Ελλάδα

Πρόγραμμα Γέφυρα: Παρατείνεται η επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας έως τον Δεκέμβριο

Η επιδότηση θα αφορά στους υφιστάμενους δικαιούχους, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν επιδότηση για 9 μήνες και έτσι, πλέον, θα λάβουν την οικονομική στήριξη συνολικά για 12 μήνες

Επεκτείνεται για 3 μήνες η κρατική επιδότηση του προγράμματος «Γέφυρα 1», όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Βουλή. Η παράταση του προγράμματος είχε προαναγγελθεί ήδη από τη ΔΕΘ και αφορούσε τους υφιστάμενους δικαιούχους. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως θα υπάρξει επέκταση του τρίμηνου προγράμματος κρατικής επιδότησης δόσεων δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 1», ένα πετυχημένο, όπως το χαρακτήρισε πρόγραμμα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που παρέχει στήριξη σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Η επιδότηση θα αφορά στους υφιστάμενους δικαιούχους, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν επιδότηση για 9 μήνες και έτσι, πλέον, θα λάβουν την οικονομική στήριξη συνολικά για 12 μήνες.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Επίσης, προβλέπεται ότι θεωρείται ως μη εμπρόθεσμη καταβολή η περίπτωση μη καταβολής συνολικού πόσου ύψους δύο μηνιαίων δόσεων. Εως σήμερα ίσχυε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί μη εμπρόθεσμη καταβολή, η καταβολή συνολικού ποσού έως 150 ευρώ, ώστε να μην «βγαίνουν» εκτός προγράμματος οι οφειλέτες που καθυστερούν για λίγες ημέρες την καταβολή της δόσης του δανείου τους.

Μέσα από αυτές τις τροποποιήσεις, το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ανακτάει το χαμένο έδαφος, εμπεδώνεται η κουλτούρα ρύθμισης και εξόφλησης των χρεών και τονίζεται ότι στη βάση των συγκεκριμένων διατάξεων δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, να μειωθεί αισθητά το υψηλό ιδιωτικό χρέος, αλλά και να αποθαρρυνθεί η δημιουργία νέου, συνδράμοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Τα ποσοστά επιδότησης

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά επιδότησης κατά την περίοδο της τρίμηνης παράτασης, προβλέπονται αλλαγές και μειώσεις στο ύψος της επιδότησης

  • Τα ενήμερα δάνεια που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις πρώτη κατοικίας θα επιδοτηθούν για τρεις ακόμα μήνες με 40% της μηνιαίας δόσης. Ωστόσο, για τη συγκεκριμένη κατηγορία, κατά τους εννέα μήνες του προγράμματος τα ποσοστά επιδότησης ανά τρίμηνο διαμορφώνονταν ως εξής: 90% το πρώτο τρίμηνο, 80% το δεύτερο τρίμηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο.
  • Για τα δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση αλλά δεν έχουν καταγγελθεί, η συνεισφορά του δημοσίου ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης. Όλη τη προηγούμενη περίοδο, τα ποσοστά επιδότησης από το δημόσιο ανά τρίμηνο διαμορφώνονταν ως εξής: 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τρίτο τρίμηνο.
  • Για τα καταγγελμένα «κόκκινα» περιορίζεται στο 20%. Αντίστοιχα τα ποσοστά της μηνιαίας κρατικής επιδότησης στα τρία τρίμηνα διαμορφώνονταν ως εξής: 60% για το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο τρίμηνο και 30% το τρίτο τρίμηνο

Ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει την δαπάνη ύψους 37 εκατ.  Ευρώ για την επέκταση του προγράμματος. Αξίζει να αναφερθεί πως από τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος είχε μείνει αδιάθετο αντίστοιχο ποσό.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση συνεισφοράς του δημοσίου, ορίζεται ρητά ότι ξεκινάει η διάρκεια παρακολούθησης σχετικά με το εάν ο οφειλέτης τηρεί τις υποχρεώσεις του.

Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι 31/12/2021, από 30 Σεπτεμβρίου 2021 που ίσχυε, η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης επιλέξιμης -μη εξυπηρετούμενης άνω των 90ημερών- οφειλής, που έχει αιτηθεί την υπαγωγή της στο Πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει έγκριση της επιδότησης, μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου, ώστε να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και στη συνέχεια θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 8 μήνες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια