Λέκκας - Πλημμύρες: Οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν

Ελλάδα
Λέκκας - Πλημμύρες: Οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε στις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο και τα αντιπλημμυρικά έργα

Προειδοποίηση από τον καθηγητή διαχείρισης καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα, για τις 10 περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες, τη στιγμή που η Βόρεια Εύβοια υπέστη τεράστια καταστροφές και οι κάοικοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν

Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, οι περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα είναι: πέντε περιοχές στην Εύβοια, η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή. Τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα» δήλωσε.

Λέκκας: Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι πλημμύρες στην Εύβοια

Ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Οργανισμού, Ευθύμης Λέκκας μίλησε το πρωί της Κυριακής και στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» στο OPEN, για τις καταστροφές στην Βόρεια Εύβοια. Ο κ. Λέκκας τόνισε: «αναμφίβολα είχαμε μια μεγάλη βροχόπτωση στην περιοχή, η οποία προκάλεσε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε και να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Ότι χρειάζονται στοχευμένα έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, καινοτόμα έργα που θα αποτρέψουν τις πλημμύρες. Θα έπρεπε να γίνουν καινοτόμα έργα, σε πολύ επιλεγμένα σημεία, παρεμβάσεις της κοίτης, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή και η μορφολογία και η γεωλογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλημμυρικών φαινομένων».

Τέλος αναφέρθηκε και στις Αχαρνές λέγοντας ότι: «έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση  να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News