Ακρίβεια: Μέτρα 500 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά – Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα

Οικονομία
Ακρίβεια: Μέτρα 500 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά – Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης

Νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση προκειμένου να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Μέτρα συνολικού κόστους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, για την στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «είναι σαφές ότι αυτή η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει μία νέα πρόκληση για όλα τα κράτη. Πρόκληση που οφείλει να απαντηθεί με δράση».

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:

*Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος έως το τέλος του έτους, με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ.

*Διευρύνονται τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 38% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε). Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ και ο αριθμός όσων νοικοκυριών καλύπτονται υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων κ.ά.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε  ότι η κυβέρνηση έχει λάβει πρωτοβουλίες για να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση και τόνισε ότι η κυβέρνηση με μειώσεις φόρων επιχειρεί να βελτιώσει το εισόδημα των πολιτών και ειδικά της μεσαίας τάξης προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αναταράξεις.

Η κρίση τόνισε ότι προκαλεί σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά και κυρίως τα ευάλωτα. Αποτελεί μία πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Υπογράμμισε ότι η χώρα προχώρησε σε πρωτοβουλίες όπως:

-Σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταθέσαμε πρόταση για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

-Υπεγράφη με πέντε Ευρωπαίους υπουργούς κοινή δήλωση για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

-Σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση θα εφαρμόζει πολιτικές για να καλύπτει πρόσκαιρες αναταράξεις για το σύνολο της κοινωνίας αλλά κυρίως της μεσαίας τάξης. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 5,2% το διαθέσιμο εισόδημα

Τα μέτρα στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Κ. Σκρέκας: Διπλασιασμός της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια - Επιπλέον μείωση για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Διπλασιασμό της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια, πρόσθετη μείωση για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και εμπορικές εκπτώσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Με τον τρόπο αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός, δημιουργείται αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο και μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός για την αντιστάθμιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις:

-Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.

-Επιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 - 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30 % που χορηγεί από τον Αύγουστο και απευθύνεται σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα «ώστε, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, να μη δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς»

-Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15.% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το φυσικό αέριο (όπως και άλλα καύσιμα θέρμανσης πέρα από το πετρέλαιο) εντάχθηκε στο επίδομα θέρμανσης.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη της κρίσης έχει υπερβεί κάθε πρόβλεψη ενώ έκανε λόγο για πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσής της. Για το λόγο αυτό, εφόσον χρειαστεί, το ύψος των ενισχύσεων θα επανεκτιμηθεί μετά από 1-2 μήνες ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News