Ελληνογαλλική συμφωνία: Υπερψηφίστηκε με 191 «ναι» στη Βουλή

Ελλάδα
Ελληνογαλλική συμφωνία: Υπερψηφίστηκε με 191 «ναι» στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τη σφοδρή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Με τις ψήφους τριών κομμάτων και δύο ανεξάρτητων βουλευτών - συνολικά 191 ψήφοι - κύρωσε η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές των Κ.Ο. Ν.Δ., Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης, ενώ καταψήφισαν οι 109 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Θετικά ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Μπογδάνος, ενώ το ίδιο έπραξε η επίσης ανεξάρτητη - προερχόμενη από το ΜέΡΑ25 - Κωνσταντίνα Αδάμου.

Νωρίτερα, κατά τη σφοδρή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει εάν θα την ακυρώσει ή την αλλάξει σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αν το δόγμα σας ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα και ο καθένας μπαίνει όποτε θέλει, σας λέμε ότι το αλλάζουμε το δόγμα αυτό. Φυλάμε τα σύνορα και τον Φεβρουάριο του 2020 δεν επιτρέψαμε στην Τουρκία να παραβιάσει τα σύνορά μας, στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες. Το δικό σας δόγμα το αλλάζουμε, κύριε Τσίπρα. Αν, κύριε Τσίπρα, το δόγμα σας ήταν να παίρνουμε φρεγάτες με Leasing, προφανώς το αλλάζουμε γιατί αυτό δεν είναι σοβαρό δόγμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».

Και συνέχισε: «Αν, κύριε Τσίπρα, το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνεχώς για το Διεθνές Δίκαιο, αλλά να μην κάνουμε τίποτε άλλο στα άλλα επίπεδα, το αλλάζουμε, γι’ αυτό και υπογράψαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε υποβρύχια χωρίς τορπίλες και τον στόλο μας σε κατάσταση που καθιστούσε δύσκολη την επιτήρηση, βεβαίως και το αλλάζουμε το δόγμα».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία «κακή», απέφυγε ωστόσο να δηλώσει ότι θα επιχειρήσει αλλαγή και του άρθρου 2, που αφορά στη γαλλική συνδρομή για την προστασία της ελληνικής επικράτειας, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συμφωνία, διαφωνώντας και με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, θεωρώντας ότι δεν προστατεύεται η ελληνική ΑΟΖ.

«Συναίνεση στο λάθος δε θα δώσουμε», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε κακή και ανισοβαρή. «Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων, επισημαίνοντας ότι προβλέπεται η καταβολή πάνω από 7 δισ. ευρώ σε Rafale και φρεγάτες από μία υπερχρεωμένη χώρα, χωρίς καμία συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που καταρρέει, όπως είπε.

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε στρατιώτες να πολεμήσουν στο Σαχέλ, όπου έχουν πεθάνει δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες, και σε αντάλλαγμα η Γαλλία δεν υποχρεούται να μας στηρίξει εκτός των χωρικών μας υδάτων, όπου είχαμε κρίση πέρυσι», ανέφερε και υπογράμμισε: «Αυτή δεν είναι ιστορική συμφωνία, είναι ανισοβαρής».

Ισχυρή έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την αμυντική ελληνογαλλική συμφωνία είχε απευθύνει και ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει περιθώριο εθνικής ευθύνης που οδηγεί στη μη ψήφιση της συμφωνίας. Σας καλώ, στο όνομα της εθνικής ομοφωνίας και της εθνικής ανάγκης που είναι πρόδηλη, να την υπερψηφίσετε».

 φωτογραφία (intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News