Ελλάδα

Αναδρομικά συνταξιούχων - Πάλμος: Θα διεκδικήσουμε όσα μας οφείλονται μέχρι τέλους

Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων αύριο στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το Μαξίμου

Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων πραγματοποιείται την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το Μαξίμου.

«Ο πρωθυπουργός μας χρωστάει μία συνάντηση εδώ και δύο χρόνια» τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ράδιο 98.4 ο ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Παναγιώτης Πάλμος . Ο κ. Πάλμος θέτει ακόμη στην κυβέρνηση το θέμα της επιστροφή των οφειλόμενων προς τους συνταξιούχους με πολιτική απόφαση και χωρίς δικαστικές προσφυγές. 

Οι συνταξιούχοι ευελπιστούν επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα συναντήσει αντιπροσωπεία τους. 

Υπενθυμίζεται ότι οι οργανώσεις συνταξιούχων με ανακοίνωσή του ζητούν:

«Πρώτον ότι τα αναδρομικά του 11μηνου των ετών 2015-2016 με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης δεν έχουν αποδοθεί στο σύνολό τους στους συνταξιούχους για τις κύριες, επικουρικές συντάξεις, καθώς την 13η και 14η σύνταξη. Οι συνταξιούχοι που από τις περικοπές τους για μια 10ετία πληρώνουν 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, έλαβαν ως αναδρομικά για την περίοδο αυτή 1,7 δισ. από τα 4 δισ. που έπρεπε να τους δοθούν, που και αυτά με την άδικη φορολόγησή τους το ποσό αυτό μειώνεται δραστικά.

Δεύτερον, τα αναδρομικά που προέκυψαν από την ψήφιση του νόμου 4670/20 όσων συνταξιούχων έχουν πάνω από 30 χρόνια εργασίας η αλήθεια έχει ως εξής. Όσοι από αυτούς έλαβαν τη σύνταξή τους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και στο εκκαθαριστικό τους έχει προκύψει προσωπική διαφορά (η οποία χάρη στους αγώνες του συνταξιουχικού κινήματος δεν έχει περικοπεί), η όποια διαφορά προκύψει παραπάνω από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, αυτή θα αφαιρείται από το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Το υπόλοιπο της διαφοράς θα παραμένει, αλλά το αναγραφόμενο ποσό που απομένει θα είναι μικρότερο. Αυτοί οι συνταξιούχοι αναδρομικά δεν θα λάβουν. Αυτό αφορά 1,8 εκατ. συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας. Όσων από αυτούς (που είναι το 2 με 3% του συνόλου των συνταξιούχων, γύρω στις 130 χιλ.) που η προσωπική τους διαφορά είναι μικρότερη του ποσού που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, μόνο σε αυτούς θα αποδοθεί η διαφορά του ποσού που προκύπτει ως μια μικρή αποκατάσταση στις συντάξεις που θα τους καταβληθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις και ένα ποσό αναδρομικών που αφορά τα έτη 2019-2020!!!

Τρίτον, οι συνταξιούχοι που έχουν λάβει τη σύνταξή τους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν πάνω από 30 χρόνια εργασίας, σε αυτούς ήδη τους έχει αφαιρεθεί η προσωπική διαφορά και οι συντάξεις τους είναι μικρότερες απ΄ αυτούς που έλαβαν τη σύνταξή τους πριν από αυτόν τον νόμο παρά του ότι έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις. Αυτοί οι συνταξιούχοι έχουν όλες τις προηγούμενες περικοπές των παλαιοτέρων συνταξιούχων συν την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν μια μικρή αύξηση σαν αποκατάσταση στη σύνταξή τους, όμως το αποτέλεσμα θα είναι για αυτούς αρνητικό αφού σε σχέση με τους παλαιότερους αυτοί οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν στη σύνταξή τους αρκετά χρήματα παρακάτω».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

φωτογραφία Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια