Nautical Geo: Navtex της Τουρκίας για την παρεμπόδιση του πλοίου και νέες προκλήσεις

Ελλάδα
Nautical Geo: Navtex της Τουρκίας για την παρεμπόδιση του πλοίου και νέες προκλήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία απαιτεί ακόμη την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με την Άγκυρα να εκδίδει νέα Navtex, αυτή τη φορά στην περιοχή κίνησης του Nautical Geo. H Navtex αυτή θα έχει διάρκεια από την Πέμπτη  7 Οκτωβρίου μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου. Η Τουρκία απαιτεί ακόμη την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, που αφορούν τις έρευνες του Nautical Geo για τη χαρτογράφηση της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρμόδιων πηγών στο «Σίγμα» της Κύπρου στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονταν τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας και δεν αφήνουν κανέναν να πλησιάσει. Το Nautical Geo αγκυροβόλησε ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας. Την ίδια ώρα, στο σημείο που μέχρι πρότινος το σκάφος εκτελούσε μελέτες για τον Eastmed, βρίσκονταν δύο τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα.

Πήτερ Στάνο: Οι ηγέτες είχαν καλωσορίσει την αποκλιμάκωση

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πήτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo ανέφερε ότι «οι ηγέτες είχαν καλωσορίσει την αποκλιμάκωση, αλλά υπογράμμισαν την ανάγκη για βιώσιμη αποκλιμάκωση. Είπαν επίσης ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Τουρκία με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η βιώσιμη αποκλιμάκωση, μία άλλη η εποικοδομητική δέσμευση και η αποχή από μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις εναντίον της ΕΕ ή κρατών-μελών». 

Ο Πήτερ Στάνο προσέθεσε ότι παραμένουν αυτές οι προϋποθέσεις και λαμβάνονται υπόψη από τα κράτη-μέλη στην αξιολόγηση της κατάστασης.

φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News