Ν. Δένδιας: Η εθνική ομοψυχία είναι το ίδιο ισχυρό όπλο όπως και οι φρεγάτες

Ελλάδα
Ν. Δένδιας: Η εθνική ομοψυχία είναι το ίδιο ισχυρό όπλο όπως και οι φρεγάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι ιδεατές αναζητήσεις για να αδυνατίσουν τη συμφωνία με την Γαλλία δεν ωφελούν το εθνικό συμφέρον» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

«Οι ιδεατές αναζητήσεις για να αδυνατίσουν τη συμφωνία με την Γαλλία δεν ωφελούν το εθνικό συμφέρον» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέροντας πως «οφείλουμε να εκπέμψουμε μήνυμα ομοψυχίας και ομόνοιας, που είναι το ίδιο ισχυρό όπλο όπως και οι γαλλικές φρεγάτες».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το βήμα της Επιτροπής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση της «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια» είπε «πως θα ήθελα να υπάρξει μια ομονοούσα εθνική αντιπροσωπεία» καθώς «η επιθετικότητα από τη γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης αυτής της συμφωνίας».

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως «κορυφαία στιγμή που κατοχυρώνει τα συμφέροντα της πατρίδας μας» και ζήτησε να μην υποτιμάται η σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που προάγεται και να υποτιμάται ως απλό παρακολούθημα στην προμήθειας των φρεγατών». Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η συμφωνία αυτή «ενισχύει την αμυντική ασπίδα της χώρας και την γεωστρατηγική της θέση» και αποτελεί την ενίσχυση των διαχρονικών στενών σχέσεων με την Γαλλία και είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της ενωμένης Ευρώπης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή δεν αφορά μόνο τη συστηματοποίηση των επαφών αλλά τη δέσμευση των πλευρών για παροχή βοήθειας και συνδρομής με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ένοπλης βίας. Η δε, φρασεολογία, που εμπεριέχεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας «έτσι όπως είναι διατυπωμένο, είναι η πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς» και πρόσθεσε πως «όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική θα παρακαλούσα να φέρει ένα υπόδειγμα διεθνούς συμφωνίας όπου υπάρχει πιο εκτεταμένη διατύπωση» συμπληρώνοντας πως «το να αναχωρούμε σε ιδεατές αναζητήσεις για να αδυνατίσουν την εικόνα αυτής της συμφωνίας δεν ωφελεί το εθνικό συμφέρον». Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως ακόμα το γνωστό ΑUKUS στην διατύπωσή του υπολείπετε αυτής της διατύπωσης της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας.

Σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί καταψήφισης της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θεωρεί ότι δεν θα είναι και η τελική του θέση στην Ολομέλεια ενώ παράλληλα παρατήρησε πως σήμερα ακούστηκαν δύο γραμμές, αυτή που ανέλυσε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος και μιας άλλης που ανέπτυξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Ο κ. Δένδιας αναρωτήθηκε, «θέλουμε αυτή τη σύμβαση με την Γαλλία ή δεν την θέλουμε;» και «ο κάθε αντίλογος θα πρέπει να έχει μια συνέπεια».

Ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην υποτιμούν τη συμφωνία αυτή με την Γαλλία λέγοντας ότι από κάποιους υποτιμήθηκε «ως παρακολούθημα των φρεγατών. Σας προτείνω όμως να αντιστρέψετε τη σειρά όσον αναφορά την σπουδαιότητά της, χωρίς να υποτιμάμε την σπουδαιότητα του όπλου αυτού, που μας είναι απολύτως απαραίτητο. Και ανατρέξτε στη μνήμη σας ότι η Ελλάδα έχει αγοράσει στο παρελθόν πολύ ισχυρά οπλικά συστήματα από την Γαλλία αλλά ποτέ η Ελλάδα δεν κατάφερε να υπογραφεί ανάλογης μορφής συμφωνία με μια τόσο ισχυρή χώρα - τη μόνη πυρηνική δύναμη στην ΕΕ, το μόνο μόνιμο μέλος του Σ.Α. στην ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι μια τεράστια εθνική επιτυχία» όπως καταγράφηκε στον ξένο Τύπο αλλά και στις αντιδράσεις της γείτονος σε αυτήν τη συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η συμφωνία αυτή είναι η δεύτερη σημαντικότερη μεταπολεμικά. Η πρώτη ήταν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει το καλύτερο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα» σημειώνοντας πως από την αρχή της διακυβέρνησης «έχουμε υπογράψει συνολικά 106 διμερείς συμφωνίες και 39 πολυμερείς συμβάσεις, όπου μερικές είναι ύψιστης σημασίας με ζητούμενα δεκαετιών, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο κ.λ.π».

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως «η ΝΔ δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά καμία από αυτές τις συμφωνίες, αντίθετα θελήσαμε να κρατήσουμε την εξωτερική πολιτική μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις αναζητώντας ενότητα και ομοψυχία, αντίθετα ενθαρρύναμε την κριτική, τον διάλογο και τον αντίλογο».

Μιλώντας για την συμπεριφορά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «έχουμε ένα γείτονα ιδιαίτερα επεκτατικό, για να μην τον χαρακτηρίσω απόλυτα επιθετικό. Και σε αυτόν τον γείτονα απαντάμε όπου χρειαστεί και δημόσια και στον μεταξύ μας διάλογο και στα διεθνή φόρα» και «αποκαλύπτουμε την νεοθομανική της επεκτατικότητα» συμπληρώνοντας πως «με την Τουρκία κανείς πολλές φορές αισθάνεται ότι δεν προσλαμβάνει τι είναι αυτό που επιδιώκει».

Σχετικά με τις αντιφάσεις των λόγων με τις πράξεις της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας είπε πως «μια ακόμη εκδηλώθηκε χθες με την απαντητική επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ αναφορικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αιγαίου. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι παρανόμως η χώρα μας διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά, δηλαδή ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου απειλούν την Τουρκία. Την ώρα που η Τουρκία απέναντί τους διατηρεί την Τουρκική Στρατιά, τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου! Όταν η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας για την άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων! Και βέβαια έχοντας το παρελθόν της εισβολής στην Κύπρο. Αυτή, λοιπόν, η Τουρκία, με αυτό παρελθόν και αυτές τις αντιφάσεις μας ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό δεν μπορεί παρά να απορριφθεί μετά πολλών επαίνων για πολλοστή φορά».

Ο κ. Νίκος Δένδιας, απαντώντας και στην προτροπή που ακούστηκε «να συνεννοηθούμε με την Τουρκία αντί να συνεχίσουμε ένα ράλι εξοπλισμών» ανέφερε «πως εμείς βεβαίως δεν θέλουμε καμία κούρσα εξοπλισμών. Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά είμαι βεβαίως θα προτιμούσαν να δαπανούν το υστέρημα του ελληνικού λαού για κοινωνική πολιτική, Παιδεία, Υγεία και όχι για αγορά οπλικών συστημάτων, όμως υπάρχει και "το Κράτος της ανάγκης" εκτός εάν κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υφίσταται απειλή κατά της χώρας». Η Ελλάδα, σημείωσε, «λέει καθαρά στην Τουρκία ότι η διάφορά μας μπορεί να επιλυθεί και ελάτε να την επιλύσουμε. Να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και εάν δεν συμφωνήσουμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όπως και επίσης λέμε στην Τουρκία, μπορούμε να συνεννοηθούμε αλλά παραιτηθείτε από το ανυπόστατο Τουρκο - Λιβυκό Μνημόνιο, που αντιβαίνει ακόμα και της λογικής. Και ποιος δεν ζητά από την Τουρκία να άρει το casus belli εναντίον της χώρας;». Πολιτική υποτέλειας, είπε ο υπουργός, «δεν μπορεί να υπάρξει όχι μόνο από αυτήν αλλά από καμία ελληνική κυβέρνηση γιατί είναι το ελάχιστο αντίτιμο της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της χώρας 200 χρόνια μετά τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως «η πολιτική μας δεν είναι αντίδραση στην Τουρκία, αλλά έχουμε τον δικό μας εθνικό σχεδιασμό» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προεκλογική προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας για να εκλεγεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26, γνωστοποιώντας ότι μέχρι στιγμής έχουμε 93 δεσμεύσεις ψήφου και υπολείπονται 4 για την πλειοψηφία και είμαστε ακόμα στο 2020-21. Επίσης, ανέφερε, «πως στις 21 Οκτωβρίου έχουμε κληθεί από την ίδια την κυβέρνηση της Λιβύης να συμμετάσχουμε στη διεθνή διάσκεψη στην Τρίπολη για την σταθεροποίηση της χώρας αυτής».

Φωτογραφία από ΙΝ ΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News