Ελλάδα

Έφη Αχτσιόγλου: Ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί προκλητικά για τις ανάγκες της κοινωνίας

Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 δεν επιφυλάσσει τίποτα θετικό για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τονίζει η κ. Αχτσιόγλου

Την  πεποίθησή της πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί και αδιαφορεί για το κοινωνικό σύνολο εξέφρασε η κ. Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάνοντας σαφές πως το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος είναι μη βιώσιμο για μεγάλες μερίδες της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 δεν επιφυλάσσει τίποτα θετικό για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και επιβεβαιώνει τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης για ενίσχυση των ελαχίστων και ισχυρών.

Την ώρα που η κοινωνία σαρώνεται από την ακρίβεια, την πανδημία, τη γενικευμένη ανασφάλεια, η κυβέρνηση για το 2022:

· Αφαιρεί 12,5 δισ. από την πραγματική οικονομία.

· Προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 6,3% του ΑΕΠ.

· Δεν προβλέπει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αναχαίτιση του κύματος της ακρίβειας.

· Κρατάει ουσιαστικά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό.

· Εκτιμά πενιχρή αύξηση του ονομαστικού μέσου μισθού η οποία εξανεμίζεται από τις μεγάλες ανατιμήσεις των βασικών ειδών διαβίωσης.

· Προβλέπει επιπλέον έσοδα από φόρους 4,1 δισ.

· Κόβει 907 εκατ. υγειονομικών και έκτακτων δαπανών καταπολέμησης της πανδημίας, αδιαφορώντας για την καλπάζουσα πορεία της.

· Εμφανίζει την κοροϊδία του “πρώτου ενσήμου” (100 ευρώ επιδότηση για 6 μήνες) ως το ύψιστο μέτρο στήριξης των νέων.

· Ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και όσους έχουν πολύ μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες με τη μείωση της φορολογίας των κερδών, τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και την αύξηση του αφορολόγητου των γονικών παροχών στις 800.000 ή 1,6 εκατ. για δύο γονείς.

Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού αναθεωρεί, για πολλοστή φορά τον τελευταίο χρόνο, την κυβερνητική πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2021, μετά τη βαθιά ύφεση του 2020.

Όμως, παρά τους πανηγυρισμούς της, ουσιαστικά η κυβέρνηση αφιερώνει:

- Στους εργαζόμενους την κατάργηση του 8ώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες και τη μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος.

- Στους νέους data, προσβολές και αυταρχισμό.

- Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα τεράστια χρέη της πανδημίας, την έλλειψη ρευστότητας και τον αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

- Στη μεσαία τάξη εξαπάτηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια