Δώρο Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους - Όλα τα σενάρια για την έκτακτη ενίσχυση

Οικονομία
Δώρο Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους - Όλα τα σενάρια για την έκτακτη ενίσχυση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο στο Μαξίμου εξετάζει την παροχή έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά, έως το τέλος Δεκεμβρίου

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να κλειδώσουν οι οριστικές αποφάσεις για την χορήγηση επιδόματος σε περίπου ένα εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι δεν έχουν λάβει αναδρομικά το 2020 και εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η έκτακτη ενίσχυση να αφορά και σε άλλες κατηγορίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητείται και η χορήγηση μερίσματος, με σκοπό την ενίσχυση των εισοδημάτων ευάλωτων νοικοκυριών, αφού προηγουμένως σχηματιστεί η εικόνα αφενός του ρυθμού ανάπτυξης για το τρέχον έτος, αλλά και του δημοσιονομικού χώρου, με το βλέμμα στραμένο πάντα στην υφιστάμενη ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, κόστος το οποίο μετακυλίεται άμεσα στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο στο Μαξίμου εξετάζει την παροχή έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Μερίσματος, που υπολογίζονται στους 280.000 συνολικά, θα λάβουν μέσα στον Δεκέμβριο, κατά την περίοδο των Χριστούγεννων, το διπλάσιο ποσό που θα λάμβαναν κανονικά. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να ανέλθει στα 900 ευρώ, ενώ τα κριτήρια είναι εισοδηματικά, περιουσιακά κ.ο.κ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις εισηγήσεις προς το Μαξίμου, γίνεται λόγος και για το «μπόνους» στους υγειονομικούς, όπως είχε χορηγηθεί το Πάσχα, με το ύψος της ενίσχυσης, ωστόσο, να παραμένει άγνωστο. Ακόμα, εξετάζεται και επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους, με τις αποφάσεις να «κλειδώνουν» πριν από τα Χριστούγεννα.

Τις προηγούμενες ημέρες θεσπίστηκε η επιδότηση στην τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου και γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το  επίδομα θέρμανσης, καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων, ώστε να διατεθεί το επίδομα σε όσο το δυνατόν περισσσότερα νοικοκυριά.

Έτσι, αναμένοντας τις σχετικές ΚΥΑ, οι εν λόγω ρυθμίσεις πιθανότατα θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο

Υπενθυμίζεται πως εκκρεμεί από το ΣτΕ η Απόφαση για τους συνταξιούχους για τα χαμένα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές συντάξεις, για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.

Οι τελικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν τους επόμενους δύο μήνες, αμέσως μετά την γνωστοποίηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή και τα περιθώρια του δημοσιονομικού χώρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News