Μ. Θεοδωρίδου «Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με του κορωνοϊού»

Ελλάδα
Μ. Θεοδωρίδου «Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με του κορωνοϊού»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλοι οι φορείς τονίζουν πως το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορωνοϊού ή του πνευμονιόκοκκου, υπογράμμισε κατά τη σημερινή ενημέρωση η κ. Θεοδωρίδου

Ειδική μνεία στον εμβολιασμό και στην ανησυχία αναφορικά με την αλληλεπίδραση της γρίπης και της Covid, έκανε στη σημερινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την σημερινή ενημέρωση.

H ίδια ανέφερε πως πέρυσι με την τήρηση των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού δεν κατεγράφησαν πολλά περιστατικά, ενώ σημείωσε πως το εμβόλιο για τη γρίπη κάθε χρόνο είναι διαφορετικό εξαιτίας των μεταλλάξεων του ιού. «Φέτος τα εμβόλια που κυκλοφορούν και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα είναι τετραδύναμα εμβόλια».

«Επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται τον Μάρτιο και επομένως τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για την γρίπη θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από τον Σεπτέμβριο. Ξέρουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι διαφορετικό», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Θεοδωρίδου.

«Από τον ΠΟΥ κάθε χρόνο δίνεται ο τύπος των εμβολίων που πρέπει να παρασκευαστούν. Φέτος τα εμβόλια που κυκλοφορούν περιέχουν δύο στελέχη Α και δύο στελέχη Β. Η δόση θα είναι μία ενδομυϊκή και ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των άλλων εμβολίων», επεσήμανε.

«Όλοι οι φορείς έχουν διατυπώσει με τρόπο σαφή και ξεκάθαρα, ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Όποιος πρέπει να εμβολιαστεί για την γρίπη δεν θα πρέπει να κάνει ένα χρονολογικό σταυρόλεξο σε σχέση με τα άλλα εμβόλια, αυτό αφορά και όλα τα άλλα εμβόλια», όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Για άλλη μία φορά επανέλαβε τις ομάδες που κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν και είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου και αυτές είναι:

  • Η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών
  • Παιδιά και ενήλικες με χρόνια προβλήματα υγείας
  • Μεγάλη ομάδα εγκύων γυναικών
  • Άτομα με παθολογική παχυσαρκία, είτε ενήλικες είτε παιδιά
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με μικρότερης ηλικίας άνω των 6 μηνών
  • Κλειστοί οικισμοί
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (λοιποί εργαζόμενοι και σε κέντρα προσφύγων)
  • Οι άστεγοι
  • Οι κτηνίατροι που έρχονται σε επαφή με διάφορα ζώα που μπορεί να είναι φορείς του ιού.

«Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τους χρονικούς προσδιορισμούς Covid και απλού εμβολιασμού».

«Στην κοινότητα έχουμε μειωμένη ανοσία και γενικά ο ιός της γρίπης είναι ένας ιός που δεν μπορούμε να του έχουμε εμπιστοσύνη, κάθε φορά μπορεί να έχει και ένα διαφορετικό πρόσωπο. Ας ελπίσουμε ότι ο φετινός χειμώνας, θα είναι διαφορετικός. Θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν έγκαιρα με τα γνωστά και ασφαλή εμβόλια και κυρίως τα άτομα αυξημένου κινδύνου», επεσήμανε.

«Το βασικό μήνυμα αυτής της σημερινής κουβέντας είναι όσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιό τους να το κάνουν να μην υπολογίζουν χρονοδιαστήματα μεταξύ των εμβολίων για να μπορούν να είναι προστατευμένοι από κάποια λοίμωξη», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News