Ελλάδα

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Προτεραιότητα η προστασία της υλικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας

O Ευθύμιος Μπακογιάννης, στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς EuroMed 2021, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία και διαχείριση του κτιριακού αποθέματος και της υλικής, πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας

Τους βασικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία και διαχείριση του κτιριακού αποθέματος και της υλικής, πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας παρουσίασε ο γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς EuroMed 2021, που διοργάνωσαν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και το Δίκτυο «Περραιβία».

Το πλαίσιο προστασίας που παρουσιάστηκε είναι ολιστικό και αφορά στις εξής δράσεις που εξελίσσονται:

  • Σχεδιασμός και δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη σε συνδυασμό με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου
  • Ψηφιοποίηση των αρχείων των ΥΔΟΜ
  • Ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης
  • Ενεργοποίηση της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης
  • Ολοκλήρωση Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», προκειμένου να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα του πολεοδομικού σχεδιασμού.
  • Δημιουργία αποθετηρίου προστατευόμενων κτιρίων και περιοχών. Μέσω των προγραμμάτων Διατηρώ, Ανακαινίζω και Διαβιώ τα οποία έχουν προταθεί στο

ΕΣΠΑ 2021-2027, στόχος είναι να καταστεί εφικτή η αποκατάσταση και ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων, όπως και η βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτά.

  • Θέσπιση ρυθμίσεων για τα εγκαταλελειμμένα και κενά ακίνητα, όπως έχει προαναγγελθεί. (Βρίσκεται υπό επεξεργασία σχετικό σχέδιο νόμου).
  • Δημιουργία Διυπουργικής Ομάδας Προώθησης της μοντελοποίησης κατασκευαστικών πληροφοριών ΒΙΜ (Buliding Information Modeling) στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την ψηφιοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος.
  • Προετοιμασία ελληνικών συμμετοχών - σε συνεργασία με το EU Mission Board - στο μεγάλο εγχείρημα καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τον μετασχηματισμό 100 ευρωπαϊκών πόλεων προς την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2030.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια