Ελλάδα

Ηλιόπουλος: Αύξηση του βασικού μισθού - Παρεμβάσεις στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ

«Το κύμα ακρίβειας βέβαια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά, αν δεν προχωρήσουμε εδώ και τώρα σε πραγματική αύξηση στον κατώτατο μισθό» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

«Η αύξηση στο βασικό μισθό, η ρύθμιση και διαγραφή του ιδιωτικού χρέους και η παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, αποτελούν ουσιαστικές απαντήσεις στο κύμα ακρίβειας που πλήττει ήδη την κοινωνία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος,

Mιλώντας στον ρ/σ «RealFM 97.8» xαρακτήρισε «εντελώς ανεπαρκές» «το κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα», «τη στιγμή που οι αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για μια επιβάρυνση στα ελληνικά νοικοκυριά που μπορεί συνολικά να φτάσει το 1 δισ». Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και «αντί να "σπάσει" τις ολιγοπωλιακές πρακτικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη αγορά ενέργειας -μέσω και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας- αυτό που κάνει είναι να επιδοτεί ουσιαστικά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας». Επιπλέον, την κατηγόρησε για «ξεπούλημα» της ΔΕΗ, με το οποίο η χώρα και η κοινωνία θα στερηθούν το κεντρικό εργαλείο ενεργειακής πολιτικής, όπως είπε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «το κύμα ακρίβειας βέβαια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά, αν δεν προχωρήσουμε εδώ και τώρα σε πραγματική αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά και σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που συσσώρευσαν οι επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία -με διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε 120 δόσεις».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει πετάξει πλέον λευκή πετσέτα», σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή στη χώρα, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80, έχουμε 26% ανεμβολίαστους», διότι -πρόσθεσε- «ποτέ δεν ενισχύθηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα και ποτέ δεν λειτούργησε πραγματικά το πρόγραμμα των κινητών μονάδων εμβολιασμού». Σχετικά με την πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, τόνισε ότι «βρίσκεται πάλι σε ανησυχητικά επίπεδα, όπως δήλωνε σήμερα διευθυντής σε ΜΕΘ σε κεντρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναγκάστηκαν να στείλουν περιστατικά σε γειτονικές πόλεις». Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «αντί -για άλλη μια φορά- να συζητά μόνο για περιοριστικά μέτρα, πρέπει εδώ και τώρα να πάρει μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, να προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών σε περιοχές που είναι "στο κόκκινο" και να πάρει σοβαρά μέτρα δημόσιας υγείας για τα μέσα μεταφοράς και τους χώρους εργασίας».

Μιλώντας για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, είπε ότι «με τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης στον σχεδιασμό των εξοπλιστικών, αθροιστικά η χώρα φορτώνεται με υπέρογκες δαπάνες της τάξης των 10 δισ.». Εξήγησε τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με δύο σημεία της συμφωνίας, «που είναι εξαιρετικά προβληματικά». «Πρώτα από όλα το άρθρο 18ι, με βάση το οποίο υπάρχει η δυνατότητα να σταλούν Έλληνες στρατιώτες σε γαλλικές επιχειρήσεις στην Αφρική εναντίον τζιχαντιστών». Σχολίασε ότι «καμία ελληνική οικογένεια δεν θα ήταν χαρούμενη με το να συμμετέχει το παιδί της σε ξένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος προσθέτοντας ότι «αυτό συνιστά ανατροπή του αμυντικού δόγματος της χώρας, στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα ανέκαθεν έμενε εκτός των αντιπαραθέσεων με τον αραβικό κόσμο» και «η αλλαγή αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της κοινωνίας». Το δεύτερο σημείο με το οποίο διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά στο άρθρο 2 «το οποίο δεν εξασφαλίζει ότι θα υπάρξει γαλλική συνδρομή, σε περίπτωση που προκύψει εμπλοκή σε χώρο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας». «Εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτά τα δύο άρθρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή», σημείωσε.

φωτογραφία (intime)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια