Ελλάδα

Υπόθεση Μυρτούς: Στο ΣτΕ η μητέρα της – Διεκδικεί αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο

Η μητέρα της Μυρτούς, που κακοποιήθηκε από αλλοδαπό στην Πάρο, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την καταβολή ύψους 200.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου η μητέρα της Μυρτούς, ζητώντας αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη μητέρα του κοριτσιού που το 2012, σε ηλικία 15 χρονών, κακοποιήθηκε στην Πάρο από αλλοδαπό, με συνέπεια το σοβαρό τραυματισμό της, που σήμερα την έχει καταστήσει τετραπληγική.

Συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση της Μαρίας Κοτρώτσου, μητέρας της 23χρονης Μυρτούς, που ζητάει να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα για την καταβολή αποζημίωσης, καθώς βρίσκεται καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με ποσοστό αναπηρίας 100%, μετά την κακοποίηση που υπέστη πριν από εννέα χρόνια στην Πάρο από αλλοδαπό.

Το Διοικητικό Εφετείο έχει κρίνει ότι δεν «υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του εφεσίβλητου Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια» με τον βαρύτατο τραυματισμό Μυρτούς. Για τους λόγους αυτούς απέρριψε την αγωγή. Στο ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σίσσυ Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ταξιαρχία Κόμβου) συζητήθηκε η αίτηση της μητέρας της Μυρτούς.

Δικηγόρος οικογένειας: Ο δράστης ζούσε παράνομα στη χώρα

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία ο δικηγόρος της οικογένειας Σπύρος Βλαχόπουλος, επισήμανε ότι ο δράστης επί δύο χρόνια ζούσε παράνομα στην Ελλάδα, χωρίς καμία αρμόδια κρατική αρχή να το γνωρίζει και χωρίς να έχει καταγραφεί από κάποια αρχή ότι διαμένει στην χώρας μας.

Ακόμη, ο κ. Βλαχόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου και του τραγικού αποτελέσματος που επέφερε ο δράστης στην Μυρτώ. Σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλο, οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να συλλάβουν τον παράνομα εισερχόμενο στην Ελλάδα, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσης του.

Παράλληλα, ο συνήγορος της οικογένειας, ανάφερε ότι το γεγονός ότι ο αλλοδαπός δράστης κατάφερε να διαβιώσει στη χώρα μας για δυο χρόνια παράνομα χωρίς χαρτιά εισόδου και με ανασφάλιστη εργασία) «βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξε, ήτοι με την απόπειρα δολοφονίας της Μυρτούς και τον βιασμό της. Κατά συνέπεια, υφίσταται αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων στις οποίες προέβησαν τα όργανα της Πολιτείας και της ζημίας που υπέστη η Μυρτώ»

Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου (ΝΣΚ) Ιωάννης Καλαμάρας δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο, καθώς προηγουμένως είχε καταθέσει δήλωση παράστασης πριν τη συζήτηση. Τέλος, το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του η οποία αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες

Μαρίας Κοτρώτσου: Δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε

Η μητέρα της άτυχης 23χρονης έξω από το ΣτΕ δήλωσε: «Έχω έρθει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντελώς συμβολικά, καθώς δεν μπορώ να συμμετέχω στη συζήτηση αναίρεσης. Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε. Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας. Μέχρι το 2017 ζούσαμε μέσα στα νοσοκομεία και στο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα δωρεάν, αλλά δεν μπορείς να ζεις για πάντα στα νοσοκομεία

Έπρεπε να επιστρέψουμε στο σπίτι, το σπίτι μας το έχουν παραχωρήσει. Υπάρχουν τεράστια έξοδα. Καταλύσεις, αδυνατεί το μυϊκό σύστημα και με μια λοίμωξη ο ασθενής μπορεί να φύγει. Άτομα σαν τη Μυρτώ δεν ζουν πολλά χρόνια. Σκοπός μου είναι να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλά

Ζητάμε 2.900 ευρώ μηνιαίως. Το κράτος δεν έχει δώσει τίποτα εφάπαξ για να του λείψουν τα χρήματα αυτά. Άτομα που είναι όπως η Μυρτώ δεν μιλάνε, δεν τρώνε, δεν κινούνται, έχει 100% αναπηρία. Ας ανοίξει ο δρόμος και για άλλα παιδιά, μιλάμε για ένα άτομο που δεν μπορεί ούτε καν να γυρίσει πλευρό στο κρεβάτι μόνο του.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Η ψυχολογική κατάσταση της Μυρτώς ποια είναι; Δεν ξέρω, δεν μιλάει, δεν μπορώ να μαντέψω τα συναισθήματα. Μόνο ναι ή όχι λέει. Πιστεύω ότι καταλαβαίνει και δεν θέλω να την επιβαρύνω. Έχει χάσει τα πάντα από όσα μπορεί να χαρεί ένας άνθρωπος. Ίσως αν βγει μια θεραπεία να επανέλθει, ο Θεός ξέρει... Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω δει ανθρώπους που είναι σε άγρυπνο κώμα και ακούν και καταλαβαίνουν. Έχω δυο σκυλιά. Ας δείξουνε την ίδια ευαισθησία στους ανθρώπους. Οι νόμοι να γίνουν αυστηρότεροι, τα ισόβια να είναι ισόβια.

Νιώθω ότι υφίσταμαι έναν ρατσισμό, δεν είμαι ρατσίστρια. Δυστυχώς η Μυρτώ γεννήθηκε Ελληνίδα. Αυτά που προσφέρουν στα προσφυγόπουλα να τα έδιναν και στο παιδί μου».

Με πληρφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία pexels

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια