Νέες προκλήσεις από την Τουρκία: Παράνομη Navtex στην περιοχή έρευνας του Nautical Geo

Κρήτη
Νέες προκλήσεις από την Τουρκία: Παράνομη Navtex στην περιοχή έρευνας του Nautical Geo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία είχε παρενοχλήσει ξανά το Nautical Geo ανοιχτά της Κρήτης, πριν από λίγες εβδομάδες

Σε νέες προκλητικές ενέργειες προχωρά η Τουρκία, που εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για την περιοχή έρευνας του πλοίου Nautical Geo.

Η αμυντική συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα αλλά και οι έρευνες του πλοίου Nautical Geo στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται πως έχουν ενοχλήσει την Τουρκία, που την Κυριακή η Οκτωβρίου αποφάσισε να εκδώσει νέα παράνομη NAVTEX.

Αυτή τη φορά επιχειρεί να «ακυρώσει» τις έρευνες του Nautical Geo στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο όριό της με την – μη οριοθετημένη – ελληνική.

Η NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, σύμφωνα με το OnAlert.gr είναι η ακόλουθη:

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια περιοχή η Τουρκία είχε στείλει τα ερευνητικά σκάφη Oruc Reis και Barbaros, ενώ το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε αποτρέψει την είσοδο των τουρκικών ερευνητικών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζεται πως χθες Σάββατο 2 Οκτωβρίου, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξαπέλυε επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο, αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Αθήνα και Λευκωσία πως «παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της».

Η Τουρκία είχε παρενοχλήσει ξανά το Nautical Geo

Το Nautical Geo για το οποίο εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX της η Τουρκία είναι το ερευνητικό σκάφος που είχαν παρενοχλήσει τουρκικά πλοία ανοιχτά της Κρήτης πριν από λίγες εβδομάδες.

Κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν τότε οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην 'Αγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη», αναφέρονταν στη σχετική ανακοίνωση.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News