Καιρός: Σε κανονικά επίπεδα για την εποχή η θερμοκρασία τον Σεπτέμβριο - Τι ισχύει για την Κρήτη

Κρήτη
Καιρός: Σε κανονικά επίπεδα για την εποχή η θερμοκρασία τον Σεπτέμβριο - Τι ισχύει για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεπτέμβριος του 2021 χαρακτηρίστηκε από απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις η άνοδος ή η πτώση της θερμοκρασίας σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών, ξεπέρασε τους 13°C

Ο Σεπτέμβριος του 2021 χαρακτηρίστηκε από απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις η άνοδος ή η πτώση της θερμοκρασίας σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών, ξεπέρασε τους 13°C.

Σύμφωνα με τον παρακάτω χάρτη, η ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία σε 53 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κυμάνθηκε πολύ κοντά στον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιείται ως αναφορά, ήταν αρκετά θερμότερο από τις προηγούμενες δεκαετίες. 

Πιο συγκεκριμένα, στη Βόρεια Ελλάδα, τα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου εκτός της Κρήτης ο μέσος όρος των μεγίστων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα (έως 0.5°C χαμηλότερα). Μόνο στη Θράκη η θερμοκρασία ήταν αρκετά χαμηλότερη, έως και 1.7°C κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές στην Αλεξανδρούπολη, κυρίως λόγω του ιδιαίτερα ψυχρού διαστήματος το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. 

Αντίθετα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη, η υψηλή θερμοκρασία μεταξύ 15 και 21 Σεπτεμβρίου αντιστάθμισε το σχετικά ψυχρό πρώτο μισό του μήνα, καθώς οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας ξεπέρασαν τους 35°C, ήταν δηλαδή έως και 8°C υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Μπορείτε να βλέπετε τις αποκλίσεις των μεγίστων θερμοκρασιών ανά μήνα και ανά γεωγραφικό διαμέρισμα στη χώρα μας πατώντας εδώ. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News