Ελλάδα

ΕΕΔΑ: Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα πλήττει την ελευθερία της έκφρασης

Η Ένωση καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως την τροποποίηση του άρθρου

 Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, τονίζοντας ότι πλήττει την ελευθερία της έκφρασης και δεν αποτρέπει τη διασπορά του κορωνοϊού.

 Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη τροποποίηση μπορεί στην εφαρμογή της «να προσβάλλει την ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης, όχι μόνο στις παρούσες συνθήκες αλλά και στο μέλλον, ιδίως σε μια σειρά άλλες καταστάσεις, όπου θα θεωρηθεί ότι δημοσιεύματα ή ακόμα και η διατύπωση πολιτικού λόγου πλήττουν πχ την εθνική οικονομία ή τις διεθνείς σχέσεις της χώρας». Επίσης, «η ποινικοποίηση των αιρετικών γνωμών και απόψεων οδηγεί σε "δογματικές αλήθειες", τελείως ασυμβίβαστες με το πολίτευμα της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Η Ένωση καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως την τροποποίηση του άρθρου και να αναζητήσει «τρόπους ενίσχυσης της διαφάνειας και της πληροφόρησης για την αποτροπή διάδοσης της πανδημίας, οι οποίοι θα είναι συμβατοί με την ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης και την ανεπιφύλακτη προστασία της επιστημονικής έρευνας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια