Μαμουλάκης: Θεατής η κυβέρνηση στις ανατιμήσεις προϊόντων

Ελλάδα
Μαμουλάκης: Θεατής η κυβέρνηση στις ανατιμήσεις προϊόντων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Κυβέρνηση επιμένει να ανάγει το πρόβλημα των ανατιμήσεων στην ενέργεια μόνο στη διεθνή συγκυρία, αποσιωπώντας τις ευθύνες που η ίδια φέρει» επισήμανε ο βουλευτής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης.

Ασκώντας κριτική, παρουσιάζοντας τη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και παραδείγματα αντιμετώπισης του κύματος ανατιμήσεων από άλλες χώρες της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης που είχε κατατεθεί από τους Τομεάρχες της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου, Σωκράτη Φάμελλο, Σταύρος Αραχωβίτη, Χάρη Μαμουλάκη, Γιάννη Σαρακιώτη και Κατερίνα Παπανάτσιου, με τη συνυπογραφή 49 Βουλευτών.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την Επίκαιρη Επερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητούσαν την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και στην ενέργεια.

Ο Χάρης Μαμουλάκης κατά την τοποθέτησή του, καυτηρίασε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιμένει να ανάγει το πρόβλημα των ανατιμήσεων στην ενέργεια μόνο στη διεθνή συγκυρία, αποσιωπώντας τις ευθύνες που η ίδια φέρει μέσω της επιλογής της να αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών. Να αντικαταστήσει δηλαδή τον λιγνίτη, με ένα άλλο ορυκτό καύσιμο, με αποτέλεσμα να καταστήσει την Ελλάδα ευάλωτη στον κλυδωνισμό και τις διακυμάνσεις τιμών φυσικού αερίου σε διεθνές επίπεδο. «Αν υιοθετούσατε την κεντρική ιδέα της ενεργειακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, της σταδιακής απόσυρσης του λιγνίτη μέσω της αντικατάστασής του με ΑΠΕ και όχι με φυσικό αέριο, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Σας θυμίζω ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 επικεντρώθηκε στη διατήρηση σταθερών τιμών στην ενέργεια με τάση μείωσης έως 12%. Επιδιώκαμε με την ισχυροποίηση του κοινωνικού τιμολογίου να περιορίσουμε σημαντικά αυτό που ήταν προ των πυλών εκείνη την εποχή και σήμερα έχει εγκαθιδρυθεί, την ενεργειακή φτώχεια» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης.

Αναφερόμενος στο κύμα ακρίβειας, ο Χάρης Μαμουλάκης άσκησε σκληρή κριτική για τον μοιρολατρικό τρόπο με τον οποίο προεξοφλούν οι αρμόδιοι Υπουργοί τις εξελίξεις, καθώς για την απουσία κάθε ουσιαστικής παρέμβασης, εν αναμονή, όπως δηλώνουν της «αυτορρύθμισης της αγοράς». Καταρρίπτοντας τους κυβερνητικού πανηγυρισμούς για την αύξηση του ΑΕΠ το Β’ 3μηνο του 2021 - δεδομένου ότι ήταν αναμενόμενη εφόσον θα συγκρινόταν με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 όπου ίσχυε ένα βαθύ και καθολικό λοκντάουν - παρουσίασε μέτρα που έχουν λάβει άλλες χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Όπως ανέφερε: «Η Ισπανία μείωσε προσωρινά τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος και ακολούθως περιόρισε τα κέρδη των εταιρειών προμήθειας ρεύματος. Η Γαλλία προσφέρει ήδη κουπόνια αξίας 150 εκατ. ευρώ ετησίως σε 5,5 εκατ. νοικοκυριά της χώρας. Η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου αποφάσισε να προβεί σε μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί σε περίπου 10% στο λογαριασμό του μέσου οικιακού καταναλωτή».

Σχετικά με τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης, τόνισε ότι αρκετές χώρες χρησιμοποιούν τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ για την προστασία των τιμών σε βασικές κατηγορίες τροφίμων. «Αυτή η τακτική κερδίζει συνεχώς έδαφος και έχει πολύ θετικές επιδράσεις» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η Γερμανία έχει υιοθετήσει χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 7% για βασικά τρόφιμα. Η Πορτογαλία 6%, Γαλλία 5,5%, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Κροατία και η Λετονία 5%, η Ισπανία 4%, το Λουξεμβούργο 3%, ενώ η Ιρλανδία και η Μάλτα, έχουν υιοθετήσει χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 0% για βασικά τρόφιμα! Επιπλέον, σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης ισχύει η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή των μισθών. Η Κυβέρνηση της ΝΔ όμως, επέλεξε να διατηρήσει στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης (ψωμί, γαλακτοκομικά κλπ) τον συντελεστή 13% και σε αρκετά προϊόντα τροφίμων, τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%.».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείους, Χάρης Μαμουλάκης, κατέληξε: «Με τη στάση σας, με την αδυναμία αντιμετώπισης της ακρίβειας, επιτείνετε την ανασφάλεια στην οικονομία. Αδιαφορείτε για τους πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος οι οποίοι θα χρειάζονται ακόμα και τα διπλάσια χρήματα για να γεμίσουν το καλάθι με τα απαραίτητα είδη διατροφής. Δική μας προτεραιότητα, που αποτυπώνεται ευδιάκριτα στις προτάσεις μας, είναι η συμπερίληψη σε αυτές του συνόλου του κοινωνικού σώματος, θέτοντας ως προτεραιότητα τα πιο ευάλωτα εισοδηματικά στρώματα. Έτσι, προτείναμε, μεταξύ άλλων, αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, επιδότηση ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαναφορά κοινωνικού τιμολογίου. Βλέπετε, δική μας προτεραιότητα δεν είναι η περαιτέρω όξυνση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων κλιμακώνοντας το βαθμό φτωχοποίησης του πληθυσμού. Δική μας επιλογή, η προοδευτική επιλογή που στηρίζουμε αενάως και διαρκώς, είναι το κλείσιμο αυτής της ψαλίδας. Η μείωση των ανισοτήτων. Ώστε να υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον, για εμάς και τα παιδιά μας.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News