Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Τέλος η απογραφή πόρτα με πόρτα

Με τον μοναδικό κωδικό, σε συνδυασμό με τους κωδικούς Taxis, θα μπορεί ο καθένας να μπει στην ειδική εφαρμογή της ΕΛΣΤΑΤ, μέσω gov.gr και να προβεί στην απογραφή της κατοικίας και των μελών του νοικοκυριού του.

Στις αλλαγές που θα περιλαμβάνει η διαδικασία απογραφής αναφέρθηκε ο Απόστολος Κασάπης, διευθυντής του Αυτοτελούς Γραφείου Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2021.

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί η απογραφή των κτιριών, ενώ 60.000 απογραφείς θα παραχωρήσουν από ένα κλειστο φάκελο σε κάθε κατοικία. Θα τον αφήσουν κάτω από την πόρτα, ή θα το δώσουν στο χέρι του δικαιούχου. Με τον μοναδικό κωδικό, σε συνδυασμό με τους κωδικούς Taxis, θα μπορεί ο καθένας να μπει στην ειδική εφαρμογή της ΕΛΣΤΑΤ, μέσω gov.gr και να προβεί στην απογραφή της κατοικίας και των μελών του νοικοκυριού του. Σε τυχόν απορίες, ο πολίτης μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την υπηρεσία για διευκρινίσεις.

Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αυτοαπογραφή. Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα και δεν έχουν κάποιον να τους βοηθήσει, θα τους επισκεφθούν τον Δεκέμβριο απογραφείς, «πόρτα-πόρτα», με όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, προκειμένου να γίνει η απογραφή με τον παραδοσιακό τρόπο.

«Τα στοιχεία είναι εντελώς εμπιστευτικά. Δεν παραχωρούνται σε κανέναν. Χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεκριμένων στοιχείων. Είναι οδηγός για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και δημογραφικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Κασάπης. «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πού μένουμε, πώς μένουμε, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού και των νοικοκυριών και ποια είναι η σύνθεση των νοικοκυριών», επισήμανε.

Επίσης, για πρώτη φορά θα υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο που έχει να κάνει με το brain drain, ώστε να καταγραφεί πόσοι έφυγαν στο εξωτερικό σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2011.

«Η ΕΛΣΤΑΤ δεν πρόκειται να υποβάλλει ερωτήσεις για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι η υγεία, η πολιτική δραστηριότητα ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός», ξεκαθάρισε ο κ. Κασάπης.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια