Στην πρίζα για τη ΔΕΗ

Ελλάδα
Στην πρίζα για τη ΔΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θριαμβολογεί η κυβέρνηση για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου- “μαμούθ” των 750 εκατομμυρίων ευρώ της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ΔΕΗ κερδίζει μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) αυτής δύο στοιχήματα: τη διατήρηση του πραγματικού ελέγχου του Δημοσίου επί της Επιχείρησης και την απόκτηση πολύτιμων κεφαλαίων προς τον εκσυγχρονισμό της.

Η κυβερνητική πλευρά τονίζει πως με διαθέσιμα κεφάλαια άνω τον 2,3 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ θα μπορέσει να προβεί σε δύο σπουδαίες αναπτυξιακές κινήσεις: την επένδυση σε εγχώριες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την εξαγορά παραγωγικών μονάδων πράσινης ενέργειας στη Βαλκανική. Αναφορικά με την επιχειρηματική προοπτική της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, και ειδικότερα στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, η κυβέρνηση εκφράζει την πεποίθηση ότι θα είναι δυνατή η εισαγωγή “φθηνού” ρεύματος από τις προαναφερθείσες χώρες, γεγονός που μέσα σε ένα περιβάλλον “ενεργειακής αβεβαιότητας” θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να καταφέρει τη διασφάλιση χαμηλών τιμών ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η ΔΕΗ, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας όταν την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από τότε μέχρι σήμερα, όχι μόνο επιβίωσε, αλλά κατάφερε να γίνει ένα διεθνές success story. Παρά τον ενθουσιασμό της κυβέρνησης και τις διαβεβαιώσεις της για μια ΔΕΗ παραγωγικότερη, που υπόσχεται ένα μέλλον ενεργειακής αυτάρκειας, οι αντιδράσεις υπήρξαν μεγάλες από την πρώτη στιγμή της γνωστοποίησης της ΑΜΚ.

“Ξεπούλημα” από το παράθυρο

Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τοποθετήθηκαν με σκληρές δηλώσεις σχετικά με τα τεκταινόμενα. Οι αντιδρώντες επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ξεπουλά “από το παράθυρο” το 17% της ΔΕΗ, δίχως να παίρνει παρά ένα κλάσμα αυτών που θα έπαιρνε με μία κανονική πώληση. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για το ξεπούλημα που ουσιαστικά υφίσταται η ΔΕΗ από αυτή τη νέα απόφαση για ΑΜΚ, υπογραμμίζοντας πως η αύξηση αυτή των μετοχών συνεπάγεται την απώλεια της πλειοψηφίας του Δημοσίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ΑΜΚ ως κομμάτι ενός σχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία από την πρώτη στιγμή είχε βάλει σαν στόχο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που έρχεται, όπως υπενθυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το “ξεπούλημα” του δικτύου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ).

Το ΚΚΕ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως απλός εντολοδόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κεφαλαίου, υπακούοντας στη γραμμή της «απελευθέρωσης» της ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία «συνεχίζει πάνω στο εν λόγω θέμα τη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και των προκατόχων αυτής. Θλιβερή συνεπαγωγή των παραπάνω η αύξηση του ρεύματος και η επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών».

Πύρινη ήταν η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία με ανακοίνωσή της σημείωσε ότι η κυβέρνηση χαρίζει τη ΔΕΗ και πως πρακτικά η μη συμμετοχή του βασικού μετόχου (Υπερταμείου- ΤΑΙΠΕΔ) στη διαδικασία αύξησης των μετοχών συνεπάγεται με ευθεία παραίτηση του Δημοσίου από την πλειοψηφία. Η πράξη αυτή από την κυβέρνηση κατά τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα σημάνει το τέλος της «μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της Ελλάδας».

Ποιο είναι όμως το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ να προβεί στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου;

Κατά τους ιθύνοντες, οι κινήσεις που γίνονται έχουν σαν αποκλειστικό στόχο το όφελος της Επιχείρησης, καθώς τα μεγάλο κεφάλαιο που θα εισρεύσει στη ΔΕΗ διά της ΑΜΚ θα επιτρέψει την ασφαλή χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων, χωρίς να επιβαρύνει τον ισολογισμό της Επιχείρησης. Αναπόδραστη είναι η αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών της ΔΕΗ μετά την ΑΜΚ, στοιχείο πάνω στο οποίο βασίζονται οι μεγάλες αντιδράσεις όσων αντιτίθενται στη νέα κίνηση της Επιχείρησης.

Αναλυτικότερα, την τρέχουσα στιγμή, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών επί της ΔΕΗ διά του συνδυασμού του 34,12% που διατηρεί το Υπερταμείο και του 17% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Μέσω της ΑΜΚ, τη μερική συμμετοχή του Υπερταμείου στην αύξηση των μετοχών του και τη μηδενική συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην ΑΜΚ, τα ποσοστά εν συνόλω του Δημοσίου θα διαμορφωθούν κοντά στο 34%, γεγονός που συνεπάγεται την απώλεια του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου από το κράτος.

Σχετικά με τον ρόλο που θα παίζει το Δημόσιο στη νέα εποχή της ΔΕΗ, γνωστοποιείται ότι στόχος είναι το κράτος να διατηρήσει το λεγόμενο “ποσοστό καθοριστικής σημασίας”.

...............................

ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Εν τάχει ως τον Νοέμβριο

Η διοίκηση της ΔΕΗ επισήμανε ότι οι διαδικασίες για τη διαδικασία της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου θα γίνουν με τάχιστους ρυθμούς, υπολογίζοντας την ολοκλήρωσή τους μέχρι τον Νοέμβριο. Ως συντονιστές της διαδικασίας έχουν οριστεί η Citi Bank και η Goldman Sachs. Η τελική έγκριση για την εκκίνηση του σχεδίου της ΑΜΚ θα δοθεί στις 19 Οκτωβρίου από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, με τα πρώτα στάδια του προγράμματος ΑΜΚ να ξεκινούν στα τέλη Οκτώβρη με τη γνωστοποίηση της τιμολόγησης των μετοχών.

Ως αρχή των διαπραγματεύσεων το χρονοδιάγραμμα έχει ορίσει τις αρχές Νοέμβρη, με προσφορά των μετοχών τόσο σε Έλληνες όσο και διεθνείς θεσμικούς, με παραχώρηση προτεραιότητας στους υφιστάμενους μετόχους. Κατά τη διοίκηση της ΔΕΗ, η διαδικασία αυτή, πέραν της μεγάλης ρευστότητας, θα έχει σαν αποτέλεσμα την πιο ενεργή μετοχική διάρθρωση.

Σε τελικό στάδιο, η κατανομή των νέων μετοχών και η τελική τιμή που θα τις ορίζει θα εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. Ανοίγοντας έτσι και επίσημα τη νέα εποχή της Επιχείρησης, η οποία προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 και 8,4 δισ. μέχρι το 2026.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News