Νέος Ποινικός Κώδικας: Κακούργημα η γενετήσια πράξη με ανήλικους

Ελλάδα
Νέος Ποινικός Κώδικας: Κακούργημα η γενετήσια πράξη με ανήλικους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακουργηματικές πράξεις θα θεωρούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα οι γενετήσιες πράξεις σε ανηλίκους σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ελληνική Βουλή

Κακουργηματικές πράξεις θα θεωρούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα οι γενετήσιες πράξεις σε ανηλίκους σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ελληνική Βουλή. Οι γενετήσιες πράξεις που θα έχουν  ως αποδέκτη έναν ανήλικο ηλικίας  μέχρι και 12 ετών θα τιμωρούνται ως κακουργήματα με την ποινή φυλάκισης να τιμωρείται από 5-15 έτη. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση επιθυμεί να βάλει τέλος στις ήπιες ποινές που κατά καιρούς έχει καταχωρήσει η ποινική δικαιοσύνη σε ενήλικους δράστες.

Συγκεκριμένα, με την σημερινή –ισχύουσα- πρόβλεψη η έναρξη της παραγραφής για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων αφορά μόνο κακουργήματα και ξεκινά από την ενηλικίωση, δηλαδή από την συμπλήρωση των 18 ετών.

Αλλαγή του χρόνου έναρξης της παραγραφής των αδικημάτων της εμπορίας ανθρώπων, της αρπαγής ανηλίκου και των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Η παραγραφή ξεκινά πλέον από την ενηλικίωση του ανηλίκου με παρέκταση ενός επιπλέον έτους, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών, εφόσον η πράξη είναι κακούργημα.

Ακολουθούν οι αλλαγές όπως διαμορφώνονται σχετικά με τα παραπάνω αδικήματα:

-Έναρξη παραγραφής για πλημμέλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου : 18+ 1 = 19 ετών.

-Έναρξη παραγραφής για κακούργημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου : 18+ 3 = 21 ετών. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα, ειδικά για τα αδικήματα αυτά, τα οποία έχουν μία ιδιάζουσα λόγω της φύσης τους απαξία, να υπάρχει επαρκής χρόνος, κατά τον οποίο ο ανήλικος θα μπορεί να τα καταγγείλει και η Πολιτεία θα μπορεί να τα διώξει ώστε να μην μένουν ατιμώρητες αυτές οι αξιόποινες συμπεριφορές.

- Αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν στρέφονται σε βάρος ανηλίκων. Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας (άρθρο 337 ΠΚ) και η προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας (άρθρο 353 ΠΚ) για τους ανηλίκους θα διώκεται αυτεπαγγέλτως. Σήμερα οι πράξεις αυτές διώκονται κατόπιν εγκλήσεως, δηλαδή εντός προθεσμίας τριών μηνών, με αποτέλεσμα η προθεσμία αυτή να κρίνεται ως ασφυκτική για την καταγγελία των ανωτέρω πράξεων.

Με την προτεινόμενη αλλαγή ο χρόνος καταγγελίας του αδικήματος είναι πέντε έτη και ο εισαγγελέας ασκεί την δίωξη κατόπιν αναφοράς, μήνυσης ή άλλης πληροφορίας ότι διαπράχθηκε το αδίκημα.

- Κακούργημα οι γενετήσιες πράξεις σε ανηλίκους (αποπλάνηση ανηλίκων). Σήμερα το αδίκημα της τέλεσης γενετήσιων πράξεων σε ανηλίκους (αποπλάνηση) τιμωρείται ανάλογα με την ηλικία του ανηλίκου. Έτσι τιμωρείται ως πλημμέλημα αν ο ανήλικος είναι από 14-15 ετών με ποινή φυλάκισης από 2- 5 έτη. Αν ο ανήλικος είναι από 12 – 14 ετών με κάθειρξη από 5-10 έτη  και αν ο ανήλικος είναι έως 12 ετών με κάθειρξη από 5 – 15 έτη. Με την προτεινόμενη αλλαγή το αδίκημα τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του.

Κατά συνέπεια αν σήμερα κάποιος αποπλανήσει ανήλικο έως 12 ετών, η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 10-15 έτη και αν αποπλανήσει ανήλικο από 12-15 ετών η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 5-15 έτη. Στην ίδια λογική έχουν αναδιαμορφωθεί σε όλο το 19ο Κεφάλαιο τα ηλικιακά όρια των ανηλίκων και έχουν αναπροσαρμοσθεί και αυστηροποιηθεί οι προβλεπόμενες ποινές.

- Προσθήκη στην διάταξη αναφορικά με την περίπτωση τέλεσης του αδικήματος του βιασμού σε βάρος ανηλίκου με προβλεπόμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη, είναι η νεοπαγής πρόβλεψη, με την οποία καθίσταται σαφής, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, η βούληση του νομοθέτη για την απόλυτη προστασία των εννόμων αγαθών της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας και της ανηλικότητας. Για τον λόγο αυτό αποκλειστικά προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.

- Πρόβλεψη για εξέταση ενηλίκων θυμάτων αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παρουσία ψυχολόγου (Προσθήκη πρόβλεψης στην διάταξη του άρθρου 228 ΚΠΔ της εμπορίας ανθρώπων)

Με την πρόβλεψη αυτή και τα ενήλικα θύματα των πράξεων του βιασμού, της κατάχρησης ανικάνου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη, της αιμομιξίας, της μαστροπείας κλπ, θα προετοιμάζονται για την εξέτασή τους από ψυχολόγο, ο οποίος  με κατάλληλες διαγνωστικές μεθόδους θα αποφαίνεται για την αντιληπτική ικανότητα και την ψυχική κατάσταση του θύματος.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News