Ελλάδα

Νέος Ποινικός Κώδικας: Οι αλλαγές στα αδικήματα του εμπρησμού και της αλιείας στα χωρικά ύδατα

Στον απόηχο των τελευταίων μεγάλων πυρκαγιών, η κυβέρνηση δρομολογεί την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου αναφορικά με τις διατάξεις του περιβάλλοντος - Τι προβλέπεται για τα αδικήματα εμπρησμού δασών και αλιείας στα χωρικά ύδατα της χώρας

Σοβαρές είναι οι αλλαγές που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Λαμβάνοντας υπόψιν τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε όλη την ελληνική επικράτεια, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυστηροποιήσει το ποινικό  πλαίσιο  των διατάξεων του περιβάλλοντος, με σκοπό την αυστηροποίηση των ποινών στους  παραβάτες.

Το αδίκημα του εμπρησμού των δασών μετατράπηκε σε κακούργημα, ενώ αυστηροποιήθηκε επίσης το αδίκημα της παράνομης αλιείας. 

Ειδικότερα, οι αλλαγές που είναι προϊόν διετούς μελέτης, τίθενται σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, προκειμένου να οδηγηθούν στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή:

  • Το αδίκημα του εμπρησμού, όπως και αυτό του εμπρησμού δασών, αλλά και όλων των κοινώς επικινδύνων εγκλημάτων, μετατρέπονται από εγκλήματα αποτελέσματος σε εγκλήματα αφηρημένης διακινδύνευσης.  Με άλλα λόγια, για να τιμωρείται η πράξη δεν χρειάζεται να επέλθει η βλάβη, αλλά αρκεί να μπορεί να προκύψει κίνδυνος.  Περαιτέρω, για την επιβολή ποινής ισοβίου καθείρξεως αρκεί και ο θάνατος ενός ανθρώπου χωρίς να απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων, όπως ισχύει σήμερα.
  • Το αδίκημα του εμπρησμού δασών τυποποιείται πλέον μόνο ως κακούργημα στη βασική του μορφή με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως 8 έτη και χρηματική ποινή, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 υποβαθμίστηκε σε πλημμέλημα στη βασική του μορφή. Στην περίπτωση που η φωτιά στο δάσος είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή προβλέπεται πρόσκαιρη κάθειρξη (πέντε έως δεκαπέντε χρόνια).
  • Επαναφέρεται το αδίκημα της αλιείας σε χωρικά ύδατα και αυστηροποιείται η προβλεπόμενη ποινή. Σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την αλόγιστη και μη ελεγχόμενη αλιεία και ως εκ τούτου η προώθηση μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η οποία επιδρά και στον τομέα της αλιείας. Επιπλέον σκοπείται η τιμώρηση της παράνομης  αλιείας.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια