Αργίες στην Ευρώπη: Ποια χώρα έχει τις περισσότερες

Ελλάδα
Αργίες στην Ευρώπη: Ποια χώρα έχει τις περισσότερες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσες μέρες θεωρούνται αργίες σε Ισπανία, Γαλλία και Μ. Βρετανία - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Η Γαλλία αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στις  αργίες σε σχέση με Ισπανία και Μ. Βρετανία στην Ευρώπη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι κάθε χώρα έχει ιδιαιτερότητες ως προς κάθε περιοχή της, ενώ στην Μ. Βρετανία που αποτελείται από 4 κράτη, οι αργίες ποικίλουν ανάλογα με το κράτος.

10  είναι οι αργίες  στην Ισπανία ,αλλά μπορεί και να είναι και 14 ανάλογα με την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής.

Οι εορταστικές ημέρες είναι ίδιες με την Ελλάδα, όσον αφορά τον Δεκαπενταύγουστο,  τα Χριστούγεννα, Πάσχα και Θεοφάνεια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι  η Μ. Πέμπτη και η Μ. Παρασκευή είναι αργίες, αλλά το Μ. Σάββατο όχι.

12η Οκτωβρίου:  Πρόκειται για τη γιορτή της ισπανικής φυλής, της ισπανοσύνης. Στις 12 Οκτωβρίου του 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος πάτησε το πόδι του σε ένα νησί στο Γουαναχανί, το οποίο νόμιζε ότι είναι οι Ινδίες, αλλά ήταν ένα νησί στις Μπαχάμες. Η ημέρα καθιερώθηκε ως εθνικη εορτή όπου ενώθηκε η Ευρώπη με την Αμερική

1η Νοεμβρίου: Η γιορτή των Αγίων Πάντων, η οποία γιορτάζεται στον περισσότερο δυτικό κόσμο.

6η Δεκεμβρίου: Η εθνική γιορτή την ημέρα του Συντάγματος.

Τις 11 αργίες φτάνουν στο σύνολο οι αργίες στη Γαλλιά σύμφωνα με το νόμο. Στην Αλσατία και Μουζέλ προστίθενται άλλες δυο. Η «ημέρα της αλληλεγγύης» έχει καταργηθεί από το 2004, αλλά η γαλλική κυβέρνηση δίνει την ευχέρεια σε κάθε εργοδότη να αποφασίσει αν θα είναι αργία. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνη την ημέρα οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν ένα μέρος του μισθού τους  στο κράτος για να το χρησιμοποιήσει για κοινωνικά προγράμματα.

Μ. Βρετανία

 Οχτώ είναι οι αργίες στα 4 κράτη της Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρειος Ιρλανδία). Η Σκωτία και η Βόρειος Ιρλανδία έχουν δυο επιπλέον για τους προστάτες Αγίους. Εκτάκτως το έτος του 2022 και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου θα εορταστούν τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ και θα καθιερωθεί ως αργία.

Στην Ελλάδα ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας καθορίζονται οι παρακάτω:

- Η Πρωτοχρονιά (1η Ιανουαρίου).

- Τα Θεοφάνια (6η Ιανουαρίου).

- Η 25η Μαρτίου.

- Η Δευτέρα του Πάσχα.

- Η 1η Μαΐου.

- Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου).

- Η 28η Οκτωβρίου.

- Η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου).

- Η 26η Δεκεμβρίου.

H Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνια και η 28η Οκτωβρίου ήταν προαιρετικά αργίες με τη ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας θα γίνουν υποχρεωτικές αργίες.

Η 1η Ιανουαρίου και τα Θεοφάνια δεν ανήκουν στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο, ωστόσο χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, Κανονισμούς εργασίας κλπ, είτε κατ’ έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

28η Οκτωβρίου ανήκει σήμερα στις ημέρες προαιρετικής αργίας (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ΣΣΕ, Δ.Α, ή Νόμο). Έτσι λοιπόν, η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση η απασχόληση των μισθωτών σ’ αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News