Ελλάδα

Ελληνική Δικαιοσύνη: Προχωρά η πλήρης ψηφιοποίηση - Πότε αναμένεται το e-justice

Σημαντική πρόοδο στην ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης εντοπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας

Σημαντική πρόοδος αναμένεται στο χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης που με συντονισμένα βήματα προχωρά στην ψηφιακή εποχή. Cηφιακές υπογραφές δικαστικών, hλεκτρονικό πινάκιο και διασύνδεση όλων των δικαστηρίων όλων των βαθμίδων, έρχονται μέσα στο 2022 στην χώρα μας.

Μάλιστα, η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα σημειώνει πως η Ελλάδα θα αναπτύξει το e- justice το 2022. «Στον τομέα της Δικαιοσύνης, οι Αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά την τρέχουσα περίοδο αναφοράς. Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει σειρά από μέτρα, που θα διευρύνουν περαιτέρω τους στόχους αυτής της μεταρρύθμισης», αναφέρει σχετικά η έκθεση.

Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα πλάνα, αλλά και ένα από τα πλέον ζέοντα θέματα για την Ελλάδα, με δεδομένες τις χαμηλές επιδόσεις στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα. Επιδόσεις που της στερούν πολύτιμους πόντους ανταγωνιστικότητας και που αναμένεται να αλλάξουν μέσα από τις ριζικές αλλαγές στην οργανωτική δομή των δικαστηρίων, που φέρνει η ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας.

Στην έκθεση της, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει με την ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων στα δικαστήρια, έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών για το συγκεκριμένο έργο. “Οι Αρχές έχουν σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο, όσον αφορά τη δέσμευση σχετικά με την online κατάθεση νομικών εγγράφων”, αναφέρει η έκθεση και προβλέπει ότι οι σχετικές δράσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2022.

Ειδικότερα, πέντε πρωτοβάθμια δικαστήρια προστέθηκαν στον κατάλογο των δικαστηρίων που εκδίδουν τις αποφάσεις τους ηλεκτρονικά. Επιπλέον, το ολοκληρωμένο πιστοποιητικό ηλεκτρονικής αφερεγγυότητας είναι πλέον διαθέσιμο σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Συντάσσεται κοινή υπουργική απόφαση που θα επιτρέψει τη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικού διαζυγίου.

Όσον αφορά στην υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση στα διοικητικά δικαστήρια,  η υπηρεσία είναι επί του παρόντος σε λειτουργία, με εκτεταμένη λειτουργικότητα που θα επεκταθεί περαιτέρω. Οι Αρχές σκοπεύουν να θέσουν το ολοκληρωμένο έργο σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος Μαρτίου του 2022.

Επίσης, 10.000 ηλεκτρονικές υπογραφές (επί συνόλου 11.000) έχουν παραδοθεί, στο πλαίσιο του έργου της διανομής ηλεκτρονικών υπογραφών σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, με τις υπόλοιπες 1.000 να είναι επίσης διαθέσιμες, αναμένοντας την υποβολή αιτήσεων πιστοποίησης από τους αποδέκτες.

Σύμφωνα με ΣΕΠΕ, οι συντάκτες της 11ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα σημειώνουν ότι η πρόοδος για το project JustStat (Justice Statistics) προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς. Πρόκειται για τη σύσταση μιας σύγχρονης υπηρεσίας, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός DataWarehouse για τη Δικαιοσύνη, όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία, τα οποία σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα στα δύο ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα για τη διοικητική και την πολιτική δικαιοσύνη (ΟΣΔΔΥ-ΔΔ και ΟΣΔΔΥ-ΠΠ αντίστοιχα) και τα δικαστήρια και τις εισαγγελίες, που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί σε κάποιο πληροφοριακό σύστημα.

«Οι εργασίες για το έργο JustStat προχωρούν πιο αργά από το αναμενόμενο και η πρόσκληση υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για αστικές και ποινικές υποθέσεις παραμένει ακόμη εκκρεμής. Ωστόσο, οι Αρχές διαβεβαιώνουν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 1ο τρίμηνο του 2022», σημειώνει η έκθεση.

Τι αλλάζει

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο Διαγωνισμός για το έργο “Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και Ηλεκτρονικό Πινάκιο”, που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας. Πρόκειται για μεταρρύθμιση - τομή για την ελληνική Δικαιοσύνη με στόχο τη δημιουργία δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης, που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, του ανακριτικού έργου (Πρωτοδικεία και Εισαγγελίες) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

  • Για τον σκοπό αυτό, θα εγκατασταθούν σταθερά συστήματα τηλεδιάσκεψης στις δικαστικές έδρες, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα λειτουργούν κινητά συστήματα τηλεδιάσκεψης σε πιστοποιημένους χώρους εντός των δικαστικών φορέων, καθώς και των καταστημάτων κράτησης.
  • Μέσω των συστημάτων τηλεδιάσκεψης θα είναι εφικτή η απομακρυσμένη κατάθεση/εξέταση μάρτυρα υπόθεσης που εκδικάζεται, ο οποίος κατά τη διεξαγωγή της δίκης βρίσκεται μακριά από τον τόπο διεξαγωγής της. Στην περίπτωση αυτή, ο μάρτυρας θα προσέρχεται σε κάποιον από τους πιστοποιημένους χώρους που θα διαμορφωθούν κατά την υλοποίηση του παρόντος Έργου και θα καταθέτει απομακρυσμένα ζωντανά (εικόνα και ήχος).
  • Επίσης, θα είναι εφικτή η απομακρυσμένη κατάθεση/εξέταση μάρτυρα υπόθεσης, ο οποίος, όμως, βρίσκεται στο εξωτερικό - Διασυνοριακή, αλλά και ενός μάρτυρα ή κατηγορουμένου, ο οποίος είναι κρατούμενος σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.
  • Όσον αφορά το σκέλος του έργου, σκοπός της δράσης είναι η ανάπτυξη και θέση σε λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου θα γίνεται η δημοσίευση σε πραγματικό χρόνο της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων της χώρας στο Διαδίκτυο, στους ενδιαφερόμενους (δικηγόροι, πολίτες, κ.λπ.).
  • Aξίζει να αναφερθεί τέλος πως θα υπάρξει η δυνατότητα ζωντανής και σε αληθινό χρόνο ενημέρωσης της πορείας των πινακίων μέσω ειδικών εφαρμογών που θα λειτουργούν σε ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, tablets), για την  αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, των διαδίκων και των εμπλεκομένων στις δικαστικές διαδικασίες στις αίθουσες των Δικαστηρίων.

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια