Ελλάδα

Μονοκλωνικά αντισώματα κορωνοϊού: Έρχεται η τροπολογία στη Βουλή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι το τουρκικό πολεμικό σκάφος που παρενόχλησε το γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό Nautical Geo έφτασε σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων από την Κρήτη

«Δεν είμαστε μπροστά σε lockdown, δεν υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης και στην προοπτική στο να πάμε σε lockdown σαν αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Κατά καιρούς όπου διαπιστώνεται αύξηση σε κρίσιμα μεγέθη της πανδημίας επιβάλλονται κάποια μέτρα. Δεν βρισκόμαστε εκεί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αυτό που κάναμε ήταν να επισημάνουμε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Γίνανε οι απαραίτητες συσκέψεις και συνεργασίες με τους υγειονομικούς για το σύστημα υγείας και αυτή είναι μια προσπάθεια που η κυβέρνηση θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να επισκέπτεται περιοχές, κυρίως εκεί που τα επίπεδα εμβολιασμού είναι χαμηλά και χρειάζεται μια περαιτέρω δραστηριοποίηση και εγρήγορση για να αυξήσουμε τα ποσοστά» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τα σχολεία είπε ότι η πεποίθηση και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μείνουν ανοικτά και τα παιδιά να κάνουν μάθημα στις αίθουσες και αυτό όπως σημείωσε βασίζεται σε ένα μελετημένο σχέδιο που έχει εκπονηθεί με βάση και τις οδηγίες των ειδικών. «Αυτό το σχέδιο βασίζεται στο εμβόλιο και τον συχνό έλεγχο και είναι ένα σχέδιο που παρέχει τις εγγυήσεις να παραμείνουν οι αίθουσες ανοικτές» είπε.

Επίσης επισήμανε ότι δεν υπάρχει για την κυβέρνηση άλλο μοτίβο από τη δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων. «Υπάρχει πλαίσιο μέτρων. Δεν υπάρχει άλλο μοτίβο, παρά η παρουσία των φοιτητών εκεί» είπε υπογραμμίζοντας ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα ασπάζεται αυτήν την ανάγκη».

Σε ερώτηση για τα μονοκλωνικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού είπε ότι μόλις προχθές δόθηκε η έγκριση από ευρωπαϊκό οργανισμό για την χρήση των μονοκλωνικών και ετοιμάζεται τροπολογία από το υπουργείο που θα έρθει άμεσα, την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα την προμήθειά τους τόνισε «Οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι πίσω από αυτή την ιστορία των μονοκλωνικών, που έσπευσε χθες να αξιοποιήσει το σύνολο της αντιπολίτευσης, κρύβονταν η προσπάθεια διαφόρων να δημιουργήσουν θέματα και αμφιβολίες σε ότι αφορά τον εμβολιασμό. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το εμβόλιο είναι το βασικό εργαλείο για να θωρακιστούμε απέναντι στη νόσο».

Για την υπόθεση με την e-food και τον νόμο του υπουργείου εργασίας ο κ. Οικονόμου τόνισε «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ένα καθεστώς και σήμερα ισχυρίζεται ότι θα φέρει τροπολογία που θα παρεμβαίνει σε αυτό, το οποίο ίσχυε επί των ημερών του και τότε που είχε τη δυνατότητα και την δύναμη δεν το έθιξε καθόλου. Τότε οι εργαζόμενοι σε αυτό το χώρο ήταν αόρατοι, σήμερα ξαφνικά έγιναν ορατοί» και σημείωσε ότι ο νόμος αποκρυσταλλώνει τις προϋποθέσεις για να είναι καθαρές οι σχέσεις εργασιακής απασχόλησης των εργαζόμενων με τις εταιρείες.

«Είναι ένας νόμος που δίνει δυνατότητες με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μην γίνεται ο εργαζόμενος αντικείμενο εκμετάλλευσης από την εταιρεία. Αυτό είναι το βασικό και ο νόμος αυτός ισχύει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη» είπε και πρόσθεσε «Επίσης υποχρεώνει τις εταιρείες να δίνουν εξοπλισμό στους εργαζόμενους, τους δίνει το δικαίωμα να συνδικαλίζονται και να έχουν δικαιώματα και στην απεργία. Αυτός ο νόμος είναι ένα εργασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μια αντίστοιχη εταιρεία μόλις προχθές ανακοίνωσε ότι θα κάνει 500 προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2021 και μάλιστα όλες με καθεστώς μισθωτής απασχόλησης. 'Αρα που συνδέεται η αδικαιολόγητη και απαράδεκτη πρακτική της συγκεκριμένης εταιρείας, που ξεκίνησε όλο το θέμα, με το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει;»

Για το ζήτημα του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια του αποκαλούμενου "Σπιτιού της Τουρκίας" στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ ο κ. Οικονόμου είπε "Μας ενόχλησαν οι κινήσεις. Η κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της…», και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής είπε «Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση. Θα ενημερωθείτε έγκαιρα».

Τέλος σημείωσε ότι «η προκλητικότητα της Τουρκίας βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου αύριο θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η εξωτερική μας πολιτική δεν αφήνει τίποτε αναπάντητο», ενώ διέψευσε ότι το τουρκικό πολεμικό σκάφος που παρενόχλησε το γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό Nautical Geo έφτασε σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων από την Κρήτη.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια