Ελλάδα

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: οι ανώτατες τιμές στα σχολικά κυλικεία

Τις προκαθορισμένες ανώτατες τιμές που διατίθενται στα σχολικά κυλικεία σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, καθώς και οδηγίες για τα προϊόντα τα οποία δεν επιτρέπεται να διατίθενται στους μαθητές εξέδωσε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Τις προκαθορισμένες ανώτατες τιμές που διατίθενται στα σχολικά κυλικεία σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, καθώς και οδηγίες για τα προϊόντα τα οποία δεν επιτρέπεται να διατίθενται στους μαθητές εξέδωσε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Όπως τονίζει, η ΄Ενωση, στους χώρους των κυλικείων τοποθετείται υποχρεωτικά τιμοκατάλογος, ορατός από τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου, στον οποίο με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα, πρέπει να αναφέρονται τα βασικά είδη του κυλικείου και οι αντίστοιχες τιμές.

Ο τιμοκατάλογος θα πρέπει να αναφέρει τουλάχιστον τα εξής:

«Διατίθενται σάντουιτς, απλό τοστ αρτοσκεύασμα(σησαμένιο κουλούρι), τυρόπιτα, σπανακόπιτα, εμφιαλωμένο νερό, φυσικοί χυμοί σε ελεγχόμενες τιμές»

- Τα είδη του ανωτέρω πίνακα με τις αντίστοιχες τιμές διάθεσής τους.

Για τα σημεία πώλησης (κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών), τα είδη που αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα διατίθενται σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές ως ακολούθως:

Επιπλέον, απαγορεύεται η διάθεση στους μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων ροφημάτων καφέδων. Τα είδη αυτά προορίζονται μόνο για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του σχολείου.

Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση των ανωτέρω ειδών είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας των πωλητών, που δραστηριοποιούνται εντός των χώρων δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Η εν λόγω υποχρέωση δεν αναιρεί το δικαίωμα στον υπόχρεο να επιλέξει ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί - σάντουιτς με τυρί» την διάθεση ενός εξ αυτών ή και των δύο και ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί και γαλοπούλα-σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα» την διάθεση ενός εξ αυτών ή και των δύο.

Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικές φιάλες και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι υγειονομικές διατάξεις περί κανόνων υγιεινής σχολικών κυλικείων, καντινών και χώρων εστίασης εντός των σχολείων και ο καθορισμός των προϊόντων που διατίθενται από αυτά εντός δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο ως κάτωθι:

-Για έλλειψη τιμοκαταλόγου, χίλια ευρώ (1.000€).

-Για υπέρβαση τιμής, χίλια ευρώ (1.000€) ανά είδος.

-Για έλλειψη είδους, χίλια ευρώ (1.000€) ανά είδος.

Σχετικά με μη τήρηση των ανωτέρω υποχρεώσεων οι καταναλωτές, μπορούν να ενημερώνουν ως προς αυτό στην τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή «1520». καθώς και σε κάθε πιστοποιημένη  ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια