e-food: Κινητοποιήσεις διανομέων στο Ηράκλειο - Από το success story στον ψηφιακό ακτιβισμό

Κρήτη
e-food: Κινητοποιήσεις διανομέων στο Ηράκλειο - Από το success story στον ψηφιακό ακτιβισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο, μετά τις απειλές για το freelancing προς τους 115 διανομείς και τις αντιδράσεις των χρηστών

Στην πανελλαδική προκήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας στον κλάδο της εστίασης και των διανομέων συμμετέχουν σήμερα Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου,  από τις 12:00 έως τις 16:00 μ.μ. και οι διανομείς στο Ηράκλειο.

Με σημείο συνάντησης το κυκλικό κόμβο στην παραλιακή Ηρακλείου, οι διανομείς θα συμμετέχουν στην στάση εργασίας ενώ θα ακολουθήσει «μοτοπορεία» στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι διανομείς ζητούν μόνιμες συμβάσεις, προστασία των δικαιωμάτων τους και να άρει η εταιρεία τις απειλές για το freelancing προς τους 115 διανομείς.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΕΤ σε ανακοίνωσή της, «οι τελευταίες εξελίξεις ειδικότερα στον κλάδο των διανομέων επιτάσσουν την ανάγκη της κινητοποίησης, για να στείλουμε το μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία πως δεν είμαστε αριθμοί, αλλά άνθρωποι».

Παράλληλα, σε κινητοποιήσεις προχωρά και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.

Η «μοτοπορεία» των διανομέων κατευθύνθηκε από την οδό Γιαμαλάκη, Αγίου Μηνά, στο Βαλιδέ Τζάμι και την Πλατεία Ελευθερίας.

Από το success story στον ψηφιακό ακτιβισμό

Μεγάλη είναι η πτώση που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες στην e-food, μετά τον σάλο από το τελεσίγραφο στους 115 διανομείς συνέχισης της εργασίας τους ως εργαζόμενοι με μπλοκάκι (freelancer), χωρίς να τους δίνεται εναλλακτική επιλογή.

Η e-food βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της, αλλά κυρίως τις αντιδράσεις χιλιάδων πελατών της, που δεν είδαν με καλό μάτι την προσπάθεια αλλαγής της εργασιακής σχέσης με τους εργαζομένους της.

Ο εν λόγω κλάδος παρουσίασε αύξηση κατά 49% το 2020 σε σχέση με το 2019, η οποία μεταφράζεται σε επιπλέον κέρδη 64,4 εκατ. ευρώ, από 43,1 εκατ. ευρώ το 2019.

Τελεσίγραφο στους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι διανομείς όμως δεν έγιναν «μέτοχοι» της θετικής πορείας της εταιρείας καθώς η εταιρεία έστειλε μήνυμα στους διανομείς των οποίων οι τρίμηνες συμβάσεις είχαν λήξει, προτείνοντας να συνεχίσουν την εργασία τους αλλά ως εργαζόμενοι με μπλοκάκι (freelancer), χωρίς να τους δίνει εναλλακτική επιλογή, ενώ τους καλούσε να απαντήσουν άμεσα.

Η είδηση δεν προκάλεσε μόνο την κατακραυγή στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που κατακεραύνωσαν την Efood με αρνητικά hastags και αρνητική βαθμολόγηση της πλατφόρμας.

Χιλιάδες χρήστες έσπευσαν να βαθμολογήσουν την εφαρμογή με ένα αστέρι, με αποτέλεσμα το rating της εταρείας να πέσει από το «πολύ καλό» 4,6 που ήταν στις αρχές της εβδομάδας στο 2,1 για να καταλήξει στο 1,1 «πολύ κακό» το βράδυ της ίδιας μέρας.

Νέο μήνυμα στους διανομείς μετά τον σάλο

Μετά το κύμα κατακραυγής, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «επικοινωνιακό λάθος».

Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Παρασκευής έστειλε νέο μήνυμα προς τους διανομείς με το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να ανανεώσουν τη σύμβασή τους με τους ίδιους όρους ή να συνεχίσουν ως freelancers.

Στο νέο νυχτερινό μήνυμα, η efood έγραψε : «Αγαπημένοι μας riders, δεδομένης της λανθασμένης επικοινωνίας που έλαβαν ορισμένοι συνάδελφοί μας την Τετάρτη, και όπως αναφέραμε και στο σχετικό δελτίο Τύπου, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων σας είναι αδιαπραγμάτευτη. Γι' αυτόν τον λόγο, αντιθέτως με τα όσα ακούγονται και έχουν γραφτεί περί εκβιασμού, διευκρινίζουμε ότι όλοι οι διανομείς θα συνεχίσετε να έχετε την επιλογή:

  • Να ανανεώσετε με τη λήξη την υπάρχουσα σύμβασή σας με τους ίδιους όρους
  • Εφόσον το επιθυμείτε να γίνετε freelancers.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News