Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Πορείες μνήμης για τον Ζακ Κωστόπουλο

Ελλάδα
Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Πορείες μνήμης για τον Ζακ Κωστόπουλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τα τρία χρόνια από τον τραγικό θάνατο του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου πραγματοποιούνται πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πορείες μνήμης πραγματοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μεαφορμή τα τρία χρόνια από τον βίαιο θάνατο του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στις 6 το απόγευμα, τηρώντας τα μέτρα προστασίας στην οδό Γλάδστωνος, στην Ομόνοια, αφήνοντας λουλούδια, σημειώματα και κεριά έξω από το σημείο όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο Ζακ Κωστόπουλος.

Τα κεντρικά συνθήματα που επικρατούσαν στις πορείες ήταν «Στις 20 Οκτώβρη θα είμαστε όλα εκεί. Η Zackie ζει, τσακίστε τους ναζί» και «Τρία χρόνια μνήμη καμιά δικαιοσύνη» με τους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες να κατευθύνονταν με πορεία προς την περιοχή του Συντάγματος. Έξω ακριβώς από την Βουλή, σχημάτισαν το όνομα Ζακ με αναμμένα κεριά.

Σε κοινή ανακοίνωση τους οργανώσεις και συλλογικότητες της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας αναφέρουν χαρακτηριστικά:  «Από την πρώτη μέρα βγήκαμε μαζί στους δρόμους που αγάπησε για να φωνάξουμε το άδικο του και να υπερασπιστούμε στο όνομά του, στο όνομά της, τις δικές μας ζωές, την ασφάλειά μας, τα σώματά μας. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ύπαρξη χωρίς φόβο και ντροπή, το δικαίωμά μας στην αγάπη. Όσο θα βρισκόμαστε στους δρόμους να υπερασπιζόμαστε τη μνήμη του, οι συγκαλύψεις, οι καθυστερήσεις και η λάσπη δεν μπορούν να θαμπώσουν την λάμψη του Ζακ. Όσο πορευόμαστε χιλιάδες μαζί, όσο οι φωνές μας θα υψώνονται μαζί, διεκδικώντας δικαιοσύνη, όσο θα αντλούμε δύναμη το ένα από το άλλο, η φρίκη θα υποχωρεί και η αστερόσκονη της Zackie θα μας δείχνει το δρόμο»

Να αναφερθεί πως η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας είχε αποκατασταθεί περίπου στις 10 το βράδυ.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη 

Στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, συρροή κόσμου συγκεντρώθηκε για την πορεία μνήμης αφιερωμένη στον Ζακ Κωστόπουλο.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν συλλογικότητες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, του φεμινιστικού χώρου και πολιτικές οργανώσεις. Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου, διέσχισε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και κατέληξε στο αρχικό σημείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News