Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός για το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας: Οι εξαγωγές είναι ο καθρέφτης μιας ανταγωνιστικής οικονομίας

Με αφορμή το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα βαδίζει προς μία δυναμική τροχιά ανάπτυξης

Στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε με κεφαλαία γράμματα πως η εξωτερική πολιτική της χώρας κατά τον 21ο αιώνα δεν μπορεί παρά να έχει μία εξαιρετική οικονομική διάσταση. 

Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσον αφορά την διπλωματία της οικονομίας και την δυναμική τροχιά ανάπτυξης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εστίασε στις ελληνικές εξαγωγές οι οποίες αποτελούν  καθρέφτη ανταγωνιστικότητας,  τόνισε τις αισιόδοξες αποτιμήσεις των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα  και σαφώς επεσήμανε το άνοιγμα για τις νέες αγορές.

 Πιο συγκεκριμένα:  

 "Καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας" χαρακτήρισε τις εξαγωγές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, και επισήμανε την σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών εν μέσω πανδημίας.

O Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε, λέγοντας  «Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών -εν μέσω πανδημίας- είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι εξαγωγές αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Διότι η ανταγωνιστικότητα είναι η άλλη όψη της εξωστρέφειας»

Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι  «δεν μπορούμε να κατακτήσουμε αγορές του εξωτερικού εάν δεν είμαστε ανταγωνιστικοί και προφανώς η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα και λιγότερη, ενδεχομένως, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος».

Όσον αφορά τις κοινωνικές ανισότητες, τις θέσεις εργασίες σε εξαιρετικά ανταγωνιστικούς τομείς τόνισε: "Ανάπτυξη για όλες και για όλους με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες για αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε κλάδους ανταγωνιστικούς, με δυνατότητα να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στο εξωτερικό και να τους πούμε: "Ελάτε, επιστρέψτε στην Ελλάδα, εμπιστευθείτε την Πατρίδα μας και εμπιστευθείτε το μέλλον σας στην πατρίδα μας, γιατί πια μπορούμε να σας προσφέρουμε πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας"»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «εξωστρέφεια σημαίνει δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες" και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί το πρόταγμα της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Kάνοντας μακροσκελή αναφορά στον ελκυστικό παράγοντα της Ελλάδας που δημιουργεί έδαφος για τους ξένους επενδυτές, ανέφερε: «Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμες δυνατότητες δημιουργίας σημαντικών υπεραξιών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η χώρα μας έχει μπει σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση. Μια χώρα η οποία δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ιστορία της, μια χώρα η οποία έχει αντιμετωπίσει μέσα από μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημαντικότατα ζητήματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας μίλησαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία και Πρόεδρος του Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής.

Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια