Ελλάδα

Υπουργείο Υγείας: Δεν θα απαιτείται rapid test πριν από τον οδοντίατρο - Οι εξαιρέσεις

Οι εμβολιασμένοι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, πλέον, δεν θα πραγματοποιούν rapid test

Κυβερνητικό αλλαλούμ είχε προκύψει μέσα στην ημέρα, σχετικά με τον τρόπο που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τον οδοντίατρο. Τη λύση έδωσε το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, όταν με νέα ανακοίνωση ανακάλεσε προηγούμενη απόφασή του, με την οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους οδοντιάτρους.

Με σχετικό σημείωμα, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, ανακαλεί ουσιαστικά τα περί υποχρεωτικών rapid tests, προβαίνοντας σε ερμηνεία της απόφασης. Αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Διευκρινίζουμε τα κάτωθι αναφορικά με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους: Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. που έλαβε ΦΕΚ Β΄ 4337/18.09.2021»

Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας είχε εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία όσοι ήταν εμβολιασμένοι, για να επισκεφτούν τον οδοντίατρο, θα έπρεπε νωρίτερα να έχουν υποβληθεί σε rapid test, ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιστεί χρειαζόταν μοριακό τεστ.

Μια τέτοια στάση ωστόσο δημιούργησε προβλήματα, καθώς το κόστος για μια απλή επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Το μοριακό τεστ όπως ζητάει η κυβέρνηση κοστίζει 60 ευρώ. Εάν σε αυτά τα 60 ευρώ προστεθεί και η επίσκεψη στον οδοντίατρο, τότε το κόστος εκτοξεύεται. Μάλιστα στον ίδια ακριβώς διαγνωστική μέθοδο πρέπει να υποβάλλονται και οι συνοδοί των ασθενών στο οδοντιατρείο.

Αναφορικά με τους ασθενείς

“Οι ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19”.

“Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση”.

Από το συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση – πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση – πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση – πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Ως προς τους συνοδούς

Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο. Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους στη δομή [οδοντιατρείο]”

(Φωτογραφία από: Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια