Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή - Αναλυτικά οι δόσεις και οι προθεσμίες

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κοινοποίηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ - Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις στο τέλος Οκτωβρίου

Η Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει να στέλνει τα λεγόμενα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν τους φόρους τους. Αύριο, Τέταρτη, 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα ειδοποιητήρια πληρωμής του φόρου θα βρίσκονται στους  λογαριασμούς του Taxisnet και συγκεκριμένα στην σελίδα «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου».

Φέτος, στους υπολογισμούς της ΑΑΔΕ έχουν συμπεριληφθεί και οι απαραίτητες εκπτώσεις ή απαλλαγές, καθώς και οι εξαιρέσεις σε ιδιάζουσες περιπτώσεις.

O ENΦΙΑ θα υπολογιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αν και αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις, ενώ κάποιοι άλλοι, λόγω της πτώσης των εισοδημάτων τους θα δούν σημαντικές μειώσεις. Παράλληλα θα υπάρξουν και εκείνοι που απαλλάσσονται εντελώς από τον ΕΝΦΙΑ, όπως οι πυρόπληκτοι, εφόσον πρώτα έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση.

Για να μεταβληθεί το ύψος του φόρου θα έπρεπε:

 • η αξία της περιουσίας να έχει μεταβληθεί μέσω μεταβιβάσεων,
 • να έχει μεταβληθεί ο αριθμός των τετραγωνικών, μέσω της διαδικασίας νομιμοποίησης αδήλωτων επιφανειών,
 • να έχει μεταβληθεί το δηλωθέν εισόδημα εξαιτίας της πανδημίας

Πόσες θα είναι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ:

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας , θα υπάρχει δυνατότητα να μεταφέρουν οι ενδιαφερόμενοι την πληρωμή της πρώτης δόσης (Σεπτεμβρίου), τον Οκτώβριο, χωρίς «πέναλτυ».

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως ο φόρος του ΕΝΦΙΑ, θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα καταβληθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

Θα υπάρξουν εκπτώσεις:

Έχει υπολογιστεί πως περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν φέτος στα εκκαθαριστικά τους έκπτωση κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή. Η κατηγορία εκείνη που απαλλάσσεται εντελώς από τον φόρο είναι οι πυρόπληκτοι, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν την απαραίτητη αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως και αύριο, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021.

Για όσους υποβάλουν αίτηση μετά τις 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου, η αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ έως τις 30 Οκτωβρίου με την απαλλαγή από τον φόρο.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας από τις πυρκαγιές και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως τις 21 Σεπτεμβρίου, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Να σημειωθεί επίσης ότι κατηγορίες ακινήτων, όπως αποθήκες, πάρκινγκ και πισίνες, ημιτελή κτίσματα, κτίρια που έχουν δομηθεί προ του 1930 και άλλα ειδικά κτίρια, θα έχουν έκπτωση έως και κατά 100%.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ

Χιλιάδες εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας το 2020, στο πλαίσιο των μέτρων που θέσπισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι πολύ πιθανό να ενταχθούν στην κατηγορία εκείνων που θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή βάσει των κριτηρίων:

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA», μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% δικαιούνται 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων:

Ετήσιο Εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

 • Έως 9.000 € : Άγαμος
 • Έως 10.000 € : Έγγαμος χωρίς παιδιά
 • Έως 11.000 € : Έγγαμος με 1 παιδί
 • Έως 12.000 € : Έγγαμος με 2 παιδιά
 • Επιφάνεια κτισμάτων: Έως 150 τ.μ.

 Αντικειμενική αξία ακινήτων:

 • Έως 85.000 € : Άγαμος
 • Έως 150.000 € : Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή (1 παιδί)
 • Έως 200.000 € : Έγγαμο έως 2 παιδιά ή μονογονεϊκή (2 παιδιά)

 Μηδενικό ΕΝΦΙΑ δικαιούνται:

 • Τρίτεκνοι – πολύτεκνοι – ΑΜΕΑ: Βάσει εισοδηματικών κριτηρίων
 • Πυρόπληκτοι βάσει δήλωσης στο arogi.gov.gr έως 15/10

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια