Ελλάδα

Εστίαση: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού και ταυτότητα σε εστιατόρια και μπαρ

«Δεν είμαστε φύλακες» αναφέρει η πρ. του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης, Μαρία Αντωνακάκη, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που εξετάζονται στο Μαξίμου για την εστίαση

Εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης που θα ζητείται, από όλους όσοι εισέρχονται σε καταστήματα της εστίσης, όπως εστιατόρια ή μπαρ, η κυβέρνηση εξετάζει να γίνεται και έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Η αυστηροποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της τήρησης όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί για την «οριοθέτηση» των κοινωνικών δραστηριοτήτων ανεμβολίαστων πολιτών.

Το Μέγαρο Μαξίμου, στοχεύει αφενός στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, και αφετέρου στην αυστηροποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή των διατάξεων για εργαστηριακά τεστ σε όλους τους ανεμβαλίαστους εργαζομένους, καθώς επίσης και στην τήρηση των μέτρων που έχουν θεσπιστεί για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Καλούμενη να σχολιάσει τα επικείμενα μέτρα στην εστίαση, η πρόεδρος του Συνδέσμου  Επισιτισμού και  Διασκέδασης του νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωννακάκη, τονίζει: «Δεν είμαστε φύλακες, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη θέση». Η πρόεδρος του Συνδέσμου  Επισιτισμού και  Διασκέδασης  διεμήνυσε πως τόσο οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και επισιτισμού όσο και οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου χώρου δεν είναι φύλακες για να ζητούν την ταυτότητα σε κάθε άτομο.  Το μέτρο αυτό προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια, ενώ υπάρχουν πολλά εμπόδια στην εφαρμογή του.

Τα επόμενα βήματα

Η εβδομάδα προσαρμογής των νέων μέτρων εξέπνευσε και, από την τρέχουσα τίθενται σε αυστηρή εφαρμογή τα πρόστιμα και οι ποινές για όσους παραβιάζουν την υφιστάμενη νομοθεσια αφενός στους χώρους εργασίας, αλλά και στους κλειστούς χώρους της εστίασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «K», εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης που θα ζητείται σε όλους όσοι εισέρχονται σε εστιατόρια ή μπαρ θα γίνεται και έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως η διαδικασία ελέγχου θα προκαλεί επιβάρυνση στις επιχειρήσεις, αλλά προσθέτουν πως αυτό είναι ένα απαραίτητο τίμημα προκειμένου να ελεγχθεί ο κορωνοϊός και να αποτραπούν νέα lockdowns που θα έχουν άκόμη μεγαλύτερο κόστος.

«Υπάρχουν πολλά εμπόδια στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Ας είμαστε ακριβείς. Θα υπάρξουν πολίτες που δε θα έχουν πάνω τους αστυνομική ταυτότητα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο καταστηματάρχης και ο ιδιοκτήτης θα βρίσκονται σε μια αρκετά δύσκολη θέση. Είναι ένα μέτρο που μας βρίσκει αντίθετους. Και εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας ως προς την εφαρμογή του.  Δεν είμαστε φύλακες. Την ίδια στιγμή, εμείς οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης έχουμε σοβαρά προβλήματα ως προς το τζίρο. Τελειώνει  η τουριστική περίοδος και ο τζίρος θα είναι μειωμένος από τα τέλη του Οκτωβρίου και έπειτα. Σε αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Εάν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, τότε φοβάμαι πως ο τζίρος θα είναι αισθητά μειωμένος» ανέφερε η κ. Αντωνακάκη.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αντωνακάκη απηύθυνε έκκληση προς την Πολιτεία να στηρίξει τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς οικονομικής δυσπραγίας. Όπως υποστηρίζει η κ. Αντωνακάκη, οι επιπτώσεις της παράτασης των lockdown, στην εστίαση φαίνονται ολοένα και περισσότερο, όχι μόνο στις επιχειρήσεις αυτές καθαυτές, πολλές εκ των οποίων αναγκάστηκαν να παύσουν τις εργασίες τους, αλλά στο σύνολο της οικονομίας.

Η απώλεια εσόδων του κλάδου της εστίασης το 2020 εκτιμάται ότι θα βαρύνει πρόσθετα στη συρρίκνωση του ΑΕΠ, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί πάνω από το 10% εφέτος

Γι΄ αυτό το λόγο, εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης θα συναντηθούν τόσο με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα όσο και με τον  Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη  Γεωργιάδη με σκοπό την άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

«Πρέπει άμεσα οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν. Πολλές επιχειρήσεις έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστές και εμείς ζητάμε τη λήψη μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις μας. Ζητάμε τη στήριξη μέτρων και κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς θεωρούμε πως ο χειμώνας θα είναι αρκετά δύσκολος. Επίσης, ζητάμε τη μείωση του ενοικίου στις επιχειρήσεις εστίασης. Τέλος, στη συνάντηση που θα έχουμε με τον κ. Σταϊκούρα και με τον κ. Γωργιάδη σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ζητήσουμε, πέραν των αιτημάτων αυτών, άλλα δύο βασικά αίτημα: να μπoρούν οι άνθρωποι να είναι όρθιοι εντός του εσωτερικού χώρου και να επιτραπούν δραστηριότητες όπως: οι χοροί».

(Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια