Εμβολιασμός: Ποια είναι τα ποσοστά σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς

Ελλάδα
Εμβολιασμός: Ποια είναι τα ποσοστά σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ποσοστό των παιδιών με μία δόση κυμαίνεται στο 35% και κυρίως για τις ηλικίες 15 με 18 ετών και στο 17% βρίσκονται οι ηλικίες 12-14 ετών.

Το φλέγον ζήτημα των εμβολιασμών στην εκπαιδευτική κοινότητα πρωταγωνιστεί στην ατζέντα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την Νίκη Κεραμέως να στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα αξιοποιώντας το εργαλείο της επιστήμης, το εμβόλιο.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων έδωσε και τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών, μιλώντας, σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Σχετικά με το ζήτημα της προστασίας των παιδιών και της θωράκισης τους από την νόσο μέσω του εμβολίου, η Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία λέγοντας, «Αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί μας, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι εμβολιασμένοι με ποσοστό που ξεπερνάει το 82%. Και στα παιδιά μας υπάρχει μια αύξηση. Αρκεί; Όχι. Θα το πω ευθέως δεν αρκεί και είναι καθήκον όλων μας, της κάθε μιας και του καθενός που είναι σε αυτή την αίθουσα να πείσουμε τους γονείς για το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά μας να εμβολιαστούν».

Πιο συγκεκριμένα, όπως η ίδια ανέφερε, το ποσοστό των παιδιών με μία δόση κυμαίνεται στο 35% και κυρίως για τις ηλικίες 15 με 18 ετών, ενώ στο 17% βρίσκονται οι ηλικίες 12-14 ετών.

Στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στα πανεπιστήμια τα ποσοστά είναι εξαιρετικά υψηλά τα οποία άλλαξαν και εντός της τελευταίας εβδομάδας. Την προηγούμενη εβδομάδα, για την ακρίβεια, το ποσοστό των φοιτητών που έχει ήδη εμβολιαστεί με μία δόση ή έχει νοσήσει είναι στο 73%. Σήμερα το πρωί το ποσοστό στους φοιτητές έχει ανέβει πάνω από 75,5%. Όσον αφορά το προσωπικό των πανεπιστημίων το ποσοστό των εμβολιασμένων με δύο δόσεις βρίσκεται στο 87% ενώ το ποσοστό των εμβολιασμένων με δύο δόσεις στα μέλη ΔΕΠ είναι στο 91%.

Η Νίκη Κεραμέως αναφορικά με τα παραπάνω στοιχεία τόνισε ότι, «Νομίζω ότι με όλα αυτά η εκπαιδευτική κοινότητα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα, αξιοποιώντας αυτό το μοναδικό δώρο της επιστήμης, το εμβόλιο».

Η κυβέρνηση ήδη έχε περάσει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με αυξημένους ελέγχους, εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς όπου θα προσφέρονται απευθείας και δωρεάν από το κράτος σε μαθητές και φοιτητές. Άλλωστε όπως αναφέρει η υπουργός η κυβέρνηση ακόμα και αν οι έλεγχοι κοστίζουν αρκετά χρήματα, έχει επενδύσει σε αυτούς τους εντατικούς ελέγχους ώστε να καταφέρει να σταματήσει την διασπορά και να προστατευτεί ακόμα περισσότερο η σχολική κοινότητα.

Επίσης η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  δήλωσε πως «υπάρχει μια διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με τα περυσινά πρωτόκολλα που έκλεινε τμήμα όταν παιδί νοσούσε, για να εμποδιστεί η διασπορά του ιού στο σπίτι. Τώρα όλοι αυτοί είτε είναι ήδη εμβολιασμένοι, είτε, εάν δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος.

Από την άλλη έχουμε χρέος στην παροχή της εκπαίδευσης», είπε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε: «αν ίσχυαν τα ίδια πρωτόκολλα και φέτος, τι μήνυμα θα περνούσε για τον εμβολιασμό; Εφόσον έχει εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του εμβολιασμού, πρέπει και η εκπαίδευση να συνεχίσει. Για να το κάνουμε αυτό, επενδύουμε και ξοδεύουμε σημαντικά μεγάλα ποσά σε εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά τεστ, για να θωρακίσουμε τη δια ζώσης λειτουργία».

Σημαντικό εργαλείο για τον άμεσο έλεγχο μέσα στις εκπαιδευτικές κοινότητες αποτελεί όπως ανέφερε και η ίδια η πλατφόρμα edupass, η οποία διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών, ειδική πλατφόρμα του ψηφιακού πιστοποιητικού covid19 και ελέγχεται η τήρηση των υγειονομικών προϋποθέσεων και από την ακαδημαϊκή κοινότητα και από τη σχολική κοινότητα.

Παράλληλα μία ακόμα συνθήκη που διευκολύνει την κατάσταση είναι η δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον προσωπικού για τον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων. Επίσης προβλέφθηκαν εμβολιαστικά κέντρα εντός των πανεπιστημίων και όλα αυτά με το δεδομένο του αυξημένου ποσοστού εμβολιασμών στα πανεπιστήμια.

(Φωτογραφία: UNSPLASH)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News