Τουρκία: Με προκλητική Navtex αμφισβητεί τα δικαιώματα της χώρας βορειοανατολικά της Κρήτης

Κρήτη
Τουρκία: Με προκλητική Navtex αμφισβητεί τα δικαιώματα της χώρας βορειοανατολικά της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιχνίδια της Άγκυρας με βάση το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Η Τουρκία με αντί-navtex, αμφισβήτησε, για ακόμη μία φορά τα Ελληνικά δικαιώματα στη θαλάσσια χώρα μεταξύ Κάσου και Κρήτης, επαναφέροντας στο προσκήνιο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Ερντογάν – Σαράζ.

Οι δηλώσεις της Τουρκίας πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, ‘’EUMED 9’’ και την κοινή συνέντευξη τύπου των Ευρωπαίων ηγετών Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κροατίας, Πορτογαλίας, Μάλτας, Κύπρου, και Σλοβενίας, προκαλώντας διεθνής αναστάτωση.

Νωρίτερα, ο σταθμός του Ηρακλείου της ελληνικής υδρογραφικής υπηρεσίας είχε εκδώσει navtex, ενημερώνοντας για τις επιστημονικές έρευνες του πλοίου Nautical Geo γαλλικών συμφερόντων, επί του Καρπάθιου πελάγους, μεταξύ Κρήτης και Κάσου. Το ερευνητικό πλοίο, σύμφωνα με την σχετική navtex, πραγματοποιεί έρευνες από τις 16 μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, για την χαρτογράφηση της πιθανής πορείας του αγωγού East Med.

Η Τουρκία, κατόπιν, εξέδωσε αντί-navtex, ισχυριζόμενη ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει δηλωθεί στα ηνωμένα έθνη 18 Μαρτίου 2020. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Τουρκία, η Ελλάδα δεν έχει δικαιοδοσία έξω από τα έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για την παρενόχληση του πλοίου Nautical Geo και την έκδοση παράτυπης Navtex

Κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην 'Αγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για την προκλητική της στάση, χαρακτηρίζοντας την τουρκολιβυκή συμφωνία ως μνημόνιο παραβίασης της σύμβασης του διεθνούς δικαίου θαλάσσης. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Θεμελιώδης προτεραιότητα όλων μας παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσόγειου, με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, που οι χώρες μας όλες έχουν υπογράψει και τιμούν, την εφαρμογή της όποιας, όχι απλά απαιτούν, αλλά και εγγυώνται.

Αυτό αφορά όλες τις χώρες, αφορά και την γειτονική Τουρκία, η οποία είναι καιρός πια να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, την Ελλάδα και συνολικά στην περιοχή. Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Άγκυρα, άλλωστε, καταγράφονται πια αναλυτικά, σε όλα τα πρόσφατα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών συμβουλίων και τώρα στέλνουν και τα Μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα.».

Ακόμα, πρόσθεσε την αναγκαιότητα στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, προκειμένου να μπορέσει η Ε.Ε. να αντικρούσει το κλίμα που καλλιεργείται και επαναφέρει η Τουρκία συνεχώς στο προσκήνιο. «Η Μεσόγειος του πολιτισμού των ανοικτών οριζόντων μας ζητά να προστατέψουμε την ειρήνη και την ασφάλεια δίπλα μας», πρόσθεσε, συνοψίζοντας την στάση που τηρούν οι ηγέτες στη Σύνοδο, έναντι κάθε άλλης ενέργειας η οποία δυναμιτίζει το κλίμα στην περιοχή.

Αναμένονται οι δηλώσεις των υπολοίπων ηγετών επί του θέματος.

Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν, τόνισε την σημασία αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών, υπογραμμίζοντας την πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα σύνορα της χώρας, αποτελούν σύνορα της Ε.Ε. και δεν θα επιτραπεί μεταναστευτικό κύμα, όπως εκείνο του 2015.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News