Κεφαλογιάννης στην KΡΗΤΗ TV: Στην Χερσόνησο οι εργασίες του ΕΛΚ με επίκεντρο το μέλλον της Ευρώπης (βίντεο)

Κρήτη
Κεφαλογιάννης στην KΡΗΤΗ TV: Στην Χερσόνησο οι εργασίες του ΕΛΚ με επίκεντρο το μέλλον της Ευρώπης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της ΚΟ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, μίλησε στην ΚΡΗΤΗ TV για την πανδημία, το μεταναστευτικό, την Συμφωνία των Πρεσπών και το εμβληματικό έργο του ΒΟΑΚ

Στο τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ ΤV παρευρέθηκε, χθες, Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μίλησε για την επερχόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα λάβει χώρα στην περιοχή της Χερσονήσου από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια συνεδρίαση η οποία θα έχει ως επίκεντρο το μέλλον της Ευρώπης. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η πανδημία, το μεταναστευτικό και ο ΒΟΑΚ όπου σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, το νέο έργο θα ευθυγραμμιστεί το αίσθημα της ασφάλειας που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες μαζί.

Αρχικά, η δημοσιογράφος  Κατερίνα Σαλαπάτα ρώτησε τον  κ. Κεφαλογιάννη στο βαθμό που η Κρήτη είναι έτοιμη να δεχτεί  τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τι σημαίνει για την περιοχή γενικότερα.

Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε σαφές πως ο ερχομός του στην Κρήτη είναι κομβικός καθώς έχει επιφορτιστεί ο ίδιος με το βάρος των ετοιμασιών για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όπως είπε στην επικείμενη συνεδρίαση θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης.

«Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι στην Κρήτη. Βρίσκομαι στην Κρήτη γιατί θα λάβει χώρα η συγκεκριμένη συνεδρίαση στη Χερσόνησο. Είναι μια τριλογία συζητήσεων οι οποίες πραγματοποιούνται σε διαφορετικές πόλεις. Έγινε στο Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα. Θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στη Ρώμη  και θα ολοκληρωθεί στην Κρήτη, που  είναι ο τόπος όπου το όνομα της Ευρώπης ξεκίνησε από εδώ.  Στο Βερολίνο, όπου συμμετείχα, ήταν πέντε πρωθυπουργοί και συζητήσαμε για το μέλλον της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα.  Που πάει η Ευρώπη? Συζητήθηκε το ενδεχόμενο μια κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης μέχρι το 2050. Μπήκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που είναι ένα ποσό που αγγίζει τα 700 δις.  ευρώ  και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων είναι χορηγία στα κράτη με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαμηλότοκα δάνεια. Έχουμε 1, 2 τρις. Ευρώ που είναι το συνολικό ποσό που αγγίζει το ΕΣΠΑ. Έχουμε δηλαδή ένα ποσό κοντά στα 2 τρις μέχρι το 2030 για την ανάπτυξη των κοινωνιών.  Είναι μεγάλο πακέτο και αφορά την Ελλάδα που θα λάβει κοντά στα 72 δις. Ευρώ. Αυτή είναι η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και μέσα σε αυτό το ζήτημα έχουμε τοποθετήσει και το δημογραφικό. Είμαστε μια γηράσκουσα ήπειρο και αυτά τα ζητήματα θα τα συζητήσουμε και στην Κρήτη. Θα έρθει και ο πρωθυπουργός που θα μιλήσει και είμαστε πολύ χαρούμενοι που εμείς εδώ στην Κρήτη θα φιλοξενήσουμε τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» υποστήριξε.

Ο κ. Κεφαλογιάννης μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε για τις επικείμενες γερμανικές εκλογές όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες θα υπερισχύσουν έναντι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα που καταφθάνει, ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε: «Αυτό που θέλουμε είναι ένα σταθερό πολιτικό σύστημα σε όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. Το πιο μεγάλο ευρωπαϊκό κράτος σε επίπεδο οικονομίας είναι η Γερμανία. Σε επίπεδο στρατιωτικής ισχύος είναι η Γαλλία, η χώρα εκείνη που πρωταγωνιστεί. Θέλουμε σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία. Ο γερμανικός λαός  θα αποφασίσει ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα. Κατά βάση το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με άλλα δύο κόμματα. Εμείς στο συνέδριο στο Βερολίνο είχαμε και τους δύο υποψηφίους καγκελαρίους στη δική μας φιλελεύθερης και χριστιανοδημοκρατικής παράταξης, το νυν πρωθυπουργό της Βεστφαλίας και νυν πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Οι Γερμανοί είναι καλβινιστές. Ξέρουν από συνεννόηση. Όταν υπάρχει συμμαχική κυβέρνηση από διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς στη Γερμανία, καταγράφουν για εβδομάδες- μήνες τα θέματα και υπογράφουν ένα πρωτόκολλο 300 σελίδων με συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Θέλουμε ισχυρές κυβερνήσεις  και είναι ευτύχημα για την  Ελλάδα  που έχουμε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε ρητή τοποθέτηση πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συγκεκριμένη συμφωνία υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση και σίγουρα έχει δεσπόζουσα σημασία στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

«Εάν δούμε το χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διαπιστώσουμε πως τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, δεν είναι δύσκολη υπόθεση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο λαοί που θα μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν  έρθουν άλλες 4 χώρες, είναι λαοί με 5 εκατομ. Κόσμο. Έχουν ΑΕΠ 0,05%.Αλλά οι χώρες αυτές πρέπει να δουν το κράτος δικαίου, την εγκληματικότητα που εξάγεται στην Ε.Ε. και τις σχέσεις γειτονίας. Και εδώ ενσωματώνεται το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών και τα όποια ζητήματα με την Αλβανία. Η συμφωνία έχει  επικυρωθεί από τα κράτη. Εάν έχουμε διαφορετική άποψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η επικύρωση της Συμφωνίας από τα δύο Κοινοβούλια μας δεσμεύει. Είναι διεθνής συνθήκη. Είναι διεθνές δίκαιο. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν είναι δικό μας. Το πρόβλημα των Σκοπίων είναι με τη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία κρυβόταν πίσω από την Ελλάδα. ‘Εχει ζητήματα εθνικά. Η γλώσσα των Σκοπίων με τη γλώσσα της Βουλγαρίας είναι ίδια. Διεκδικούν εθνότητα και ο συμβιβασμός των Σκοπίων θα έρθει με τη Βουλγαρία για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

Η Κατερίνα Σαλαπάτα μεταξύ άλλων ρώτησε τον κ. Κεφαλογιάννη σχετικά με την Τουρκία. Η γειτονική μας χώρα  εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σ΄ έναν «κακό γείτονα» με την έννοια πως οι απειλές όπως τις εκτοξεύει  γεννούν ερωτήματα και ζητήματα  μέχρι και θερμού επεισοδίου.

Ο κ. Κεφαλογιάννης απαντώντας ανέφερε: «Ένα καλό σημείο είναι πως περάσαμε ένα ήσυχο καλοκαίρι. Δεν είχαμε την κρίση του προηγούμενου χρονικού διαστήματος. Το αρνητικό κομμάτι είναι οι δηλώσεις και η ρητορικής της τούρκικης ηγεσίας. Η ηγεσία της Τουρκία χρησιμοποιεί αρκετά αυστηρή ρητορική. Απέναντι σε κάθε δήλωση της Τουρκίας, έρχονται οι απαντήσεις από το διεθνές δίκαιο τις διεθνείς συμβάσεις. Για παράδειγμα το Καστελόριζο που τόσο πολύ το επιθυμούν, πήραν απάντηση από τη διεθνή νομοθεσία η οποία ορίζει πως τα νησιά έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα (Δίκαιο της Θάλασσας  που είναι επικυρωμένο από 200 κράτη). Ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να τα βάλει όλα στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  σ΄ ένα ανατολίτικο παζάρι για να πάρει όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο. Αυτό δε γίνεται στις  πολιτισμένες χώρες Αυτό που οφείλει να κάνει ο κ. Ερντογάν είναι είτε να συμφωνήσει είτε να προσφύγει στη Διεθνή Διαιτησία που είναι στη Χάγη και στο Αμβούργο».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Με επιτυχία, η σημερινή κυβέρνηση θωράκισε τα εθνικά μας σύνορα που είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολύ πιο συγκεκριμένα από πάνω, την περιοχή της Βουλγαρίας μέχρι την περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Ερντογάν μόνος του ξεκίνησε έναν πόλεμο στέλνοντας άοπλους, εξαθλιωμένους, ταλαιπωρημένους οικονομικούς πρόσφυγες για τους οποίους έχουμε εμείς διεθνή υποχρέωση να τους προστατέψουμε. Τελικά, ο κ. Ερνογάν ηττήθηκε, καθώς θέλησε να δημιουργήσει προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρίπτοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Και αυτή είναι η μεγάλη σημασία της συνεδρίασης.  Και πρέπει να σημειωθεί πως όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται κοντά στην Ελλάδα με την πρόσφατη επίσκεψη στον Έβρο όλων των προέδρων των ευρωπαϊκών οργάνων μαζί με τον πρωθυπουργό. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. »

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην πανδημία. Η Ελλάδα κατάφερε το πρώτο χρονικό διάστημα να έχει αρκετά χαμηλούς δείκτες σε αριθμό κρουσμάτων. Ο κ. Κεφαλογιάννης μιλώντας για την επιτυχία της χώρας μας ανέφερε πως  η Ελλάδα ανέβηκε αρκετά ψηλά, ενώ αναφέρθηκε στην έκκληση που κάνει η Ευρώπη προς καθολικό εμβολιασμό.

«Είμαστε πρωτοπόροι γιατί τα πήγαμε σχετικά καλά με την πανδημία ιδίως στην πρώτη φάση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως η Ευρώπη αποφάσισε να πάρει τα εμβόλια και να διανεμηθούν στα κράτη. Ίσως θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα η γραφειοκρατία. Εκεί έγινε κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Η Ευρώπη κάνει μία μόνο έκκληση: να εμβολιαστούν όλοι. Δε θα πάμε κόντρα στην επιστήμη. Και χαίρομαι που η Εκκλησία της Κρήτης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης πήραν τη συγκεκριμένη στάση. Η Εκκλησία έχει παίξει ένα θετικό ρόλο. Και η επιστήμη έχει διαδραματίσει επίσης ένα σημαντικό ρόλο καθώς Μέσα σ΄ ένα χρόνο βρήκε το σκεύασμα για να προστατευτούμε.  Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ζήτημα είναι να εμβολιαστεί ο καθένας καθώς ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό βαριάς νόσησης  είναι οι ανεμβολίαστοι  και επίσης με τον εμβολιασμό προστατεύεται και το οικογενειακό περιβάλλον του καθενός και της καθεμίας» τόνισε.

Καταληκτικά, ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στον ΒΟΑΚ, έργο που οφείλει να τηρεί τις προδιαγραφές της ασφάλειας.

«Όλοι θέλουμε να έχουμε ασφάλεια στους δρόμους μας όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλη την Ελλάδα.  Το έργο ΒΟΑΚ ωρίμασε χάρη σε αυτήν την κυβέρνηση.  Έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις. Η χρηματοδότηση είναι εγγυημένη με τα 72 δις. Ευρώ.  Το  μεγαλύτερο  οδικό έργο που γίνεται στην Ευρώπη είναι ο ΒΟΑΚ. Αυτός που θα πάρει το έργο σε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό , θα πάει στην Ε.Ε. και θα δανειστεί με 0,05% επιτόκιο. Και αυτό βοηθάει στο να βγει ο δρόμος οικονομικά χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News