Ελλάδα

EUMED9: Με κρίσιμη ατζέντα η Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών κρατών

Οι ηγέτες των μεσογειακών κρατών Med9 θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για μια ευρεία γκάμα θεμάτων - Τις εργασίες της συνόδου της θα παρακολουθήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Με προκλήσεις που συνεχώς αυξάνονται στην Μεσόγειο, αλλά και τις εξελίξεις να τρέχουν ραγδαία διεξάγεται στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9.

Οι ηγέτες των μεσογειακών κρατών Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας πρόκειται να συζητήσουν για πλήθος θεμάτων : από το μεταναστευτικό μέχρι την κλιματική αλλαγή.
Μετά το σύμφωνο ασφαλείας (που ονομάζεται «AUKUS» από τα αρχικά των τριών χωρών) των ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλίας η συνάντηση διεξάγεται σε μια κρίσιμα χρονικά στιγμή. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε αλλαγές στο διπλωματικό σκηνικό και ανοίγει μια νέα συζήτηση στο εσωτερικό της Ε.Ε. για τις νέες ισορροπίες.

Ένα σημαντικό θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι οποίες θα προκαλέσουν νέες προσφυγικές ροές. Γι αυτό το λόγο θα διεξαχθεί συζήτηση για την στήριξη από την Ε.Ε. των γειτονικών χωρών στο Αφγανιστάν, για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στην Ε.Ε, αλλά και για τον υπαρκτό κίνδυνο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες.

Μάλιστα οι κοινές θέσεις των εννέα ηγετών για όλα τα θέματα πρώτης γραμμής θα αποτυπωθούν στην πολιτική Διακήρυξη με την οποία θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της EUMED. Για το σημερινό ραντεβού των μεσογειακών χωρών έρχονται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα και της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Παράλληλα η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9 δίνει την ευκαιρία και για έναν κύκλο διμερών επαφών. Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις αρχικά με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και στη συνέχεια με τον Ιταλό ομόλογο του Μάριο Ντράγκι.

Να σημειωθεί εδώ πως τις εργασίες της Συνόδου θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μάλιστα σήμερα θα έχει διμερείς επαφές με τους πρωθυπουργούς της Κροατίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ένα ακόμη μείζων θέμα συζήτησης θα είναι η κλιματική αλλαγή και θα υιοθετηθεί η «Διακήρυξη των Αθηνών». Πρόκειται για μια συνέχεια της συζήτησης η οποία έγινε στη Μασσαλία ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και την ανάγκη στενότερης συνεργασίας στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας.

Πρωινό εργασίας Ν. Δένδια με τον Πορτογάλο ομόλογό του, στο περιθώριο της συνόδου

Πρωινό εργασίας παρέθεσε στον Πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστο Σάντος Σίλβα (Augusto Santos Silva) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής EUMED9 στην Αθήνα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και ευρωπαϊκά ζητήματα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

(φωτογραφεία αρχείου INTIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια