Τσίοδρας: Θα χρειαστούμε 3-4 χρόνια μετά την πανδημία για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

Ελλάδα
Τσίοδρας: Θα χρειαστούμε 3-4 χρόνια μετά την πανδημία για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβλέψεις από τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, για την εξέλιξη της πανδημίας

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε στη δική του τοποθέτηση για την εξέλιξη της νόσου. Όντας καλεσμένος και μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου νοσοκομείου επεσήμανε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του ιού.

Το ανησυχητικό είναι ότι έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου και για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, τονίζοντας πως βρισκόμαστε σε «ειδική κατάσταση ανησυχίας». Συνεχίζοντας επεσήμανε πως το στέλεχος Δέλτα έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα την δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. «Ευτυχώς όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο»,  ανέφερε.

 Το εμβόλιο περιορίζει τις μεταλλάξεις…

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έκανε λόγο επίσης και για μία συγκεκριμένη τεκμηρίωση σχετικά με την αερογενή μετάδοση του ιού, γεγονός που απαιτεί πρόσθετα μέτρα για την ποιότητα του αέρα, όπως τα ειδικά φίλτρα για τον καθαρισμό του, μελέτη για την απολύμανση των χώρων, καθώς και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε κλειστούς χώρους είναι μεγαλύτερος κατά 18 φορές.

Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως η τρίτη δόση του εμβολίου θα προστατεύσει ακόμα περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες, ταυτόχρονα όμως και με εμβολιασμό του περίγυρού τους.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα περιστατικά μακράς Covid. Για την αντιμετώπισή τους τόνισε ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεών τους.

Σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα, ο καθηγητής παρατήρησε πως βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης αλλά σε υψηλά επίπεδα με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News