Ιστορίες γραμμένες με βιτριόλι: Τα περιστατικά που συγκλόνισαν την Κρήτη

Κρήτη
Ιστορίες γραμμένες με βιτριόλι: Τα περιστατικά που συγκλόνισαν την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινημένη η Ιωάννα Παλιοσπύρου από την στήριξη του κόσμου - «Πρόσεχε με», έλεγε στον δικηγόρο της

Η επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη υπόθεση που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη.

Τον περασμένο Ιούνιο, ένας ιερέας έριξε βιτριόλι σε επτά μητροπολίτες, έναν αρχιμανδρίτη κι έναν αστυφύλακα στη Μονή Πετράκη, την ώρα που το Συνοδικό Δικαστήριο αποφάσιζε την καθαίρεσή του για πειθαρχική υπόθεση.

Ωστόσο, παρόμοια υπόθεση έχει απασχολήσει και την κρητική κοινή γνώμη: Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, τον Αύγουστο του 2017, μια γυναίκα έριξε βιτριόλι στον σύζυγό της, μετά από λογομαχία που είχαν. Το περιστατικό είχε σημειωθεί σε χωριό του δήμου Πλατανιά Χανίων. Ο 66χρονος άνδρας είχε σταθεί τυχερός, αφού από το καυστικό υγρό που δέχτηκε δε διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του. Λίγο αργότερα, η 59χρονη σύζυγός του συνελήφθη.

Παρεμφερές περιστατικό είχε λάβει χώρα στο Λασίθι το 2006. Ένας εργάτης είχε καβγαδίσει με συναδέλφους του, με τους οποίους καθόταν μαζί σε καφενείο της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας. Ο άνδρας, ηλικίας περίπου 50 ετών, έφυγε από το καφενείο και λίγο αργότερα επέστρεψε, κρατώντας μαζί του οξύ, το οποίο έριξε στους έξι συναδέλφους του. Οι εργάτες είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα σε διάφορα σημεία του σώματός τους και κυρίως στο πρόσωπο.

Σχεδόν 13 χρόνια μετά το συμβάν, τον Φεβρουάριο του 2019, η υπόθεση “αναβίωσε” στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Ωστόσο, στη δίκη δεν είχαν δώσει το “παρών” ούτε ο κατηγορούμενος, ούτε κάποιο από τα θύματά του. Ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί ερήμην σε κάθειρξη 10 ετών.

Συγκινημένη δηλώνει η Ιωάννα από την στήριξη του κόσμου - «Πρόσεχέ με», έλεγε στον δικηγόρο της

Στην στιγμή που η Ιωάννα Παλιοσπύρου έφτασε στο δικαστήριο αναφέρθηκε ο δικηγόρος της Απόστολος Λύτρας λέγοντας πως το θύμα της βάναυσης επίθεσης με βιτριόλι του κρατούσε το χέρι σαν μικρό παιδί. «Μου είπε 2-3 φορές πρόσεχε με, πρόσεχε με», είπε χαρακτηριστικά.

«Χτες η Ιωάννα ήταν πανέμορφη, έλαμπε, ακτινοβολούσε» τόνισε, ενώ σημείωσε πως δεν θα ξεχάσει την στιγμή που χειροκροτούσε ο κόσμος με την άφιξη της. «Δεν είναι τα πάντα δουλειά» ανέφερε εξηγώντας πως υπάρχει και η ανθρώπινη διάσταση και πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι σαν τις υπόλοιπες. «Στην θέση της έχουμε βάλει τους δικούς μας ανθρώπους» δήλωσε ενδεικτικά.

Απαντώντας σχετικά με την απουσία της κατηγορουμένης ο κ. Λύτρας ανέφερε πως χτες ήταν η πρώτη μέρα του δικαστηρίου που ήταν διαδικαστική και πως το βασικό ήταν πως ο εισαγγελέας της έδρας διάβασε το κατηγορητήριο και ότι θα ρωτούσε την κατηγορουμένη τι έχει να πει. Σε αυτή την στιγμή, όπως είπε ο ίδιος, η κατηγορουμένη επέδειξε ασέβεια προς το δικαστήριο, την Ιωάννα και προς την κοινωνία.

Παράλληλα η Ιωάννα Παλιοσπύρου δήλωσε συγκλονισμένη από την στήριξη του κόσμου:

«Τα εκατοντάδες μηνύματα που έλαβα, όχι μόνο από φίλους και συγγενείς, αλλά και από άγνωστο κόσμο που δεν γνωρίζω καν, με συγκίνησαν τόσο πολύ. Ο κόσμος που είδα έξω από το δικαστήριο που έφτασε για να μου συμπαρασταθεί, μου έδωσε κουράγιο και ελπίδα, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο».

Πώς ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα

«Η κατηγορούμενη σήμερα δεν προσήλθε. Για ακόμη μία φορά, αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι». Τάδε έφη χθες η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η γυναίκα η οποία τον Μάιο του 2020 δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι από την 37χρονη Ε.Κ., σε περιοχή της Αθήνας.

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, επρόκειτο να ξεκινήσει χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, ωστόσο η Έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε αντίθεση με την κατηγορούμενη, η οποία επέλεξε να κάνει χρήση του δικαιώματός της και να μη δώσει το φυσικό “παρών” στη δίκη, παρά να εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο της, η 35χρονη Ιωάννα, παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει μετά την επίθεση που δέχτηκε, εμφανίστηκε χθες στα Δικαστήρια, επιδεικνύοντας ανυπέρβλητο θάρρος και τεράστια ψυχικά αποθέματα.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου συνοδευόταν από τους συνηγόρους της και μέλη της οικογένειάς της, ενώ φορούσε ειδική λευκή μάσκα, λευκό καπέλο και ειδικούς επιδέσμους στα χέρια της, καθώς δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο. Μόλις η 35χρονη εμφανίστηκε έξω από τα Δικαστήρια, οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, φωνάζοντάς της «Μπράβο Ιωάννα».

Τη χθεσινή ημέρα, ο εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε τη διακοπή της δίκης, αναφέροντας, σύμφωνα με αθηναϊκά ΜΜΕ, ότι «η υπόθεση αυτή λογικά θα διαρκέσει για να αποδειχτεί η αλήθεια και αυτή μόνο πρέπει να λάμψει. Να προτάξουμε σήμερα τις υπόλοιπες υποθέσεις, ώστε το επόμενο διάστημα να μην έχουμε κάτι να μας εμποδίζει και να ασχοληθούμε με αυτή την υπόθεση».

Η Έδρα έκανε δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα, ενώ πριν τη διακοπή ορίστηκαν οι 4 ένορκοι της υπόθεσης. Το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο έχει 7 δικαστές: Τρεις τακτικούς και τέσσερις λαϊκούς (πρόκειται για τους ενόρκους) δικαστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική διαδικασία γίνεται με κλήρωση. Και οι 4 ένορκοι της υπόθεσης είναι άνδρες, καθώς η υπεράσπιση είχε το δικαίωμα να εξαιρέσει 3 ενόρκους που κληρώθηκαν. Επέλεξε, λοιπόν, να εξαιρέσει τις 3 γυναίκες που κληρώθηκαν.

Στη συνέχεια, στην εκφώνηση του ονόματος της κατηγορουμένης, ο δικηγόρος της Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε ότι είναι απούσα. Κατόπιν, ο πρόεδρος του δικαστηρίου διάβασε τη γραπτή δήλωση της 37χρονης, η οποία ανέφερε: «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνέχεια της διαδικασίας».

Νωρίτερα χθες, πριν οι δικαστές ανέβουν στην Έδρα, ο συνήγορος υπεράσπισης της 37χρονης κατηγορούμενης προσέγγισε το θύμα εκφράζοντας τη συμπαράστασή του. Της ζήτησε, μάλιστα, να μην τον παρεξηγήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς θα κάνει απλά τη δουλειά του.

Ας σημειωθεί ότι η 35χρονη Ιωάννα επέλεξε να εμφανιστεί χθες στα Δικαστήρια, παρά τις εισηγήσεις των γιατρών της και του οικογενειακού της περιβάλλοντος να μην παραστεί στη δίκη, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η σωματική και ψυχική της υγεία. Αυτό ανέφερε χθες στον ALPHA ο εκ των δικηγόρων της, Νίκος Αλεξανδρής, ο οποίος πρόσθεσε ότι η εντολέας του «εμφάνισε νέα ιατρικά προβλήματα, λόγω της πίεσης και του άγχους», καθώς, όπως πρόσθεσε, ήταν η πρώτη φορά που βγήκε από το σπίτι της και ήρθε σε επαφή με τόσο κόσμο. Η Ιωάννα μάλιστα δυσκολευόταν να περπατήσει, με αποτέλεσμα οι συγγενείς της να τη βοηθήσουν να μπει μέσα στα Δικαστήρια.

«Το είχα προβλέψει ότι δε θα έρθει στο δικαστήριο, ότι δε θα αντικρύσει την Ιωάννα», ανέφερε σε δήλωσή του ο έτερος δικηγόρος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας, για την κατηγορούμενη.

Επισημαίνεται ότι χθες ο συνήγορος υπεράσπισης της 37χρονης ανέφερε ότι η εντολέας του ομολογεί την πράξη της, ωστόσο ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Σημειώνεται ότι η Ε.Κ. κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News