Μηταράκης: Δεν είμαστε πύλη για νέο μεταναστευτικό κύμα

Ελλάδα
Μηταράκης: Δεν είμαστε πύλη για νέο μεταναστευτικό κύμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινό συμφέρον για Ελλάδα- Τουρκία η αποτροπή των ροών

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του σε δομές φιλοξενίας προσφύγων στη βόρεια Ελλάδα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μυταράκης έκανε δηλώσεις γύρω από την τρέχουσα κατάσταση του μεταναστευτικού και την προοπτική ύπαρξης ροών, ως αποτέλεσμα των γεγονότων στο Αφγανιστάν.

Ο Υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανακτήσει πλέον τον έλεγχο της μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χώρα δεν πρόκειται να γίνει πύλη εισόδου σε περίπτωση νέου μεταναστευτικού ρεύματος.

Ο κ. Μυταράκης δήλωσε σε πολλούς τόνους ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με τρόπο αποτελεσματικό, αναφέροντας παράλληλα πως η χώρα μας συνορεύει με κράτη ασφαλή για του μετανάστες. Το παραπάνω γεγονός είναι λόγος να θεωρούνται αδικαιολόγητες οι προωθήσεις μεταναστών προς την Ελλάδα, υπόθεση που κατά τον Υπουργό, είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ξεκαθάρισε πως σε ότι έχει να κάνει με την νέα μεταναστευτική κρίση που διαφαίνεται, η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη με το 2015, αφού πια δεν είναι δυνατό να δεχτεί νέες μαζικές ροές.

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Μετανάστευσης έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο της Τουρκίας και στο γεγονός πως οι δυο χώρες θα έπρεπε να κινηθούν σε μια γραμμή συνεργασίας, καθώς είναι κοινό συμφέρον η αποτροπή ροών προς την Τουρκία.

Ολοκληρώνοντας στάθηκε στην γραμμή στήριξης που ακολουθεί η Ευρώπη, τόσο απέναντι στο Αφγανιστάν όσο και στις χώρες πέριξ αυτού. Υπενθυμίζοντας πως σε πρώτο χρόνο ο κεντρικός στόχος της ευρωπαϊκής στρατηγικής είναι η αποφυγή δημιουργίας ροών. Κλείνοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως βήματα προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται.

φωτογραφία: in time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News