Ελλάδα

Κυβερνητική αντιπολίτευση: Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων – Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς ασφάλεια

Οι δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη και Ν. Ηλιόπουλου για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στον ΣΚΑΪ Τηλεόραση.

Ενάμιση χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας τα σχολεία ανοίγουν χωρίς ασφάλεια, αντιμέτωπα με τα ίδια προβλήματα.

Το άνοιγμα των σχολείων απαιτεί επιπρόσθετα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι η αραίωση των μαθητών ανά τάξη και η σχολαστική καθαριότητα, ωστόσο η κυβέρνηση κινείται σε άλλη κατεύθυνση, αρνούμενη ακόμη και να ενισχύσει τους δήμους για να προσλάβουν τον κατάλληλο αριθμών σχολικών καθαριστριών, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» στον ΣΚΑΪ Τηλεόραση, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου. Αναφορικά με το ζήτημα των συνεπειών, για τους απασχολούμενους σε δομές υγείας οι οποίοι δεν εμβολιάζονται, τόνισε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε εξοντωτικά γι’ αυτούς τους ανθρώπους που δεν τους έχουμε πείσει. Έχουν οικογένειες, παιδιά».

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

«Πέρυσι, ως χώρα είχαμε σπάσει αρνητικό ρεκόρ ημερών με κλειστά σχολεία. Θα έπρεπε να είχαμε βγάλει τα συμπεράσματά μας. Με ποιο τρόπο ανοίγουν ξανά τα σχολεία φέτος; Είχαμε πει ότι εκεί που υπάρχουν μεγάλα τμήματα θα έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια να τα “σπάσουν”. Δεν έγινε».

«Πάει το Υπουργείο και βρίσκει το μονοθέσιο σχολείο σε ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας και μετά πηγαίνει και στην Αθήνα που έχουν 27-28 παιδιά, βγάζει μέσο όρο και λέει, είμαστε 17 άτομα ανά τάξη. Δεν είναι έτσι. Στις μεγάλες πόλεις είναι πάνω από 22-25-27 παιδιά ανά τάξη. Υπάρχουν αίθουσες κι εδώ θα έπρεπε να ζητήσουν και τη συνδρομή των δήμων».

«Σχολικές καθαρίστριες. Το θέμα της καθαριότητας είναι πολύ σημαντικό. Οι γονείς είναι έξαλλοι. Και τι κάνει η κυβέρνηση; Μειώνει τις ώρες στις σχολικές καθαρίστριες. Λέει “πάρτε όσες θέλετε, αλλά πάνω από τρεις ώρες δεν θα είναι καμία”. Ορισμένοι προκομμένοι δήμαρχοι παίρνουν από το δικό τους το ταμείο, όπως ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ο Σίμος Ρούσσος. Η κυβέρνηση τι κάνει, θα ενισχύσει τους δήμους»;

«Έχουμε πει ότι επιβάλλεται σε συγκεκριμένες θέσεις, όπως είναι οι δομές υγείας, τα γηροκομεία, να είναι όλοι όσοι απασχολούνται εκεί, εμβολιασμένοι. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε εξοντωτικά γι’ αυτούς τους ανθρώπους που δεν τους έχουμε πείσει. Έχουν οικογένειες, παιδιά. Δεν φταίει τίποτα το παιδί εκείνου που δεν εμβολιάζεται. Έτσι παράγεις διχασμό και εθελοτυφλείς. Τι θα κερδίσουμε με το να του κόψουμε το μισθό»;

«Θα έπρεπε, όλο αυτό το διάστημα, να έχει απελευθερωθεί η διαδικασία παραγωγής, έτσι ώστε να υπάρχουν τα απαιτούμενα εμβόλια όχι για τη χώρα μας μόνο, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφέρομαι στις πατέντες. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν τα εμβόλια για την Αφρική και όταν μιλάμε για πανδημία, εάν δεν υπάρχει ένας καθολικός, πλανητικός εμβολιασμός δεν κάνουμε τίποτα».

Ν. Ηλιόπουλος: «Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις εγκληματικές επιλογές για έως 27 παιδιά στις τάξεις και να κλείνουν αν νοσήσει το 50%+1 των μαθητών» 

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ZarpaRadio 89.6»Χανίων (Δημήτρης Παππάς)

«Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις εγκληματικές επιλογές για έως 27 παιδιά στις τάξεις και να κλείνουν αν νοσήσει το 50%+1 των μαθητών»

Για «επανάληψη των περσινών εγκληματικών λαθών στο άνοιγμα των σχολείων εν μέσω ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ZarpaRadio 89.6» Χανίων.

«Για άλλη μια χρονιά τα σχολεία ανοίγουν με 25 και 27 παιδιά μέσα στις τάξεις», τόνισε, «σε μια περίοδο μάλιστα που έχουμε να κάνουμε με μια μετάλλαξη του ιού, τη Δέλτα, η οποία, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι εξίσου επιθετική στα παιδιά».

«Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «είναι να "σπάσει" τις αίθουσες και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά για τα γυμνάσια και τα λύκεια να προχωρήσει στη λειτουργία τους πρωί-απόγευμα, ως έκτακτη λύση λόγω της πανδημίας».

«Η δεύτερη εγκληματική επιλογή στο πρωτόκολλο για τη λειτουργία των σχολείων, είναι ότι ένα τμήμα θα κλείνει μόνο όταν αρρωσταίνει από covid το 50%+1 των μαθητών!», υπογράμμισε. «Πρέπει να εξηγήσει κάποιος στην κ. Κεραμέως ότι εδώ δεν ψηφίζουμε για εκλογές 15μελούς…», είπε με νόημα ο Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέροντας «τις έντονες ανησυχίες των επιστημόνων για την επιλογή αυτή -η κ. Λινού λέει ότι μπορεί με αυτό το πρωτόκολλο από κάθε τμήμα στην κοινότητα να έχουμε 100 με 150 κρούσματα».

«Η κυβέρνηση με αυτές τις επιλογές παίζει με ανθρώπινες ζωές και πρέπει άμεσα να τις πάρει πίσω, να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα για την υγειονομική ασφάλεια των σχολείων και -στην ίδια κατεύθυνση- να ενισχύσει τα σχολεία με νέο προσωπικό», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Στο μέτωπο του εμβολιασμού, έκανε λόγο για «ξεκάθαρη πλέον αποτυχία της κυβέρνησης να επιτύχει τους επιθυμητούς στόχους». «Στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 80, μία από τις πιο ευπαθείς ομάδες, το 27% παραμένουν ανεμβολίαστοι, τη στιγμή που σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό είναι στο 5% και λιγότερο», επανέλαβε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «σε αυτή την αποτυχία σίγουρα έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε πάρα πολλούς μήνες να λειτουργήσει τις κινητές μονάδες εμβολιασμού για συνανθρώπους μας -ειδικά σε πιο μεγάλες ηλικίες- με προβλήματα μετακίνησης».

Όσον αφορά την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στις απαρχές του τέταρτου κύματος, υπογράμμισε ότι «εδώ και πάρα πολύ καιρό, το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί μονοθεματικά, ως σύστημα της μίας νόσου». «Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας που πάσχουν από άλλες ασθένειες πέραν του covid ή έκτακτα περιστατικά που χρειάζονται χειρουργείο, δεν μπορούν να μπουν στα δημόσια νοσοκομεία και κατευθύνονται αναγκαστικά στις ιδιωτικές κλινικές», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Αναφέρθηκε επίσης στο σύνδρομο longcovid, «για ανθρώπους που χρειάζονται αποκατάσταση και φροντίδα πιο μακράς διάρκειας», εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση έχει φροντίσει για αυτή την παροχή.

«Αυτή τη στιγμή, με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχουν λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι από ό,τι πριν την πανδημία», σημείωσε. «Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «αντίθετα, με ευθύνη της ΝΔ, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που εν μέσω πανδημίας συζητά το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων και τη συγχώνευση κλινικών».

Αναφερθείς, τέλος, στις πολιτικές εξελίξεις, επισήμανε ότι «με βάση όλα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα, γίνεται ολοένα πιο φανερό ότι ο φόβος και η ανασφάλεια επιστρέφουν ως κυρίαρχα συναισθήματα σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας». «Το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση σταδιακά θα είναι όλο και πιο βαρύ και είναι πολύ πιθανό ότι το 2022 θα είναι χρονιά εκλογών», εκτίμησε.

«Από την πλευρά μας, ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εν μέσω πανδημίας, να ζητήσουμε εκλογές. Προτεραιότητά μας σήμερα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», τόνισε. «Βασικό μας μέλημα είναι η πίεση στην κυβέρνηση ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, να κερδηθεί η μάχη με την πανδημία αλλά και να επιβιώσει οικονομικά η πλειοψηφία της κοινωνίας, η οποία δοκιμάζεται ξανά από μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, με την ακρίβεια, την καθήλωση των μισθών, τη συσσώρευση χρεών», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Απέναντι σε όλα αυτά, δεν ασκούμε μόνο κριτική στην κυβέρνηση, αλλά έχουμε καταθέσει μια συνεκτική πρόταση που δείχνει ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς, με την ενίσχυση του ΕΣΥ, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τη διαγραφή ενός μεγάλου κομματιού του ιδιωτικού χρέους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όλα αυτά στην προοπτική μιας αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια