Ελλάδα

Μαμουλάκης: Αναγκαία η ενίσχυση των κτηνοτρόφων

Ο κτηνοτροφικός τομέας βρίσκεται σε αδιέξοδο

Για την ανάγκη ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και την αύξηση του μεταφορικού ισοδύναμου λόγω της αύξησης των ζωοτροφών παρέμβει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.
Με Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, αναφέρεται στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί πολλοί κτηνοτρόφοι, τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. Η ερώτηση του κυρίου Μαμουλάκη συνυπογράφεται από τον Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη και 27 ακόμη βουλευτές.
«Ο κτηνοτροφικός τομέας βρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας των συνεχόμενων ανατιμήσεων στις τιμές των ζωοτροφών και το πλήγμα στην οικονομία της Κρήτης - και όχι μόνο - είναι ισχυρό» τονίζει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, υπογραμμίζοντας: «Με δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις που δίνονται ως μεταφορικό ισοδύναμο για την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών στο νησί δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών τους, είναι απαραίτητο να παρέμβει η Πολιτεία και να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους μας. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε να πιέζουμε την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να αντιληφθεί επιτέλους την πραγματικότητα και να δοθεί λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα.».
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση του Βουλευτή, διάφοροι παράγοντες έχουν συμβάλει στην τεράστια αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και κατ’ επέκταση στο συνολικό κόστος παραγωγής. Περεταίρω επιβάρυνση στις τσέπες των κτηνοτρόφων επέφεραν οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, γεγονός που έχει ως συνέπεια τα αιγοπρόβατα να μην μπορούν να τραφούν από τη γη και με τους κτηνοτρόφους να αναγκάζονται να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών σε τιμές υψηλότερες από εκείνες του 2020.
Χαρακτηριστικό δείγμα της αύξησης αυτής των ζωοτροφών είναι το καλαμπόκι, ,όπου ένα σακί 40 κιλών που πέρυσι κόστιζε 8,80 - 9 €, σήμερα κοστίζει 14,80 €. Με το κόστος των ζωοτροφών να αποτελεί το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, είναι εμφανής ο λόγος που η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές της αγοράς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια