Μαζί με το άνοιγμα των σχολείων, «έρχονται» νέα μέτρα σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Ελλάδα
Μαζί με το άνοιγμα των σχολείων, «έρχονται» νέα μέτρα σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα έτοιμα για την εφαρμογή των νέων μέτρων - Ποιες οι υποχρεώσεις τους

Σε εφαρμογή τίθεται από αυτή τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου το νέο πακέτο των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Ένα πακέτο μέτρων το οποίο έχει τη μορφή “lockdown” για τους ανεμβολίαστους, καθώς οι απαγορεύσεις κατά κύριο λόγο τούς αφορούν. Την ίδια μέρα ανοίγουν τα σχολεία και κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εκφράζουν έντονους φόβους για αύξηση των κρουσμάτων.

 Οι ειδικοί προβλέπουν έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, οπότε κι αναμένεται να υπάρξει πίεση στο Σύστημα Υγείας, με νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους.

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Το εάν έχουν όντως κάνει το τεστ οι εργαζόμενοι θα αποδεικνύεται με την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self tests την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ τα παιδιά 5 έως 12 ετών θα κάνουν self test.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα. Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης θα εισέρχονται μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μικτές. Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Υποχρεωτικό το εμβόλιο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στον κλάδο της εστίασης και τα Σώματα Ασφαλείας άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «όσον αφορά σε άλλες κατηγορίες, όπως την εστίαση, παραμένει στο τραπέζι το θέμα της υποχρεωτικότητας, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό ενόψει του φθινοπώρου αυτό το ζήτημα θα το λύσει η αγορά από μόνη της. Το πολύ μεγάλο ποσοστό θα είναι εμβολιασμένο, γιατί δε θα θέλουν οι επιχειρηματίες να ρισκάρουν την τσέπη τους και οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους».

Επισήμανε δε ότι είναι τεράστιο θέμα οι ανεμβολίαστοι στην Αστυνομία, γεγονός που υποσκάπτει την αξιοπιστία των ελέγχων και δημιουργεί αντιδράσεις στους πολίτες που καλούνται να ελεγχθούν.

«Η πανδημία καλπάζει»

Για πρώτη φορά έδωσε χθες το “παρών” στην ενημέρωση, ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η Μίνα Γκάγκα. Επίσης, στην ενημέρωση συμμετείχαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η πανδημία εξακολουθεί να καλπάζει. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα και να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς», είπε η Μίνα Γκάγκα, η οποία ευχαρίστησε τους συναδέλφους της επαγγελματίες Υγείας και τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούμε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Διακρίνεται μία ύφεση τις τελευταίες 15 ημέρες από τα κρούσματα και τον αριθμό των εισαγωγών. Τα self tests συνεχίζουν να συνεισφέρουν στην πανδημία, καθώς το 30% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται από θετικό self test. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εντοπίζεται σε Αργολίδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Ροδόπη, Γιάννενα και περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο. Αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων, που είναι στα 66 έτη σήμερα. Η πλειοψηφία είναι πολίτες που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν». Kαι συνέχισε λέγοντας: «Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, λόγω του ελέγχου που θα διενεργήσουμε σε ασυμπτωματικά παιδιά. Μετά από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων, εφόσον τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως «20-30% είναι η αύξηση των νεκρών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και 6% η αύξηση των διασωληνωμένων. Η επιδημία βρίσκεται σε μία φάση συρρίκνωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

«Εφικτό το τείχος ανοσίας»

Για τους αρνητές του εμβολιασμού, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι το ποσοστό τους κυμαίνεται από 12% έως 14% και δεν πρόκειται να πειστούν. Πάντως, όπως σημείωσε, δεν είναι ικανοί να αποτρέψουν το “χτίσιμο” του τείχους ανοσίας.

«Το θέμα είναι να πειστούν οι επιφυλακτικοί. Τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως η υποχρεωτικότητα σε κάποιες κατηγορίες και τα κίνητρα σε νέους, αυξάνουν το ποσοστό εμβολιασμού. Όχι ίσως με τον ρυθμό που θα θέλαμε, αλλά το αυξάνουν καθημερινά. 30.000 εμβολιασμοί την ημέρα είναι ένα ικανό νούμερο να μας φέρει αρκετά ψηλότερα, όταν θα κρυώσει ο καιρός», υπογράμμισε.

Σε πολιτικό επίπεδο, επισήμανε ότι, για να θωρακιστεί το σύστημα απ’ όλες τις παρεμβάσεις που ενδεχομένως θα θέλουν οι αρνητές να κάνουν για να έχουν ένα χαρτί να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς, πρέπει να υπάρξουν καλύτεροι έλεγχοι στα σημεία που χρειάζεται, ώστε να εντοπίζεται αυτός ο οποίος θα θέλει να το παραπλανήσει.

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει εκτεταμένο κύκλωμα.

«Έχει μεγαλοποιηθεί ένα θέμα μικρό, μεμονωμένο και περιορίζεται σε μια περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά και δεν έχει “πλοκάμια”. Περίπου 6 εκατ. Έλληνες έχουν εμβολιαστεί και ο Παλαμάς έχει 33 περιπτώσεις που σχετίζονται με το πρόσωπο που έκανε τη λαθροχειρία. Δε βλέπουμε κάποιο εκτεταμένο κύκλωμα. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της», επισήμανε.

Οι μεταλλάξεις

Η δυναμική του SARS-CoV-2 εκφράζεται κυρίως μέσα από τις αλλαγές του και μέσα από τις μεταλλάξεις, τις οποίες δημιουργεί, και οι μεταλλάξεις αυτές έρχονται από περιοχές με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Αυτό επισήμανε, μιλώντας στη διάρκεια του “Aristotle Medical Forum”, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα.

«Ο ιός πραγματικά εκεί “βρίσκει και κάνει”, κυκλοφορεί ανεμπόδιστος. Ο εμβολιασμός προσφέρει ακόμα ένα όφελος, σταματά τις παραλλαγές και τη δυναμική του ιού να εξελίσσεται και να εμφανίζεται με τα διαφορετικά του πρόσωπα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκιούλα.

«Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του CDC, το 99,3% των στελεχών της Ευρώπης ανήκουν στη μετάλλαξη “Δ”. Τελευταία έχουμε τη μετάλλαξη “Μ”, που πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στις μεταλλάξεις ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είχαμε κάποια πολύ λίγα κρούσματα τέτοιας μετάλλαξης και στην περιοχή μας, μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 2021. Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν απασχολεί ιδιαίτερα», πρόσθεσε η κ. Γκιούλα.

Η ανοσία

Η ανοσία που δημιουργείται από το εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερη της φυσικής ανοσίας, επισήμανε στη διάρκεια του “Aritotle Medical Forum” ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Γιώργος Παπαζήσης, επικαλούμενος πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Ο εμβολιασμός προσφέρει μεγαλύτερη προστασία και θα πρέπει να ενισχύσουμε όλη αυτή την προσπάθεια στο σημείο που βρισκόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζήσης.

Ανέφερε ακόμη ότι τα εμβόλια προσφέρουν πολύπλευρη προστασία με πολλαπλούς μηχανισμούς και ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να στεκόμαστε αποκλειστικά στους τίτλους αντισωμάτων.

Ο ΠΙΣ ζητά 3η δόση στους υγειονομικούς

Να δοθεί άμεσα από τις αρμόδιες Αρχές η δυνατότητα στους υγειονομικούς να πραγματοποιήσουν και 3η δόση του εμβολίου για την COVID-19, προκειμένου να προστατευτούν, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δε θα πρέπει να καθυστερήσει τις αποφάσεις της, καθώς οι συνθήκες για την 3η δόση στους υγειονομικούς είναι πλέον ώριμες.

Παράλληλα, αναμένει την έναρξη εμβολιασμών κατ’ οίκον από τους ιδιώτες γιατρούς, καθώς και σε όλα τα ιατρεία, πράγμα που θα ενισχύσει την επιτυχημένη εμβολιαστική προσπάθεια της χώρας, όπως αναφέρει.

Ταυτόχρονα, ο ΠΙΣ χαιρετίζει την απόφαση να διατίθενται τα εμβόλια για τον κορωνοϊό στον παιδικό πληθυσμό, στον φυσικό τους χώρο, που είναι τα ιατρεία των παιδιάτρων.

Την ίδια ώρα, σφίγγει ο κλοιός για τους υγειονομικούς που είτε χρησιμοποιούν είτε εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Κατά προτεραιότητα θα εξετάζονται οι επίορκοι από τα Πειθαρχικά Συμβούλια, ενώ σε αυστηρές κυρώσεις στους επίορκους υγειονομικούς που εκδίδουν ή κάνουν χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόησης για να ξεφύγουν της υποχρέωσής τους να κάνουν το εμβόλιο προχωρά η κυβέρνηση. Οι επίορκοι που εκδίδουν ή χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με την απόταξή τους από την υπηρεσία, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Μεταλλάξεις

Σαρωτική είναι η παραλλαγή “Δέλτα” και στη χώρα μας πλέον, καθώς έχει φτάσει να καλύπτει το 99,22% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, αφήνοντας μόλις ένα ποσοστό 0,63% για τη βρετανική μετάλλαξη “Άλφα”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την περίοδο 28 Ιουλίου 2021 έως 28 Αυγούστου 2021, για την οποία ελέγχθηκαν 906 δείγματα, τα 886 δείγματα αφορούσαν «στελέχη ανησυχίας» (Variants Of Concern - VOC). Συγκεκριμένα, τα 874 ήταν στελέχη παραλλαγής “Δέλτα” και 12 στελέχη παραλλαγής “Άλφα”.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, η “Δέλτα” είχε κατακλύσει την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τα Ιόνια νησιά, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, όπου το 100% των νέων περιστατικών αφορούσαν τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

ΑΠΟ 12 ΕΩΣ 14 ΕΤΩΝ

Έχουν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά

Μεγάλη ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αναμένεται να δώσει η συμμετοχή των παιδιάτρων, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς παρουσιάζοντας τον αριθμό των εμβολιασμένων παιδιών ηλικίας 12-17 ετών.

Όπως είπε, γίνονται 30.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα, εκ των οποίων οι 20.000 αφορούν στην πρώτη δόση.

«Μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, 88.000 παιδιά ηλικίας 15-17 ετών και 405.000 ηλικίας 18-24 ετών, διαμορφώνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού στο 13%, 25% και 50% αντίστοιχα».

Πρόσθεσε ότι συνολικά έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 6.200.000 πολίτες, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τους 5.880.000.

«Αν δεν υπήρχε η μετάλλαξη “Δέλτα” με τα 7.000.000 εμβολιασμούς, θα φτάναμε το τείχος ανοσίας», επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά στα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, σημείωσε ότι τόσο αυτοί που τα εκδίδουν όσο και αυτοί που κάνουν χρήση τους θα εντοπιστούν, χάρη στο ψηφιακό σύστημα που έχει δημιουργηθεί.

«Ο αριθμός των φοιτητών που έχει εμβολιαστεί είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της χώρας», δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

«Σε ορισμένα Ιδρύματα, όπως το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ποσοστό εμβολιασμού είναι περίπου στο 70% και τείνει να αγγίξει ποσοστά ανοσίας αγέλης», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται στην είσοδο των πανεπιστημίων και πως η κυβέρνηση θα προσφέρει εργαλεία στις πρυτανικές Αρχές για να το πράξουν και, εάν χρειαστεί, θα διατεθεί ακόμα και προσωπικό.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

118 στην Κρήτη

Χθες Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.170 νέα κρούσματα κορωνοϊού πανελλαδικά, εκ των οποίων έξι εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Από αυτά, 118 εντοπίζονται στην Κρήτη και ανά Περιφερειακή Ενότητα κατανέμονται ως εξής: Ηρακλείου 70, Χανίων 29, Λασιθίου 11 και Ρεθύμνου 8. Το τελευταίο 24ωρο έχουν ελεγχθεί 91.875 διαγνωστικά τεστ και rapid tests.

Αύξηση σημειώθηκε στους νέους θανάτους ασθενών με COVID-19, που χθες έφτασαν τους 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.060 θάνατοι Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 384 (59,1% άνδρες). Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (89,32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (10,68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News