Ανατιμήσεις: Τα πιθανά σενάρια στην αύξηση της τιμής του καφέ (vid)

Οικονομία
Ανατιμήσεις: Τα πιθανά σενάρια στην αύξηση της τιμής του καφέ (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φόβοι για σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του καφέ, στο πλαίσιο των ανατιμήσεων πολλών αγαθών - Πώς αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές

Κύμα ανατιμήσεων παρουσιάζεται τελευταία στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά. Η τελευταία φημολογούμενη αύξηση τιμής σχετίζεται με το ίσως πιο αγαπητό και διάσημο ρόφημα, τον καφέ, η τιμή του οποίου φαίνεται ότι θα ανέλθει, όπως συνέβη προσφάτως στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Η αύξηση στις τιμές θα πλήξει κι άλλα αγαθά και τρόφιμα, όπως το ψωμί.

Όσο αφορά τον καφέ, έχουν διατυπωθεί ήδη διάφορες απόψεις, με την φημολογία στην αύξηση των τιμών του να εκκινεί από την καταστροφή φυτειών καφέ στην Βραζιλία, λόγω έντονων καιρικών συνθηκών. Ακολούθως, μετά από αυτά τα γεγονότα η παραγωγή καφέ μειώθηκε, με την ζήτηση όμως να παραμένει ίδια, με αποτέλεσμα την γενική αύξηση στο προϊόν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Καββαθά, πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) -Ομοσπονδία που εκπροσωπεί και τα σωματεία ιδιοκτητών καφετεριών- στην ιστοσελίδα iefimerida.gr «σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια αύξηση στην τιμή του καφέ, στο κιλό. Αυτό είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα μεταφερθεί στην κατανάλωση γιατί δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί».

Όπως επεξηγεί ο κ. Καββαθάς, η ΠΟΕΣΕ «προτείνει στην κυβέρνηση να απορροφηθεί η αύξηση από τις επιχειρήσεις, καταργώντας ωστόσο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καφέ, που επιβλήθηκε το 2017. Ο φόρος αυτός είναι 2 με 4 ευρώ ανά κιλό καφέ, ανάλογα με την επεξεργασία του καφέ. Σε κάθε περίπτωση, τα 5 ευρώ είναι ένα υπερβολικό σενάριο. Δεν μπορεί να πάει τόσο ψηλά ο καφές».

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες εστίασης, αν και η κατάργηση στον ειδικό φόρο καφέ αποτελεί κίνηση βοηθητική και θετική, δεν είναι αρκετή ώστε να αποσβεστούν οι υπόλοιπες αυξήσεις. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, διευκρινίζει ότι «ο καφές θα δεν θα ακριβύνει μόνο από την αύξηση της πρώτης ύλης, δηλαδή του καφέ. Θα γίνει επειδή μετακυλίεται ένα μεγάλο κόστος στον καταναλωτή και στις επιχειρήσεις. Για το ρεύμα, ενδεικτικά, μιλάμε για αυξήσεις της τάξης του 120% όταν μιλάμε για μέση τάση. Έχουμε αύξηση κατά 550% στα ναύλα, και από την άλλη ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής που είναι συσχετισμένα με το καφέ ή το εστιατόριο. Να υπενθυμίσουμε ότι από τον Ιούλιο έχουμε και την αντικατάσταση των πλαστικών μιας χρήσης».

Αυτό σημαίνει ότι ως προς την τιμή του καφέ «στο κακό σενάριο μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 25%. Το καλό σενάριο, δηλαδή αν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ταυτόχρονα, όμως, δεν υπάρχουν άλλα μέτρα στήριξης, θα έχουμε μια αύξηση 5% με 10% στον καφέ», όπως αναφέρει ο κ. Καββαθάς.

Σχηματικά, η αύξηση στον καφέ θα μπορούσε να κυμανθεί ως εξής:

σε take-away / ανά τμχ.

σε καφετέριες / ανά τμχ.

Μ.Ο. τιμών καφέ

1.80€ - 2€ - 2.20€

3€ - 3.50€ - 4€

Αύξηση 5% ->

1.89€ - 2.10€ - 2.31€

3.15€ - 3.67€ - 4.20€

Αύξηση 10% ->

1.98€ - 2.20€ - 2.42€

3.30€ - 3.85€ - 4.40€

Αύξηση 25% ->

2.25€ - 2.50€ - 2.75€

3.75€ - 4.37€ - 5.25€

Ως προς την αύξηση της τιμής του καφέ και στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με δήλωση του Αντώνη Μακρή, προέδρου του ΣΕΛΠΕ, «σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε όλοι ψύχραιμοι και ταυτόχρονα σε εγρήγορση για να δούμε τι έρχεται. Μετά θα δράσουμε, αλλά χρειάζεται υπομονή. Μετά από περιόδους μεγάλων υφέσεων υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις. Διότι ξαφνικά η οικονομία επανεκκινείται και θέλει περισσότερη ενέργεια, περισσότερες πρώτες ύλες, περισσότερες μεταφορές. Ταυτόχρονα, λόγω αδράνειας της οικονομίας, υπάρχουν ελλείψεις σε πρώτες ύλες. Επομένως, η μικρή διαθεσιμότητα ανεβάζει τις τιμές».

«Αυτό που συμβαίνει με τα προϊόντα τεχνολογίας και τα τσιπ. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Γι’ αυτό και θα έπρεπε να κινητοποιηθεί η Ευρώπη. Χρειάζονται κινήσεις μεγάλης κλίμακας», υπογραμμίζει ο κ. Μακρής, καταλήγοντας στη δήλώσή του πως «επιπλέον, υπάρχει και το ίντερνετ, το οποίο λειτουργεί ως εξισορροπητής των τιμών. Ο κόσμος μπορεί να μπει στο διαδίκτυο και μέσα σε δευτερόλεπτα να συγκρίνει τιμές. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα είναι κατά κύριο λόγο εισαγόμενο και πως σε ένα διάστημα 9 μηνών, μέγιστο ενός χρόνου, θα έχει εξομαλυνθεί».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, που παρευρέθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 δήλωσε, σχετικά με το θέμα, ότι «είπα πράγματι ότι ο καφές μπορεί να αυξηθεί από 3 έως 5 ευρώ το κιλό.  Δεν εννοούμε 3-5 ευρώ στο φλιτζάνι μας». Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης,  προέτρεψε τους πολίτες να επισκέπτονται τη δωρεάν πλατφόρμα e-καταναλωτής του Υπουργείου, καθώς θα μπορούν να συγκρίνουν τιμές και έτσι να ψωνίζουν επιλεκτικά και συγκριτικά στις όσο το πιο δυνατόν οικονομικές τιμές.

Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις του υπουργού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News