Ελλάδα

Εμβολιασμός: Τρίτη δόση για ευπαθείς ομάδες - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους - Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν παιδιά και έγκυοι

Για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού ενημέρωσαν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πρόταση της Επιτροπής είναι να χορηγηθεί τρίτη δόση στα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Ειδικότερα, η τρίτη δόση θα χορηγηθεί σε άτομα που δεν «ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό», όπως είπε, διευκρινίζοντας πως η «δεν ενέχει τη θέση της πρόσθετης δόσης».

Στόχος είναι να δοθεί σε άτομα που τα επίπεδα των αντισωμάτων τους έχουν μειωθεί και επομένως χρειάζεται μία ενίσχυση για την βελτίωση του επιπέδου των αντισωμάτων τους, επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Παράλληλα ειδική αναφορά έκανε στη χορήγηση του εμβολίου στις εγκύους και κατά πόσο ασφαλής είναι το εμβόλιο κατά τη διάρκεια της κύησης, τονίζοντας πως η «επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα υπαγορεύει συνεχείς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων».

Τόνισε επίσης πως «σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν νοσηλευτεί 29 έγκυες από την αρχή της πανδημίας, ενώ όπως μάλιστα ανέφερε «δύο έχουν καταλήξει». Είπε επίσης πως μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες είναι ασφαλής.

«Τα εμβόλια», τόνισε για άλλη μία φορά «έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους, μπορούν να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, αλλά δεν επηρεάζουν και τη διαδικασία αναπαραγωγής».

«Αύξηση κρουσμάτων πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία»

Επίσης η κ. Θεοδωρίδου κατά την έναρξη της ενημέρωσης έκανε αναφορά σε θέματα που αφορούν τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων και πιο συγκεκριμένα, της ηλικιακής ομάδας 12-17 ετών. Όπως είπε «από την καταγραφή των κρουσμάτων παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία».

Μάλιστα, όπως είπε «ανάλογα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν από 1-3-20 έως 14-8-21, λόγω επικράτησης παραλλαγής Δέλτα, ενώ έδειξε ότι οι ανεμβολίαστοι είχαν 10πλάσια πιθανότητα να νοσήσουν και να νοσηλευτούν».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια