Προς ιδιωτικοποίηση η επικουρική ασφάλιση

Ελλάδα
Προς ιδιωτικοποίηση η επικουρική ασφάλιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εσπευσμένα χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί σήμερα το επίμαχο νομοσχέδιο – «Πυρά» από αντιπολίτευση και συνδικάτα

Την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη διάλεξε η κυβέρνηση για να φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, με στόχο να ψηφίσει σήμερα, το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλεια, κάνοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα να μιλούν για εσπευσμένες ενέργειες, που γίνονται μέσα στο καλοκαίρι για να μη βρουν αντιστάσεις από το λαϊκό κίνημα. Για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος μέσα από αυτό το νομοσχέδιο κάνει λόγο η κυβέρνηση. Ήδη χθες, στη χώρα μας οργανώθηκαν κινητοποιήσεις, που κορυφώνονται σήμερα, οπότε και αναμένεται η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή!

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και στέλεχος της ΓΣΕΕ Μανόλης Πεπόνης ήταν κατηγορηματικός: «Προωθούν μία τέτοια μεταρρύθμιση με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να έχει γίνει διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και να είναι και διεξοδικός. Όχι έτσι, “το ανεβάζουμε στο Διαύγεια και ποιος το είδε, και ύστερα πάμε αμέσως και το ψηφίζουμε”. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Μιλάμε για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που έχουν επιπτώσεις, όχι μόνο σε εμάς που θα πάρουμε το επικουρικό κάποια στιγμή, αλλά και στις επόμενες γενιές»...

Στο σημείο αυτό, ο Μανόλης Πεπόνης συνεχίζει λέγοντας πως «αυτή η μεταρρύθμιση παραβλέπει τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που έχουμε αυτή τη στιγμή, κυρίως στις νέες γενιές. Δεν παίρνει καθόλου υπόψη το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία έχουν καταρρεύσεις εντελώς οι κοινωνικές διαπραγματεύσεις και κυρίως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που κρατούσαν τους μισθούς σε κάποια ανεκτά επίπεδα. Άρα, πέρα από τον κατώτατο μισθό, δεν υπάρχει πια ένας μισθός που να βγαίνει μέσα από μια ΣΣΕ και να είναι ικανοποιητικός, που στη βάση αυτών των μισθών να μπορούν να εισπράττουν και εισφορές. Άρα, αυτή τη στιγμή, αυτό που φαίνεται ότι θα γίνει είναι ότι στην ουσία θα καταρρεύσει αυτό το ασφαλιστικό σύστημα. Διότι, όταν δεν υπάρχουν εισροές από κρατήσεις εργοδοτών και εργαζομένων, οι οποίες να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, καταλαβαίνουμε ότι δε θα υπάρχουν τα λεφτά για να πάρουμε εμείς συντάξεις».

Και καταλήγει λέγοντας: «Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα το οποίο να είναι καταρχήν δίκαιο, με εγγυημένες συντάξεις και με παροχές οι οποίες να προστατεύουν και τους μελλοντικούς συνταξιούχους».

Στους δρόμους

«Η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο ολοκληρώνει το έγκλημα που ξεκίνησε με τον νόμο- “έκτρωμα” που κατάργησε το 8ωρο, νομοθέτησε τη δεκάωρη δουλειά με μείωση των αποδοχών, την αύξηση των υπερωριών με μείωση της αμοιβής τους, την περιστολή των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας. Η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση είναι ένα ακόμα επεισόδιο σε μια αντιλαϊκή πολιτική που στηρίχτηκε και προετοιμάστηκε απ’ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Την καταγγελία αυτή κάνουν με χθεσινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτών “Γαλάτεια Καζαντζάκη”, ο Σύλλογος Ωρομίσθιων-Αναπληρωτών Σχολών ΚΕΤΕΚ- ΤΕΕ ΟΑΕΔ, ο Μουσικός Σύλλογος/ Παράρτημα Κρήτης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου.

«Η 10ωρη εργασία, οι απλήρωτες ώρες δουλειάς, η κακοπληρωμένη εργασία, η ατομική διαπραγμάτευση, που ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους στα νύχια της εργοδοσίας, και ο ατομικός κουμπαράς στην ασφάλιση δε θα είναι το δικό μας μέλλον. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όσο και αν το προσπαθεί η κυβέρνηση.

Απέναντι στην πολιτική που μας αφήνει απροστάτευτους στο νέο κύμα της πανδημίας, που ξεθεμελιώνει κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμά μας, απαντάμε με την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα μας. Σηκώνουμε το ανάστημά μας, για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, για να παλέψουμε την ανατροπή του νόμου- εκτρώματος Χατζηδάκη κι όλων των άλλων βάρβαρων νόμων, που προκαλούν ισχυρές ανατροπές στη ζωή και στην εργασία μας. Δε θα επιτρέψουμε να θυσιάσουν τους κόπους και τον ιδρώτα μας στον βωμό του κέρδους. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, οργανώνουμε την πάλη διεκδικώντας: αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους», αναφέρει η καταγγελία και καταλήγει:

  • για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ.,
  • για αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και όλων των περικοπών που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία».

Χθες, εξάλλου, συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Νικολάου και πορεία στο κέντρο του Βόλου ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, μετά από κάλεσμα σωματείων της πόλης.

Την ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γιώργος Ρούσσας, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, που τόνισε μεταξύ άλλων: «Με την κατάθεση και τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων στη Βουλή, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσθέτει άλλον ένα κρίκο στη μακριά αλυσίδα των ανατροπών στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, των περικοπών σε συντάξεις και παροχές, της σταδιακής απόσυρσης του κράτους και της εργοδοσίας από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Έρχεται να συμπληρώσει τις αντιδραστικές παρεμβάσεις που έγιναν στις κύριες συντάξεις πριν από πέντε χρόνια με τον νόμο- “λαιμητόμο” του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου), ο οποίος με τις σχετικές προσαρμογές και συμπληρώσεις από τη σημερινή κυβέρνηση, το 2020, προδιαγράφει τη διαρκή συρρίκνωση σε επίπεδα πτωχοκομείου “παλιών” και νέων συντάξεων σε βάθος 50ετίας, κατοχυρώνει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και ενισχύει την ανασφάλεια για ασφαλισμένους και συνταξιούχους».

Κατά του νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα και κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών στην πλατεία Συντάγματος.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Πρόβα τζενεράλε για την κύρια ασφάλιση»

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε χθες κι ολοκληρώνεται απόψε, ενώ η β’ ανάγνωσή του σε επίπεδο επιτροπών πραγματοποιήθηκε μόλις προχθές, εν μέσω του ανασχηματισμού, παράλληλης συζήτησης νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και σφοδρής κριτικής από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατήγγειλε τη σύντομη διαδικασία, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι «επιχειρεί να υποβαθμίσει τη συζήτηση». Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε το νομοσχέδιο στη συνολική πολιτική υλοποίησης της Έκθεσης Πισσαρίδη, που έχει ως στόχο «να καταστήσει τη χώρα μας μια ειδική οικονομική ζώνη στο πλαίσιο της Ε.Ε., με φθηνή ελαστική εργασία, χωρίς κοινωνικά δικαιώματα, με αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους».

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι το νομοσχεδίου επιχειρεί τη “σαλαμοποίηση” του κοινωνικού κράτους στον χώρο της ασφάλισης, όπως έγινε πρόσφατα με την Παιδεία και τη μείωση των εισακτέων, και με την εισβολή των ιδιωτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Ας μην κρυβόμαστε, οι μόνοι που θα ωφεληθούν από αυτή την αλλαγή είναι τα πολυεθνικά ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και τα “golden boys” της κυβέρνησης, που θα μπουν στο νέο Ταμείο», ξεκαθάρισε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης αποτελεί πρόβα τζενεράλε για αντίστοιχη παρέμβαση στην κύρια ασφάλιση.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι τα πρώτα έξοδα από τα 56 δισ. ευρώ του κόστους μετάβασης στο νέο ταμείο θα καλυφθούν από το 0,5% του ΑΕΠ που ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, είχε καθιερώσει ως κοινωνικό πόρο για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πιο αδύναμους όταν κατήργησε τη 13η σύνταξη.

Απαντώντας σε σχετικό σχόλιό της, ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου ισχυρίστηκε ότι το δημογραφικό πιέζει τις συντάξεις προς τα κάτω και μειώνει συνεχώς τα ποσοστά αναπλήρωσης, ζήτημα που υποτίθεται ότι επιλύει το νομοσχέδιο. Και υποστήριξε ακόμα ότι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα αξιοποιήθηκε από πολλές χώρες για να μειώσουν τις επιπτώσεις του δημογραφικού, αποφεύγοντας όμως να αναφέρει ότι η πλειοψηφία των χωρών αυτών υπαναχώρησαν τελικά μπροστά στο μεγάλο κοινωνικό κόστος του συστήματος αυτού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News