Ο ανασχηματισμός έφερε τρικυμίες - «Νάρκη» από τον ναύαρχο

Ελλάδα
Ο ανασχηματισμός έφερε τρικυμίες - «Νάρκη» από τον ναύαρχο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άναψε “φωτιές” το "όχι" του ναυάρχου Β. Αποστολάκη - “Πόλεμος” ανακοινώσεων Ν.Δ.και ΣΥΡΙΖΑ

Σε φιάσκο πρώτου μεγέθους, ανεξαρτήτως των λεπτομερειών και της ουσίας της υπόθεσης, κατέληξε ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς η “μεγάλη” κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η δημιουργία υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και η ανάθεσή του σε πρόσωπο προερχόμενο εκ της κεντροαριστεράς, κατέληξαν να... εκραγούν στα χέρια του πρωθυπουργού.Ο εν αποστρατεία ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανακοινώθηκε ως υπουργός Πολιτικής Προστασίας, αλλά λίγη ώρα μετά ο ίδιος δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την υπουργοποίησή του, και αφού ήδη είχε ξεκινήσει... πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Η ιδέα να αναλάβει τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας ο κ. Αποστολάκης είχε πέσει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, όταν δηλαδή ο πρωθυπουργός έκανε τη σχετική πολιτική αξιολόγηση και αποφάσισε ότι, μετά τα όσα έγιναν με τις καταστροφικές πυρκαγιές, χρειαζόταν μία δραστική παρέμβαση ο συγκεκριμένος τομέας. Το δε σκεπτικό αυτής της ιδέας ήταν ότι στο πρόσωπο του κ. Αποστολάκη θα εκφραζόταν η διάθεση πολιτικής συναίνεσης σε ένα τόσο σοβαρό μέτωπο, με τις φυσικές απειλές και την κλιματική αλλαγή να αποτελούν τον μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πρώτες επαφές του Μαξίμου με τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοτε αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται πριν περίπου 10-12 μέρες και ήταν επιτυχείς. Ο κ. Αποστολάκης αποδέχτηκε την πρόταση, η οποία αρχικά ήταν να τοποθετηθεί αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αν και μετά - λένε οι ίδιες πηγές - κατόπιν δικής του αίτησης, αποφασίστηκε η αναβάθμιση σε υπουργείο.

Με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού γύρω στις 11 π.μ. άρχισαν οι αντιδράσεις. Και πρώτα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά με τη διαρροή περί “αποστασίας”, με πηγές της Κουμουνδούρου να απορρίπτουν κατηγορηματικά την επιλογή του πρωθυπουργού, αλλά και την κίνηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Αποστολάκης την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά. Ο κ. Τσίπρας τού ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία. Ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχτεί να γίνει υπουργός της Δεξιάς. Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στην πορεία άλλαξε γνώμη. Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρει ότι η Ιστορία ποτέ δε λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωνε ότι «ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας».

Αρχικά ο κ. Αποστολάκης φέρεται να δεχόταν, ανυποψίαστος για τον θόρυβο, τα συγχαρητήρια και τις ευχές από φίλους και γνωστούς. Μόλις όμως το σκηνικό πήρε για τα καλά “φωτιά” και ειδικά όταν αντιλήφθηκε ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ του επέρριπταν σοβαρές πολιτικές κατηγορίες, επανεκτίμησε την κατάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και του δήλωσε ότι «εγώ δεν είμαι αποστάτης». Νωρίτερα είχε δεχτεί τηλεφώνημα από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία του ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθεση με την τοποθέτησή του στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Συνέπεια αυτών, ο κ. Αποστολάκης ανακοίνωσε ότι αρνείται το υπουργείο, αφού είχε θέσει ως προϋπόθεση ότι θα υπάρξει διακομματική συναίνεση και ανεξάρτητο υπουργείο.

«Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρξε όμως διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη, αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη», εξήγησε ο κ. Αποστολάκης.

Η είδηση προκάλεσε... σεισμικές δονήσεις στην κυβέρνηση, αφού “χρεώνεται” προσωπικά στον πρωθυπουργό, και η Ν.Δ. προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο χρέωσε δολοφονία χαρακτήρα, που ανάγκασε τον παρ’ ολίγον υπουργό να αθετήσει τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό, ενώ το Μαξίμου επέκρινε και τον ίδιο τον κ. Αποστολάκη. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Το νέο υπουργικό σχήμα

Με αυτά και με αυτά, ο ίδιος ο ανασχηματισμός πέρασε σε δεύτερο πλάνο. Σε επίπεδο υπουργών, οι αλλαγές ήταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος επιστρέφει στην κυβέρνηση και αντικαθιστά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο υπουργείο Υγείας όπου υπουργός αναλαμβάνει ο Θανάσης Πλεύρης και στο υπουργείο Τουρισμού, όπου ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αντικαθιστά τον Χάρη Θεοχάρη. Στο υπουργείο Υγείας εισέρχεται και η Μίνα Γκάγκα ως αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για τις υπηρεσίες Υγείας, αντικαθιστώντας τον Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, ήταν ανασχηματισμός των «ανοιχτών μετώπων», που «είναι προωθητικός και όχι τιμωρητικός».

Οι αλλαγές ανά υπουργείο

Στο υπουργείο Οικονομικών, η μόνη αλλαγή που έγινε έχει να κάνει με την κατάργηση της θέσης του υφυπουργού αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που κατείχε ο Γιώργος Ζαββός. Έτσι πλέον η σύνθεση του υπουργείου είναι:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χρήστος Σταϊκούρας

- ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεόδωρος Σκυλακάκης

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απόστολος Βεσυρόπουλος

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν επήλθε καμία αλλαγή, με τους Άδ. Γεωργιάδη, Ν. Παπαθανάση, Γ. Τσακίρη και Χρ. Δήμα να παραμένουν στις θέσεις τους:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άδωνις Γεωργιάδης

- ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νίκος Παπαθανάσης

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιάννης Τσακίρης

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χρίστος Δήμας

Στο υπουργείο Εξωτερικών διατηρείται σε μεγάλο βαθμό η σύνθεση, πλην του υφυπουργού, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, όπου τη θέση του Κώστα Βλάση αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης. Η σύνθεση:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νίκος Δένδιας

- ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κώστας Φραγκογιάννης

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ανδρέας Κατσανιώτης

Πολλές και σημαντικές οι αλλαγές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου τη θέση του απερχόμενου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης (Τάκης) Θεοδωρικάκος, ενώ “φεύγει” από το υπουργείο η Πολιτική Προστασία, όπου υφυπουργός ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς. Παραμένει υφυπουργός ο Λευτέρης Οικονόμου. Η σύνθεση:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παναγιώτης Θεοδωρικάκος

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λευτέρης Οικονόμου

Για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τα είπαμε.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε την αντικατάσταση του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή με τον Νίκο Χαρδαλιά. Η σύνθεση:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νίκος Παναγιωτόπουλος

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ: Νίκος Χαρδαλιάς

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι αλλαγές είναι σε επίπεδο υφυπουργών, καθώς ο Μιχάλης Παπαδόπουλος παίρνει τη θέση του Γιάννη Κεφαλογιάννη ως υφυπουργός αρμόδιος για θέματα μεταφορών, ενώ δημιουργείται η θέση του υφυπουργού, αρμόδιου για τις υποδομές, που καταλαμβάνει ο Γιώργος Καραγιάννης.

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κώστας Καραμανλής

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ : Μιχάλης Παπαδόπουλος

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιώργος Καραγιάννης

Αλλαγή σε επίπεδο υφυπουργού έχουμε και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου νέος υφυπουργός αρμόδιος για την αλιευτική πολιτική είναι ο Σίμος Κεδίκογλου, στη θέση της Φωτεινής Αραμπατζή.

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σπήλιος Λιβανός

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιώργος Στύλιος

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σίμος Κεδίκογλου

Στο υπουργείο Τουρισμού έχουμε αλλαγή στην κορυφή, καθώς ο Βασίλης Κικίλιας, που αποχώρησε από το Υγείας, αναλαμβάνει τη θέση του Χάρη Θεοχάρη ως νέος υπουργός Τουρισμού:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βασίλης Κικίλιας

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σοφία Ζαχαράκη

Καμία αλλαγή στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τη Νίκη Κεραμέως να μένει στη θέση της, όπως και οι υφυπουργοί Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νίκη Κεραμέως

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ζέττα Μακρή

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άγγελος Συρίγος

Το ίδιο ισχύει και για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου η σύνθεση παρέμεινε ως είχε:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κωστής Χατζηδάκης

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παναγιώτης Τσακλόγλου

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δόμνα Μιχαηλίδου

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μαρία Συρεγγέλα

Κατά τα 2/3 του άλλαξε το υπουργείο Υγείας, με τον Θανάση Πλεύρη να παίρνει τη θέση του Βασίλη Κικίλια και τη Μίνα Γκάγκα τη θέση του Βασίλη Κοντοζαμάνη.

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θάνος Πλεύρης

- ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ασημίνα Γκάγκα

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ζωή Ράπτη

Δεν άλλαξε τίποτα στα υπουργεία:

Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κώστας Σκρέκας

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιώργος Αμυράς

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νίκος Ταγαράς

Πολιτισμού και Αθλητισμού:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λίνα Μενδώνη

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νικόλας Γιατρομανωλάκης

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λευτέρης Αυγενάκης

Δικαιοσύνης:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κώστας Τσιάρας

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιώργος Κώτσηρας

Εσωτερικών:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μάκης Βορίδης

- ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στέλιος Πέτσας

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ: Σταύρος Καλαφάτης

Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυριάκος Πιερρακάκης

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιώργος Γεωργαντάς

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεόδωρος Λιβάνιος

Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιάννης Πλακιωτάκης

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κώστας Κατσαφάδος

Και Μετανάστευσης και Ασύλου:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παναγιώτης Μηταράκης

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σοφία Βούλτεψη

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου, η σύνθεση είναι:

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Γιώργος Γεραπετρίτης

- ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Άκης Σκέρτσος

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ: Χρήστος Τριαντόπουλος

- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Γιάννης Οικονόμου

- ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Αριστοτελία Πελώνη

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News