Ελλάδα

Πετρελαιοκηλίδα απειλεί την Κύπρο - Σε συναγερμό οι Αρχές

Σε αυξημένη επιφυλακή οι Αρχές του νησιού, μετά από διαρροή πετρελαίου από εργοστάσιο στη Συρία

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί οι Αρχές στην Κύπρο παρακολουθώντας την πορεία μιας πετρελαιοκηλίδας μετά από τεραστίων διαστάσεων διαρροή πετρελαίου από εργοστάσιο στη Συρία, που κατευθύνεται προς τις ανατολικές ακτές της μεγαλονήσου και απειλεί να προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Διαρροή πετρελαίου αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Baniyas στις ακτές της Συρίας στη Μεσόγειο με τα κρατικά μέσα να κάνουν λόγο για ατύχημα.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, ενημερώθηκε την περασμένη Πέμπτη σε σχέση με περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης από καύσιμα από Ηλεκτροπαραγωγικό (Η/Π) σταθμό στην παράκτια περιοχή Baniyas της Συρίας και έκτοτε παρακολουθεί την εξέλιξη αξιοποιώντας μεταξύ άλλων, μοντέλα πρόβλεψης διασποράς.

Στις 29/8/2021 γύρω στις 7 μ.μ. λήφθηκε από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας δορυφορική εικόνα από το σύστημα CleanSeaNet της EMSA (European Maritime Safety Agency), βάσει της οποίας διαφαίνεται η ύπαρξη πιθανής πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, η οποία εκτιμάται να σχετίζεται με την προηγούμενη εντοπισθείσα διαρροή στα παράλια της Συρίας. Σχετική πληροφόρηση λήφθηκε και από την REMPEC (Regional Marine Pollution Emergency Response Centre for the Mediterranean Sea), η οποία έχει ενημερώσει επίσης τα γειτονικά κράτη.

Με βάση το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή, συνήλθε η Ομάδα Αντίδρασης (ΤΑΘΕ, Υφυπουργείο Ναυτιλίας) στο Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ του ΚΣΕΔ για διερεύνηση και αξιολόγηση όλων των δεδομένων με σκοπό τη λήψη όλων των απαραίτητων ενεργειών πρόληψης/αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από παραπλέοντα πλοία και φωτογραφίες που λήφθηκαν από τα πλοία στην περιοχή, εκτιμάται ότι πρόκειται για «γυαλάδα πετρελαίου» (oil sheen) και όχι για αργό πετρέλαιο.

Σημειώνεται ότι έχουν γίνει οι ενέργειες για ενημέρωση του κατοχικού καθεστώτος και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και να παρέχει βοήθεια στην περίπτωση που αυτό της ζητηθεί.

Η Ομάδα Αντίδρασης παρακολουθεί στενά και αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που λαμβάνει σε συνεργασία με τη REMPEC και άλλα φίλια και γειτονικά κράτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια