Ανασχηματισμός: Στις 11:00 ανακοινώνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα

Ελλάδα
Ανασχηματισμός: Στις 11:00 ανακοινώνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσιάζονται οι αλλαγές από τον Γιάννη Οικονόμου

Στις 11:00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει με τη νέα σύνθεσή του την Πέμπτη.

Καλά κρατεί η ονοματολογία

Όλα δείχνουν ότι φορά ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, με κορυφαίους υπουργούς να αλλάζουν καρέκλα και κάποιους άλλους να βλέπουν την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση. Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, καθώς πρόκειται να αξιοποιηθούν «φρέσκα» πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί εδώ πως στόχος είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η … γεωγραφία (και δεν αποκλείεται να μπουν στην κυβέρνηση βουλευτές από περιφέρειες που δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα). Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια «μεταγραφή» , ωστόσο σε αυτή τη φάση βαρύτητα δίνεται στην αξιοποίηση των βουλευτών του κόμματος.

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς οι αλλαγές εκεί θα δρομολογήσουν ευρύτερες καραμπόλες (συζητείται η «αυτονόμηση» της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας). Επίσης αλλαγές αναμένονται και στο υπουργείο Υγείας και δεν αποκλείεται μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια σε κάποιο άλλο υπουργείο. Τέλος ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν «μετακομίσεις» σε μια σειρά υπουργείων, όπως το Τουρισμού, το Δικαιοσύνης, το Ναυτιλίας κ.α.

Στους σταθερούς σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης (που ακούστηκε και για παραγωγικό υπουργείο αλλά δεν είναι εύκολη η αλλαγή καθώς έχει μεγάλο αριθμό νομοσχεδίων προς ψήφιση), Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης (με το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση να συζητείται αύριο και μεθαύριο στη Βουλή), Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής και Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός. Στο βασικό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου δεν αναμένονται αλλαγές, με δεδομένο άλλωστε πως πριν από 15 ημέρες υπήρξε αναδιάταξη δυνάμενων.

Πηγή: ethnos.gr, φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News