Κορωνοϊός: 24 ώρες διορία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Ελλάδα
Κορωνοϊός: 24 ώρες διορία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση ούτε μίας μέρας στους περίπου 9.000 εργαζομένους στον τομέα της Υγείας

Μία ημέρα απέμεινε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ώστε να κάνουν το εμβόλιο και να μην τεθούν σε αναστολή εργασίας, όπως ορίζεται πλέον και από τον νόμο. Μάλιστα δεν πρόκειται να δοθεί παράταση ούτε μίας μέρας στους περίπου 9.000 εργαζομένους στον τομέα της Υγείας, οι οποίοι γνώριζαν από τις αρχές Ιουλίου πως ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός. Άλλωστε πρόθεση του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης είναι να ξεκαθαρίσει γρήγορα και άμεσα το τοπίο με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς (και τους εργαζόμενους σε άλλους τομείς) που θα τεθούν σε αναστολή, προκειμένου αφενός να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα και αφετέρου να καλυφθούν τα κενά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός πως σε 48 ώρες θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό στα νοσοκομεία, ειδικά στα περιφερειακά, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει τα εξής: Πρόθεση και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αλλά και της κυβέρνησης είναι αφενός να μην υπάρξει κάποια “τρύπα” στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και αφετέρου να μη σταματήσει η εξυπηρέτηση όλων των περιστατικών. Για τον λόγο αυτό τέσσερα είναι τα βασικά μέρη του σχεδίου ετοιμότητας την ώρα που το τέταρτο κύμα θα κορυφώνεται και ανεμβολίαστο προσωπικό θα... φεύγει:

- Πρώτον, να βρίσκονται όλοι οι υγειονομικοί στις επάλξεις. Και για τον λόγο αυτό, ανακλήθηκαν οι άδειες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία από αύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.

- Δεύτερον, το προσωπικό που θα αποχωρήσει - κυρίως από τα περιφερειακά νοσοκομεία - και δεν θα είναι εφικτό να καλυφθεί εσωτερικά, θα αντικατασταθεί μέσω προσλήψεων επικουρικού προσωπικού. Η πρόσληψη προσωπικού θα γίνει μέσω μιας νέας πλατφόρμας, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών και η δημιουργία μιας ακόμη πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται σε real time όσοι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και όσοι ξεκίνησαν τώρα με την πρώτη δόση.

- Τρίτον, έτοιμο είναι και το επιχειρησιακό σχέδιο για μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.

- Τέταρτον, την ώρα που θα γίνονται όλες αυτές οι ανακατατάξεις, θα υπάρχει έτοιμο στο συρτάρι και το σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία που δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό περιστατικών COVID και, σε περίπτωση που χρειαστεί, θα τεθεί αμέσως σε λειτουργία.

Στο μεταξύ, το Γ' Θερινό Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων, ανά την Ελλάδα, που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα “πάγωνε” το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.

Ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί!

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της COVID-19, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα άμεσου εμβολιασμού παιδιών και εφήβων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. «Στα πέντε κρούσματα το ένα είναι παιδί και μάλιστα με κλειστά σχολεία», είπε η κ. Θεοδωρίδου, σημειώνοντας πως τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι η νόσηση είναι σπάνια στα παιδιά, ωστόσο υπάρχουν σοβαροί λόγοι που αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των παιδιών. Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών συστήνεται για την προστασία του παιδιού, τη θωράκισή του ώστε να επανέλθει στο σχολείο, για τη μείωση της διασποράς του ιού, καθώς και για το ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα μεταλλάξεων. Σημείωσε, επίσης, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναφέρθηκε στις ψυχολογικές επιπτώσεις των παιδιών και στην επιβάρυνση στην υγεία τους που έχουν οι καραντίνες στα παιδιά. Μίλησε, επίσης, για την τρίτη δόση του εμβολίου σε άτομα σε ανοσοκαταστολή και άνω των 60 ετών, σύμφωνα με μελέτες, σημειώνοντας πως όλα τα επιστημονικά δεδομένα θα εξεταστούν ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για την τρίτη δόση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επανέλαβε ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί έστω και με την πρώτη δόση τίθεται σε εφαρμογή από αύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, όπως έχει αποφασιστεί.

φωτογραφία rawpixel

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News