«Φουντώνουν» τα σενάρια για ανασχηματισμό

Ελλάδα
«Φουντώνουν» τα σενάρια για ανασχηματισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε θα ανακοινωθούν οι αλλαγές - Ποια πρόσωπα αφορούν

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων ακόμη και σε κορυφαία υπουργεία είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης αλλά και προώθησης με ταχύτερους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου.

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο Μαξίμου, μετά το ολιγοήμερο ιδιωτικό ταξίδι στις ΗΠΑ, αναμένεται να "κλειδώσει" τόσο τον ανασχηματισμό όσο και την ημέρα που θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Παρά το γεγονός πως από το Μαξίμου τονίζεται πως οι όποιες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν πριν από την ΔΕΘ, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την εκτίμηση πως εντός της ημέρας ή το αργότερο τα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός την Τρίτη το βράδυ θα αναχωρήσει για την Σλοβενία, προκειμένου την Τετάρτη το πρωί να συμμετάσχει σε διεθνές φόρουμ, την Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει με παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ και την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Μασσαλία.

Τα υπουργεία "πρώτης γραμμής"

Ένα από τα πρόσωπα που συζητούνται περισσότερο στην κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα δεν είναι άλλο από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το μέλλον του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες τον θέλουν να μετακινείται σε άλλο υπουργείο και να παραμένει στην κυβέρνηση. Θολό είναι το τοπίο για τον Νίκο Χαρδαλιά, κυρίως λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του, καθώς θεωρείται δύσκολο να μπορέσει να κρατήσει τις ίδιες αρμοδιότητες. Το βέβαιο είναι πως στην περίπτωση που αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συγκεκριμένο υπουργείο, τότε θα δημιουργηθεί ντόμινο αλλαγών σε άλλα χαρτοφυλάκια.

Διφορούμενες είναι οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών για τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Άμυνας, καθώς ο Βασίλης Κικίλιας συνεχίζει να σηκώνει το βάρος της πανδημίας, η Νίκη Κεραμέως με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που έχει κλείσει τις περισσότερες συμφωνίες στα εξοπλιστικά, δείχνουν να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους στο χαρτοφυλάκιο τους.

Όλα τα ενδεχόμενα δείχνουν να είναι ανοικτά και για τα τρία πρόσωπα, τα οποία αν τελικώς δεν παραμείνουν στη θέση τους τότε πιθανότατα θα μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία.Ερώτημα επικρατεί για το αν θα παραμείνει το ίδιο δίδυμο στο "κομβικό" υπουργείο Εσωτερικών. Πάντως στην περίπτωση που μετακινηθεί ο Μάκης Βορίδης, θα είναι η τρίτη φορά σε ισάριθμους ανασχηματισμούς που έχει πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αμετακίνητοι

Τα πρόσωπα που αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών Κώστας Καραμανλής και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Όσον αφορά το Οικονομικό επιτελείο πιθανότατα δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα λόγω και του Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος του πρωθυπουργού, όπως έχει κάνει και σε προηγούμενους ανασχηματισμούς, είναι η αναβάθμιση υφυπουργών σε αναπληρωτές υπουργούς, όπως και γενικών γραμματέων σε θέσεις υφυπουργών θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τους επιβραβεύσει για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα εντός της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Θανάσης Πλεύρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αλλάξουν οι συσχετισμοί που υπάρχουν στο υπουργικό συμβούλιο με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του παραδοσιακού Κέντρου.

Πηγή: thetoc.gr, φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News