Ελλάδα

Freedom Pass: Που το αξιοποίησαν οι νέοι – Τι αναφέρει ο Α. Σκέρτσος σε δημοσίευσή του

«Το Freedom Pass επιτάχυνε τον εμβολιασμό που αποτελούσε ζητούμενο»

Η κυβέρνηση ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σκοπό να εμβολιαστούν οι νέοι έναντι του κορωνοϊού ανακοίνωσε, στα τέλη του Ιούνη, τη χορήγηση μιας ψηφιακής χρεωστικής κάρτας αξίας 150 ευρώ για την ενίσχυση του τουρισμού και του πολιτισμού, γνωστή ως Freedom Pass. Η κάρτα αυτή ισχύει για τους νέους 18-25 οι οποίοι είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε θα εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.

Ο υπουργός Επικράτειας Άκης Σκέρτσος με ανάρτησή του στο Facebook γνωστοποίησε πώς έως και τις 23 Αυγούστου το 43% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου και παραθέτει τα στοιχεία για την οικονομική ενίσχυση των συγκεκριμένων κλάδων, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού

Αναλυτικά, η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου στο Facebook αναφέρει τα εξής:

«Στις 28/6 η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση του Freedom Pass, μιας ψηφιακής χρεωστικής κάρτας αξίας 150 ευρώ για τουρισμό και πολιτισμό, σε όλες τις νέες και τους νέους 18 έως 25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.

Χάρη στις αρχές του evidence-based policy making που προσπαθούμε να τηρούμε στη χάραξη και υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών, έχουμε σήμερα στη διάθεση μας τα δεδομένα για να αξιολογήσουμε τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής.

Ας δούμε, λοιπόν, τι μας λένε τα στοιχεία δυο μήνες μετά την εξαγγελία του μέτρου και ενάμιση μήνα από την ενεργοποίησή του.

Στις 27/6 οι νέοι 18 - 25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 (13,6% σε σύνολο περίπου 953.000 νέων). Στις 23/8 οι νέοι 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού είναι περίπου 410.000 ή 43% του ηλικιακού τους γκρουπ.

Από αυτούς οι 308.603, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που μας παρέχουν η Viva και η Alpha bank, έχουν κάνει χρήση του Freedom Pass.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως σχεδόν 8 στους 10 νέους 18 - 25 ετών που εμβολιάστηκαν, το 75% για την ακρίβεια, αξιολόγησαν θετικά την ενθάρρυνση και επιβράβευση της Πολιτείας υπέρ του εμβολιασμού και αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα που τους παρείχε το κράτος.

Το ποσοστό είναι υψηλό και αποδεικνύει ότι όσοι βιάστηκαν να μιλήσουν κατά του μέτρου, κυρίως με ηθικολογικού τύπου επιχειρήματα και χαρακτηρισμούς αλλά σίγουρα χωρίς στοιχεία, μιλούσαν στην πραγματικότητα για τον εαυτό τους και όχι για τους ίδιους τους νέους.

Το πόσο έχει επηρεάσει το Freedom Pass την τελική απόφαση ενός νέου να εμβολιαστεί είναι κάτι που δύσκολα θα μάθουμε. Δύσκολα ,πάντως ,μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι χωρίς αυτό τα σημερινά ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό των 18 - 25 θα ήταν υψηλότερα, πιθανότατα θα ήταν μάλλον χαμηλότερα χωρίς αυτό.

Το βέβαιο είναι ότι επιτάχυνε τον εμβολιασμό, που αποτελούσε ζητούμενο, εκείνων που ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο αλλά δεν βιάζονταν.

Σε κάθε περίπτωση η χρήση της κάρτας από τους ίδιους τους δικαιούχους δείχνει ότι πρόκειται για μια πετυχημένη πιλοτική εφαρμογή που ανοίγει το δρόμο και για άλλες αντίστοιχες πολιτικές στο μέλλον.

Ήδη 33,7 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από τους δικαιούχους της κάρτας στις ακόλουθες δραστηριότητες, στηρίζοντας επιπρόσθετα την οικονομία του τουρισμού και του πολιτισμού που χτυπήθηκαν δυσανάλογα κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

  • Διαμονή 30%
  • Τουριστικά γραφεία 19,5%
  • 38% μεταφορές
  • 3% πολιτισμός

Το σημαντικότερο, όμως, εντέλει είναι ότι το 43% αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι σήμερα πιο ασφαλές έναντι της μετάλλαξης Δ συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο στόχο της συλλογικής ανοσίας.

Το Freedom Pass παραμένει διαθέσιμο για όλες τις νέες και τους νέους αυτής της ομάδας έως το τέλος του έτους και όποιος επιθυμεί να το αποκτήσει μπορεί να το κάνει εδώ:

https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/freedom-pass»

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια